fbpx
 
De ce Maia Sandu nu s-a întâlnit niciodată cu Putin de când este președinta Republicii Moldova

De ce Maia Sandu nu s-a întâlnit niciodată cu Putin de când este președinta Republicii Moldova


Preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu a oferit un interviu bloggerului rus Iurii Dudi, unul dintre cei mai cunoscuţi în Federaţia Rusă, în care a abordat atât subiecte politice şi geopolitice, cât şi personale.

Şefa statului a vorbit despre primele apeluri telefonice din dimineaţa zilei de 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, a spus dacă ar fi rămas sau nu în ţară dacă era în situaţia lui Zelenski, a explicat de ce de-a lungul activităţii prezidenţiale nu a avut o întrevedere cu Vladimir Putin, de ce era important să aibă paşaport românesc, ce o ajută în lupta cu stresul, când a plâns ultima dată, dar şi la ce oră îşi încheie ziua de muncă, relatează presa din Republica Moldova.

NewsMaker a făcut o sinteză a declaraţiilor făcute de Maia Sandu în timpul interviului cu jurnalistul rus. Ea a explicat, de pildă, că de-a lungul activităţii ei prezidenţiale nu a avut o întrevedere cu Vladimir Putin, pentru că „nu a fost ce să fie pus în discuţie”.

În dimineaţa zilei de 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, primele apeluri telefonice ale şefei statului au fost către ministrul apărării şi către premier. Dacă ar fi fost în locul lui Zelenski, la fel ca el, Maia Sandu ar fi rămas în ţară. „Aici în general nu trebuie să fie semne de întrebare”, a menţionat Maia Sandu.

Şefa statului a spus că Putin a lansat invazia în Ucraina şi tot el poate încheia războiul, dar „din păcate, nu vrea”.

Întrebată dacă Moldova se va apăra, în caz că Rusia o invadează, Maia Sandu a răspuns: „Ne vom apăra obligatoriu ţara”.

„Noi o să facem totul ca asta (războiul - n.r.) să nu se întâmple, inclusiv planul nostru de integrare europeană, pentru că el este un plan de securitate, deoarece Uniunea Europeană este un proiect de pace. Totuşi, după Constituţie, noi trebuie să facem totul ca să păstrăm pacea şi ca să oferim siguranţă cetăţenilor noştri, din acest motiv noi avem armată, avem sectorul de apărare, din acest motiv noi facem investiţii. Noi foarte tare sperăm ca acest război (războiul început de Rusia în Ucraina - n.r.) în curând să se încheie şi noi o să putem face investiţiile noastre în economie şi alte sectoare, ca să nu fim în situaţia în care trebuie să investim în apărare. Noi neapărat o să ne protejăm ţara”, a declarat preşedinta Republicii Moldova, citată de Ziarul de Gardă.

Preşedinta Republicii Moldova a mai declarat că Ucraina - care face parte din formula de negociere 5+2 pentru o soluţie pentru Transnistria - nu a propus niciodată Moldovei să rezolve problema transnistreană în mod bilateral.

Pe de altă parte, Maia Sandu a mărturisit că pentru ea a fost foarte important să aibă paşaport românesc pentru că buncii săi aveau paşapoarte româneşti.

De cele mai multe ori, Maia Sandu îşi încheie ziua de muncă la ora 20:00. Maia Sandu a dezvăluit că mama îi aduce prânzul la Preşedinţie.

Vecinii i-au inundat apartamentul. S-a întâmplat în timpul mandatului prezidenţial.

Nu îi place, în activitatea prezidenţială, că este în atenţia oamenilor 24 de ore din 24. „Mie îmi place foarte mult hiking-ul. Dar aceasta înseamnă că, chiar şi atunci când faci hiking, la tine se uită cum arăţi, cum mergi şi aşa mai departe”, a menţionat Sandu. Hiking-ul o ajută însă pe şefa statului să lupte cu stresul: „Mai ales când este în munţi. (…) Chiar şi aici. 10-15 km pe zi ajută”, spune ea.

Întrebată când a plâns ultima dată, şefa statului a dezvăluit că a făcut-o în timp ce viziona filmul „Drumul Războiului: Irpin”, realizat de jurnaliştii de la TV8 Viorica Tătaru şi Andrei Captarenco. „Cred că (am plâns) atunci când am privit un film al jurnaliştilor moldoveni care au filmat în Ucraina, au fost pe linia frontului. Erau pe 24 februarie în Ucraina, au rămas să filmeze”, a spus Maia Sandu

Documentarul „Drumul Războiului: Irpin” relatează poveştile oamenilor din oraşul Irpin care a fost ocupat de armata rusă chiar din primele zile de război. Filmul a obţinut o „menţiune specială” la Gala Premiilor Cineaştilor.

La capitolul relaxare, Maia Sandu a mărturisit că ascultă Coldplay.

Cât priveşte reţelele sociale, uneori postează singură pe Instagram, alteori postează echipa sa.

Interviul cu Maia Sandu a fost filmat la Chişinău.

Iurii Dudi, născut în 1986 în Germania de Est, la Postdam, este un jurnalist rus, blogger video, prezentator de televiziune şi radio, care a fost declarat agent străin după invazia rusă din Ucraina, pe care a condamnat-o. El şi-a început cariera ca jurnalist sportiv, dar din 2017 are canalul de YouTube "vDud", datorită căruia şi-a câştigat în principal faima intervievând personalităţi şi producând documentare. În martie 2024, canalul avea 10,3 milioane de abonaţi şi 2,1 miliarde de vizualizări. Este unul dintre motivele pentru care, oficial, Iurii Dudi a fost declarat agent străin. El a părăsit între timp Rusia.

 

Sursa: News.ro

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31