fbpx
 
Favela Iașului: Dallas, ultima mahala

Favela Iașului: Dallas, ultima mahala


Dallas, ultima mahala: berbeci și porci la poartă, cocioabe printre vile. Puțini au apă în casă, toți se încălzesc cu lemne. Dar în scurt timp, zona va fi una dintre cele mai căutate din Iași. În ultimii 10 ani, zona străzii Cicoarei s-a schimbat enorm. De la cutiile de carton din anul 2000 s-a ajuns acum la vile. Amestecate printre cocioabe dărăpănate. Există încă oameni care-și iau apa de la vecini inimoși. Dar aproape toată lumea are curent electric. Planurile pentru pod și viitoarea Șosea de Centură au băgat agitație în oameni, prețurile terenurilor au crescut.

 

Primele case au apărut în zona Cicoarei în 1984. După 1990, mai ales în perioada 1995-2000, pe șesul Bahluiului, între Dacia și Miroslava, s-au mutat câteva sute de ieșeni. Mulți dintre ei rămași fără case, după primul șoc al capitalismului românesc.

Au trăit ani de zile ca în cea mai izolată comună din județ, la 100 de m de oraș: fără curent, fără apă, fără căldură. Încet, însă, zona s-a schimbat. Mai ales începând cu 2002. Atunci, fostul primar Constantin Simirad a detonat o bombă: sub directa sa coordonare, au fost demolate mai multe case și oamenii au fost alungați.

Noua administrație a promis, în 2016, că lucrurile se vor schimba. Mai ales că există în plan realizarea unor poduri peste Bahlui, chiar în zonă. Ar urma să facă legătura cu Centura și locuitorii încep să aibă speranțe.

 

Bălți și noroi în Dallas

 

Peste 600 de suflete

Zona cunoscută drept Dallas este în realitate un mic sat, cu propriile reguli. Nici Poliția nu intră aici, deși au existat în trecut puține incidente cunoscute. Despre cele mai multe nu s-a auzit vreodată. Oamenii spun că trăiesc aici peste 600 de locuitori, dar nimeni nu știe exact câți. S-a construit casă lângă casă. Cocioabe lângă vile în toată regula. Într-o harababură greu de descris, de-a lungul câtorva străzi pietruite, pline de cratere.

„Am fost printre primii locuitori din zonă, am avut chiar prima casă aici. Făcută din chirpici, în 1984. Între timp, am văzut oameni apărând și dispărând, am văzut teren cumpărat și vândut, am văzut cum a apărut curentul electric, apa, cum s-a dezvoltat. Inițial, erau foarte mulți țigani. Au mai dispărut. Și dacă fac podul, vor pleca aproape toți și va crește valoarea terenului”, povestește Ionică Guralivu.

Se laudă că a trăit marea tranzacționare de teren: oameni fugiți din oraș, încărcați de datorii, cumpărau aici cu 1,5 mărci metrul pătrat. Numai ca să aibă un loc al lor. Acum, prețul terenului ajunge de la 50 la 150 euro/mp. În funcție de cât de apropiat sau îndepărtat de mahala este.

Ionică Guralivu se laudă că e primul locuitor al zonei: și-a făcut casa în 1984

 

„Gârla”

O atracție a zonei este, fără îndoială, ceea ce oamenii numesc „Gârla”. Un canal de scurgere cu apă infectă, verde, care, pe vremuri, se vărsa în Bahlui. Între timp, a fost blocat și apa băltește de ani de zile. „Dacă apa nu curge, este exact efectul de acolo: focar de infecție, în care oamenii își aruncă gunoiul. Trecem pe lângă el și ne ținem de nas, atât de tare miroase vara”, spune Ion, unul dintre locuitorii din zonă.

Pe uliță te trezești cu berbecul la fundul tău

 

În Dallas nu există canalizare. Se oprește undeva la intrarea în cartier, cam unde se termină și asfaltul. „Toți primarii au fost aici: Simirad, Nichita, Chirica. Și au promis. Sunt mulți ani de când așteaptă toată lumea o schimbare”, spune Ionică Guralivu.

Măcar sunt alte două utilități: curent electric și apă potabilă. „Curent este de vreo 15 ani, apă de vreo 16. Oricum, toată lumea are contract în regulă, pentru că avem acte de proprietate pe terenuri. Mulți români nu au acte pe case, dar pe terenuri au cam toți”, mai spune  Ionică Guralivu.

De la Gârlă se ajunge direct în Bahlui, pe un drum folosit de copii pe drum spre școală, în Alexandru cel Bun sau Dacia. Trec râul pe o punte metalică, singura lor legătură directă cu orașul.

 

Contrast: sunt case absolut normale în Dallas

 

Contraste

Nicăieri în Iași nu există contrast mai mare decât aici. Este poate ultimul loc din Iași unde, în fața vilei, paște berbecul. Sau unde, pe drumul desfundat, crește liber porcul pentru Crăciun. Sunt încă zone locuite exclusiv de rromi – cu boxele cu manele scoase în curte - cum sunt și zone în care majoritari sunt românii.

„Mulți dintre țigani nu au apă, pentru că nu au acte pe teren sau case. Îi las să-și ia apă de la mine. E coadă, zilnic. Iarna, ne încălzim cu lemne. Eu mi-am pus centrală pe lemne, alții au sobe în casă”, mai spune Ionică Guralivu.

Și tot aici, mai există oameni cu grădini de zarzavaturi. Exact ca la țară. Doar că pe fundalul ocupat de zeci de acoperișuri se văd blocurile din Alexandru și Dacia, iar peste acestea nocturna de la stadion.

 

Gârla, un focar de infecție de 20 de ani

 

Planurile pentru viitor

Locuitorii au dreptate să-și facă speranțe că Cicoarei va deveni cartier cu acte în regulă al orașului și va scăpa de denumirea neoficială și ironică „Dallas”. În iarna trecută, consilierii locali au votat contruirea a trei poduri peste Bahlui, în zonele Cicoarei – Dacia, Alexandru cel Bun și prelungirea bulevardului Dacia, care ar urma să asigure legăturile cu Miroslava și cu viitoarea Centură Ușoară a orașului. Primarul Mihai Chirica a spus atunci că prioritatea o reprezintă un pod cu 4 benzi care să treacă peste Bahlui în Cicoarei.

Procedurile pentru licitație au fost demarcate în luna august, iar proiectul este estimat la 9,7 milioane de lei (fără TVA). „Am trăit toată viața acestui cartier, după ce am copilărit în centru, la Cub. Am imaginea clară, chiar dacă am fost plecat din țară câțiva ani. Podul va schimba total zona, vor dispărea cocioabele de aici, vor rămâne doar casele, probabil că vor apărea și blocuri. Am văzut cum s-a schimbat în ultimii 12 ani, la fel se va schimba și în următorii 12”, mai spune Ionică Guralivu.

 

Așa arată un loc de joacă la 100 m de Iași

 

Marea demolare

În anul 2002, administrația a trecut o parte a cartierului Dallas, cum era cunoscut la acea vreme, prin foc și buldozere. Peste 60 de familii, unele cu copii, au fost pur și simplu alungate, fără ca Primăria să aibă vreun plan pentru ele. Mulți dintre oameni erau foști proprietari de apartamente din Iași care-și pierduseră locuințele din cauza datoriilor. Fostul primar Constantin Simirad a motivat decizia de a demola zona prin lipsa de estetică arhitecturală și prin potențialul infracțional.

O apariție rară în Dallas: mașina Poliției

 

Ulița copilăriei

 

Viața pe străzile din mahala

Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30