fbpx
 
Planul Bodea: două axe cu tramvaie moderne pentru traversarea rapidă a Iașului. O soluție pentru 50 de ani

Planul Bodea: două axe cu tramvaie moderne pentru traversarea rapidă a Iașului. O soluție pentru 50 de ani


Traficul auto din ultimele zile din Iași este un dezastru. Vechii timpi de 30-40 de minute s-au transformat peste noapte în 60-80 de minute, iar Primăria Iași pare lipsită de reacție, în condițiile în care studenții nu au revenit în oraș.
Lunca Cetățuii, Bucium, Tomești și intrarea în Iași dinspre Valea Lupului s-au transformat în concasoare de nervi, mașinile consumă monstruos în cei 7-8 km și au viteze medii de 4-5 km/h. Cei 900 m de bandă unică din Nicolina-Podu Roș au încurcat și mai mult traficul, iar ieșenii nu au încredere în transportul în comun că-i poate servi rapid.

Senatorul USR-PLUS Marius Bodea spune că toată cheia stă într-o investiție de 72 de milioane de euro care poate asigura liniștea pentru următorii 50 de ani.

Senatorul Marius Bodea spune că flota de tramvaie noi, de 30 m lungime, trebuie alocată exclusiv pentru cele două axe care traversează Iașul: Nord-Sud (Copou-CUG) și Est-Vest (Zona Industrială-Dacia)

 

Mai trebuie urgent 8 tramvaie și traseul delimitat cu borduri

„Caz concret, cu celebra bandă unică de la Lidl Nicolina către Podu Roș. Tramvaiul 9 plecat de la capăt CUG, la, 6.50. Părintele a ajuns la 7.55 pe Copou, elevul învață la Negruzzi. Azi, la ora 7 a urcat, a ajuns la 8.10 la destinație, a întârziat la școală. Și asta acum, fără studenți.Cum îi ceri cuiva să stea o oră și 10 minute în tramvai? Acesta este transport public susținut doar din vorbe de administrația locală”, spune Marius Bodea.

Senatorul explică: „Pentru ca ieșenii să aibă încredere în transportul în comun, acesta trebuie să aibă viteză mare și frecvență”.

„Sunt achiziționate 32 de tramvaie noi, moderne, silențioase, care transportă fiecare până la 240 de călători. Soluția propusă este alocarea tuturor acestor tramvaie marilor axe Agronomie - capăt CUG și Zona Industrială - Dacia. Trebuie realizate rute de traversare rapidă, astfel încât tramvaiul să devină o opțiune”, mai spune Marius Bodea.

Capacitatea de transport a tramvaielor ar fi de 14.000 de călători/oră, corespunzând unui număr de pasageri în mașini personale stând într-o coloană lungă de 4,5 km, pe 4 benzi de circulație

Acesta explică faptul că și obligația ca ele să circule pe anumite rute, din contract, poate fi anulată, obținând dispensă de la finanțator.

„Dar, ca acest proiect să funcționeze, trebuie neapărat separată linia cu borduri, pe întreaga distanță a celor două axe. Este o decizie curajoasă, care îți asigură traversarea orașului pe cele două axe în 25-30 de minute. Am făcut calcule și mai trebuie încă 8 tramvaie, pe lângă cele 32, ca să ai câte 10 pe fiecare sens, asigurând o frecvență de 5-7 minute, cu 3-4 minute la orele de vârf”, mai spune Bodea. Costul celor 8 tramvaie în plus a fost calculat la 12 milioane de euro.

Marius Bodea (USR-PLUS) spune că liniile de tramvai trebuie extinse de urgență spre Lunca Cetățuii, Uricani și Aleea Sadoveanu

 

Intersecții cu prioritate pentru tramvai

Pentru că tramvaiele ar ajunge în intersecții, pierzând acolo timp, este propusă o soluție: sensuri giratorii cu tramvaiul pe prioritate, după modelul de la Zimbru, împreună cu interzicerea virajului la stânga unde este imposibilă crearea lor.

Calculele arată că o astfel de măsură ar asigura, la capacitate maximă, un flux de călători de 3.500/sens/oră - 14.000 de ieșeni/oră /pe toate cele 4 sensurile axelor menționate.

„Este echivalent cu 3.500 de mașini, adică o coloana de 4,5 km pe două benzi. Cele două axe ar avea un flux de 170.000 de ieșeni pe zi. Iașul are acum, cu tot cu suburbii, 500.000 de oameni, dintre care 120.000 în afara orașului”,  mai spune Marius Bodea.

40 de tramvaie care traversează orașul pe două axe, în regim de viteză, cu fecvența la 5 minute, pe bandă dedicată, cu separator, pot avea o capacitate de transport de 170.000 de călători/zi, rezolvând problema mobilității în Iași

 

Linii de tramvai prelungite

Primarul din Tomești, Ștefan Timofte, a avut o astfel de solicitare, în urmă cu mai bine de un an, arătând că linia din Zona Industrială ar putea merge către Tomești și apoi către Dancu. „Liniile de tramvai trebuie prelungite în regim de urgență. Nu mâine, acum. Până la Uricani, din Canta-Dacia. Până la Tomești, până la Lunca Cetațuii și până în Aleea Sadoveanu. Asta s-ar face oricum cu lărgirea străzilor către acele zone, sunt proiecte pentru 4 benzi spre Tomești și spre Lunca Cetățuii. Costul ar fi de maxim două milioane de euro/km, cu șină nouă și stradă nouă, realist. Sunt maxim 60 de milioane de euro care deblochează orașul pe următorii 50 de ani”, spune Bodea.

Acesta mai explică faptul că părinții care trec zilnic prin coșmarul traficului pentru a ajunge la colegiile bune situate aproape toate pe Copou sunt de înțeles: oamenii nu pot fi obligați să-și înscrie copiii la școli de cartier, unde se învață în două ture – dimineață/după-amiază.

Senatorul Bodea spune că investițiile în extinderea liniilor de tramvai pot debloca orașul pentru următorii 50 de ani

„Sunt adeptul fondurilor europene, dar acum nu mai este cazul de așa ceva. Ce s-a putut face până acum s-a făcut, acum este urgență. Primăria poate lua imediat un credit, proiectul ar putea fi implementat în 2-3 ani. În acest timp, ar fi un coșmar în Iași, dar la final am răsufla toți ușurați”, a mai explicat Bodea, care a precizat că mai există o măsură esențială de aplicat: parcări, ca să scoți mașinile de pe prima bandă. “Actuala politică de parcări în Iași este identificarea unui tăpșan unde tragi niște linii. Nu la asta mă refer, ci la parcări adevărate, între blocuri, pentru că dacă blocăm străzile din cartiere n-am făcut nimic”, a mai precizat Marius Bodea.

 

Article image
* 3,3 milioane de lei s-au alocat de la Guvern pentru conectarea la apă a 4 sate din comuna Țibana. Era 2007 * În 2012, campania electorală, primarul anunță finalizarea lucrării * Conductele nu erau interconectate, nu exista stație de pompe, nici cămine de vizitare * S-a semnat recepția pe lucrări neefectuate * În 2019 s-au alocat a doua oară bani pentru aceeași lucrare. Banii de la Guvern se fură cel mai ușor * Oamenii și-...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 09 August 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30