fbpx
 
Japonia produce Alfa-X, un tren care poate călători cu 400 km/h (VIDEO)

Japonia produce Alfa-X, un tren care poate călători cu 400 km/h (VIDEO)


A fost efectuat primul test al trenului, dar nu va fi operaţional până în 2030.

Noul tren Alfa-X poate atinge o viteză maximă de 400 km/h, un record pe liniile de cale ferată tradiţionale, ceea ce demonstrează încă o dată că Japonia încearcă să se afle în fruntea dezvoltării celor mai rapide trenuri de pe planetă.

JR East, una dintre companiile feroviare din Japonia, a făcut vineri prima călătorie de testare a acestui tren, între oraşele nordice Sendai şi Aomori, unul dintre testele care vor fi efectuate până la punerea lui în circulaţie. Surse ale companiei au declarat pentru EFE că testul a fost realizat noaptea târziu, când de obicei liniile de cale ferată nu sunt aglomerate ca la ora de vârf.

Alfa-X va acoperi traseul dintre Tokyo şi oraşul nordic Sapporo, pe o distanţă de circa 1.200 de kilometri, într-o călătorie care va dura, patru ore şi jumătate începând din anul 2030.

Designul noului tren reflectă aerodinamica motorului. Modelul care a fost prezentat recent jurnaliştilor din prefectura Miyagi, la nord de Tokyo, avea zece vagoane şi lungimea de 250 de metri.

Locomotiva primului vagon este de 16 metri, iar a ultimului vagon de 22 de metri. Trenul nu va întoarce când va ajunge la destinaţie, iar aerodinamica locomotivei va face faţă vânturilor care bat din nord. Printre caracteristicile modelului se numără rezistenţa specială împotriva zăpezii şi a frigului, precum şi stabilitatea îmbunătăţită a scaunelor sale, care vor fi mai separate decât cele obişnuite.

De zeci de ani Japonia proiectează trenuri din ce în ce mai confortabile şi din ce în ce mai rapide. În prezent, cel mai rapid model este E5, care funcţionează în această ţară şi în Franţa, cu o viteză maximă de 320 km/h şi care a intrat în circulaţie în martie 2011.

Dacă Alfa-X va călători cu pasageri, va putea atinge până la 360 km/h, iar fără pasageri poate ajunge până la 400 km/h. O aeronavă de dimensiuni medii, cum ar fi Boeing 737 MAX, poate atinge o viteză de aproximativ 800 km/h.

Va fi un proces lung până când noul model de tren glonţ sau "shinkansen", aşa cum se numeşte în Japonia, va putea transporta primii pasageri, deoarece sunt necesari ani de evaluare pentru rezistenţa şi siguranţa sa.

Deşi acesta este primul test, perioada de testare se va efectua în diferite faze, prima în 2021, cu călători - de două ori pe săptămână, pe timp de noapte.

Costul de producţie a atins, pentru moment, 10.000 de milioane de yeni (81 de milioane de euro). Proiectul este realizat de firma Kawasaki Heavy Industries. Compania responsabilă, JR East, gestionează cele mai importante linii ferate din ţară şi este considerată cea mai mare din lume, cu peste 60.000 de angajaţi.

Alfa-X nu este cel mai rapid tren, dar va circula pe liniile de cale ferată tradiţionale. De exemplu, Japonia dezvoltă în acest moment un alt proiect, un tren de levitaţie magnetică (maglev) care va fi funcţional în 2027 şi va putea călători cu aproximativ 500 km/h.

 

Sursa: Epoch Times


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: