fbpx
 
Ovidiu Laicu (PSD) a fost ambiguu timp de câteva zile, dar în final a spus că nu iese din linia partidului Ovidiu Laicu (PSD) a fost ambiguu timp de câteva zile, dar în final a spus că nu iese din linia partidului

Pariuri pentru alegerea viceprimarilor: Mihai Chirica mai trage o dată biletul „Necâștigător”


PSD vrea un viceprimar propriu. Primarul l-ar accepta, dar se opune conducerea centrală a PNL. În ultimele săptămâni, se acredita că Mihai Chirica a găsit votul care îi lipsea

Ape învolburate în PSD Iași după ce unul din cei cinci consilieri locali ai partidului se arată evaziv în respectarea ordinelor organizației. Ovidiu Laicu este cel care ar putea aduce votul ce-i lipsește lui Mihai Chirica pentru a-l pune ca viceprimar pe Florin Briaur, redactorul-șef al BZI. Al doilea viceprimarul ar urma să fie Daniel Juravle (PNL).

Nicio alianță posibilă

Practic, sforăriile politice s-au întors de unde am plecat în urmă cu șase luni. Tot zbuciumul a fost în van și cercul se închide. După alegerile din septembrie, Mihai Chirica avea doar 13 voturi în Consiliul Local (11 PNL și 2 PMP) din 27, iar voința sa de a a-l pune viceprimar pe locotenentul familiei Asimionesei s-a lovit de opoziția majorității de 14 voturi USR-PLUS (9 consilieri) și PSD (5 consilieri).
Timp de 6 luni s-au încercat diverse formule:
- PNL-PSD, alianță respinsă de președintele liberal Ludovic Orban, care nu vrea să fie asociat cu „Ciuma Roșie” înainte de alegerile interne
- PNL-USR-PLUS, demers sortit eșecului deoarece diferențele doctrinare și de bune practici între echipa Chirica și reprezentanții USR-PLUS de la Iași sunt ireconciliabile
- PSD-USR-PLUS, alianță compromițătoare în ochii electoratului progresist

Mihai Chirica nu are majoritate în Consiliul Local. Votul e de la un proiect la altul. Cele extrem de importante depinde de voința USR-PLUS și PSD

Un vot „rătăcit”

Blocajul a ajuns la punctul maxim după ce primarul Mihai Chirica a putut motiva public faptul că liderele USR-PLUS din Iași, Cosette Chichirău, respectiv Monica Berescu, au refuzat oferta sa de colaborare. Acestea puseseră o singură condiție: retragerea administratorului public Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, membru PSD, mâna dreaptă a lui Chirica. Primarul nu s-a conformat și are în acest moment ascendentul moral de-a reveni la formula cu Florin Briaur (PMP) viceprimar, căutând un vot „rătăcit” la PSD sau USR-PLUS.

Panică la PSD la testul loialității

În PSD Iași s-a dat alarma în cursul zilei de ieri, când Ovidiu Laicu s-a arătat ezitant în a se alinia liniei partidului. Sâmbătă, 27 martie, fusese Birou Politic Județean (BPJ) la PSD Iași, iar votul organizației a fost pentru două scenarii:
1. propunerea ca viceprimar a consilierului Bogdan Balanișcu, dacă se întrevede o majoritate fie cu PNL, fie cu USR-PLUS
2. ieșirea din sală de la vot și renunțarea la nominalizarea lui Bogdan Balanișcu, dacă PSD nu este luat în calculul unei majorități.
Ovidiu Laicu nu este membru BPJ, dar a fost contactat pe Zoom. Răspunsul său a fost ambiguu în privința ieșirii din sală, iar în următoarele zile n-a mai fost disponibil.

Ovidiu Laicu: „Nu ies din linia partidului”

Contactat astăzi, în cursul dimineții, de REPORTER DE IAȘI, Ovidiu Laicu și-a exprimat poziția: „Eu știu că se luase decizia de a avea un candidat PSD la funcția de viceprimar. În privința boicotului PSD, eu sunt pentru deblocarea situației politice de la Iași. Dar voi mai avea o discuție astăzi cu Maricel Popa, președintele organizației”. Altfel spus, menținea suspansul în ceea ce privește acordarea votului său.
Maricel Popa a declarat, de asemenea: „Am hotărât să nu mai nominalizăm un candidat la funcția de viceprimar, pentru că nu se contura o majoritate care să includă PSD. Vom ieși din sală. Decizia este foarte fermă: cine nu respectă decizia organizației își pierde sprijinul politic, implicit funcția de consilier local”.
În cursul după-amiezii, după alte consultări interne, Ovidiu Laicu a revenit: „Eu nu voi ieși din linia partidului. Dacă se iese din sală, mă voi conforma. Susțin însă că guvernarea locală trebuie deblocată, iar USR-PLUS și PNL trebuie să-și asume acest lucru, pentru că sunt aliați în Guvern”.

Liderul PSD, Maricel Popa, a mai stins un incendiu în filială

Maricel Popa: „Noi nu votăm pentru alt partid”
Maricel Popa, președintele organizației județene PSD, a conchis: „După ședința CL de mâine, care nu-i va da satisfacție lui Mihai Chirica, vom continua să căutăm o majoritate care să includă PSD. Până atunci, nu vom acorda votul altui partid”.
Marius Ostaficiuc, președintele organizației municipale PSD, spune că nu crede în defectarea consilierului Laicu: „Nu am elemente care să-mi spună că votează altceva decât susținerea unui viceprimar de la PSD. Consider că nu ar trebui să intrăm la guvernare locală, că aceasta trebuie să și-o asume Mihai Chirica și Cosette Chichirău, care au câștigat alegerile, iar PSD să rămână în Opoziție. Eu nu cred că vom avea viceprimar PSD, având în vedere lipsa de seriozitate a PNL”.
Cristian Stanciu, șeful consilierilor județeni PSD și membru BPJ, a punctat, după dezbaterile interne: „PSD nu va da votul altui candidat decât al PSD. Singura opțiune este să avem viceprimar propriu”.

Cosette Chichirău: „Fără reforme reale, nu discutăm”

Președinta Organizației USR Iași a infirmat, de asemenea, posibilitatea existenței unui vot „rătăcit” în favoarea lui Florin Briaur (PMP): „Nu vom vota pe nimeni de la PMP. Nu va exista nicio propunere de viceprimar USR-PLUS. Trebuie discutate proiectele Iașului și calitatea administrației, mai întâi. Fără angajamente de reformă reală din partea primarului, noi nu putem începe o discuție. Mai ales că Mihai Chirica are dosar penal în instanță”.
Proiectul alegerii a doi viceprimari este prezent pe ordinea de zi a ședinței de mâine a Consiliului Local. A mai figurat în ultimele zile și a fost scos din dezbatere la începutul ședințelor, pentru că Mihai Chirica nu adunase voturile necesare. Situația s-ar putea repeta. Primarului îi lipsește un vot și îi va simți absența și la alte proiecte, nu doar pentru alegerea viceprimarilor. Nici el, nici celelalte partide nu cedează.

Article image
O altă izbândă din programul partidului de guvernământ pe 2017: juniorul PSD Gîrneţ a fost angajat la DRDP, condusă de seniorul PSD Iaşi, Ovidiu Laicu. Concursul, care a adus şi angajarea soţului şefei de la Achiziţii, a fost organizat în viteză, pe 22 şi 27 decembrie. Pe baza Registrului de Intrări-Ieşiri Persoane din Direcţie, REPORTER DE IAŞI a descoperit cinci situaţii în care viitori candidaţi, inclusiv Gîrneţ, au trec...
Autor Reporter Online Reportaje 11 Ianuarie 2018


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: