fbpx
 
Bloc pentru care un angajat de la Poliția Locală a atestat în fals că este ridicat legal. Trebuia să aibă regim de înălțime P+1E Bloc pentru care un angajat de la Poliția Locală a atestat în fals că este ridicat legal. Trebuia să aibă regim de înălțime P+1E

Lui Chirica i-au trebuit 4 ani să confirme ancheta REPORTER: plângere la Parchet în cazul Moara de Vânt


* Anca Condurache și Doru Plugaru au construit trei blocuri pe autorizații de vile P+1
* Ca să poată vinde apartamentele, au avut nevoie de certificate de recepție falsificate în Primărie
* Autorii falsurilor au fost Andrei Spînu și Mihaela Tulică, aceasta fiind cumătra primarului
* Asistăm la o maimuțăreală a statutului de drept: plângerea Poliției Locale vine după 4 ani, la alibi
* DNA Iași n-a văzut nimic ilegal până acum

În urmă cu nouă luni, Poliția Locală a depus plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași referitor la legalitatea unor documente eliberate în 2017 de proprii angajați în beneficiul dezvoltatorului imobiliar Doru Plugaru.

Documentele respective atestau, în mod fals, că două blocuri ridicate de Plugaru în Moara de Vânt respectau autorizația de construcție, deși nu era așa: în loc de clădiri cu regim de înălțime P+1E, dezvoltatorul construise câte un demisol și trei nivele peste etajul unu (etaj 2, 3 și mansardă). Așadar, în loc de două nivele, ridicase șase.

 

Dosar în cercetare

Într-o adresă trimisă către REPORTER DE IAȘI, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a confirmat faptul că a fost sesizat de către Poliţia Locală Iaşi, în februarie 2021, fiind înregistrat un dosar penal.

Plângerea se referă la faptul că juriștii instituției din subordinea Primăriei au descoperit faptul că trei documente eliberate în 2017 de angajați ai Poliției Locale sunt ilegale. Este vorba de procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr. 110/24.03.2017, certificatul de atestare a edificării construcţiilor nr. 3268/27.03.2017 şi certificatul de atestare a edificării construcţiilor nr. 8916/14.07.2017.

Toate au atestat faptul că două blocuri construite în Moara de Vânt de Anca Elena Condurache, iubita și interpusa dezvoltatorului Doru Plugaru, respectă autorizația de construcție eliberată de Primăria Iași în 2016. Această autorizație prevedea pentru cele două imobile un regim de înălțime P+1E.

În fapt, clădirile aveau regim de înălțime demisol, parter, etaj 1, etaj 2, etaj 3 și mansardă. Cel care a semnat actele respective era polițistul local Andrei Valentin Spânu, un apropiat al mai multor dezvoltatori din Iași.

Andrei Valentin Spânu (stânga)

REPORTER DE IAȘI a dezvăluit aceste aspecte în 2018, și, deși se întrezăreau aspecte infracționale, Poliția Locală a catadicsit să sesizeze Parchetul de-abia în februarie 2021. La momentul dezvăluirilor REPORTER, Spânu a fost „pedepsit” și forțat să demisioneze din Poliția Locală.

 

Mister: de ce nu au apelat la Parchet

Fără a apela la Parchet, Poliția Locală a preferat să se judece în civil cu dezvoltatorul în cadrul unor procese în care solicita judecătorilor să autorizeze desființarea lucrărilor ilegale, atât pentru aceste blocuri, cât și pentru altul, ridicat în imediata vecinătate și tot cu încălcarea autorizației de construcție (demisol și două nivele ridicate ilegal peste etajul 2 autorizat).

Printr-o sentință din 2020 a primei instanțe, acțiunea Poliției Locale pentru demolarea etajelor din blocurile cu șase nivele în loc de două a fost respinsă după ce magistratul a constatat: „Din moment ce construcțiile au fost recepționate, se prezumă că au fost edificate conform autorizațiilor primite de la autoritățile competente, așa încât, potrivit Lg. 50/1991, acestea se consideră finalizate”.

Poliția Locală a depus apel, iar în timpul judecării acestuia a sesizat Parchetul prin plângerea invocată mai sus. Având în vedere principiul „penalul prevalează asupra civilului”, până la termenul din ianuarie 2022 al apelului, magistratul de la Tribunal se va pronunța asupra posibilității de suspendare a procesului legat de demolarea etajelor până la o soluție a procurorilor.

 

Posibil blat al Poliției Locale

În ceea ce privește celălalt dosar de demolare, legat de blocul cu demisol și două nivele ridicate ilegal peste etajul 2 autorizat, acțiunea a fost respinsă, în primă instanță, în octombrie 2021, pe motivul lipsei calității procesuale a reclamanților.

Judecătorul a scris în decizie că acțiunea trebuia depusă de șeful compartimentului care coordonează activitatea de amenajare a teritoriului și de urbanism, or acest lucru nu a avut loc. Este de așteptat ca, și în apelul la acest dosar, Poliția Locală să invoce plângerea penală din februarie 2021, lucru care ar duce și aici la suspendarea procesului până la o soluție a procurorilor.

Pentru abaterile de la acest bloc, Condurache a primit o amendă de 10.000 de lei din partea Poliției Locale, sancțiune pe care a contestat-o la instanță, dar  a pierdut procesul definitiv în 2020.

Teoretic, efectele dosarului penal de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași nu ar avea efecte asupra celor care au cumpărat apartamente în cele trei blocuri din Moara de Vânt, aceștia fiind considerați cumpărători de bună credință. Ar putea avea, însă, de suferit din punct de vedere legal, semnatarii documentelor incriminate acum de Poliția Locală: Spânu, dar și șefa de atunci a acestuia, Mihaela Tulică, cumătra primarului Mihai Chirica.

În anchetă ar putea apărea și numele fostului arhitect-șef al Municipiului Iași, Alexandru Mustiață, cel care exact în perioada în care a ridicat blocurile din Moara de Vânt a făcut o profitabilă afacere imobiliară cu Anca Elena Condurache: i-a vândut cu 100.000 de euro un teren pe care dăduse 40.000 de euro.

 

Trecutul penal al protagoniștilor

De precizat că, în cazul altui proiect imobiliar, Anca Elena Condurache a  fost cercetată într-un dosar penal pentru infracţiunea de continuare a executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente. În noiembrie 2020, Parchetul a dispus renunțarea la urmărirea penală în acest dosar care fusese deschis în 2015.  

De câteva zile, un dosar penal are și Doru Plugaru, acesta fiind cercetat pentru ultraj. Acesta a făcut scandal într-o secție de poliție din Iași, loc unde fusese adus fiul său după un incident în trafic.

Doru Plugaru

În trecut, Doru Plugaru a fost condamnat de două ori pentru fapte comise cu violență. Prima dată a primit doi ani cu suspendare pentru că, pe 27 decembrie 2008, a intrat cu o bâtă în mână în curtea unui alt interlop din Iași, Doru Postăvaru, și i-a spart geamurile și o cameră de luat vederi. Postăvaru și-a retras plângerea pentru distrugere, Plugaru fiind condamnat doar pentru violare de domiciliu.

Ulterior, a primit 4 ani de închisoare, tot cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice. În 2009, alături de Vasile Călin (Corduneanu) și Cătălin Costea (Băcăoanu) fusese implicat într-o bătaie într-un club din Iași, incident în urma căruia un agent de pază al clubului a rămas fără un ochi. 

 

Article image
Penalul Doru Plugaru, dezvoltator imobiliar, a fost audiat astăzi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, fiind în cele din urmă reținut în cursul după-amiezii. În această seară va fi prezentat cu propunere de arestare în fața instanței de judecată.
Autor cristi tanasa Slideshow HOMEPAGE 18 Noiembrie 2021


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: