fbpx
 
Editorial Gabriel GACHI: Afterhills, reflexia emancipării noastre

Editorial Gabriel GACHI: Afterhills, reflexia emancipării noastre


Aseară, la a treia ediţie, am făcut primul meu pas în Afterhills. Atmosferă, excelentă, comparabilă cu a altor festivaluri de vară din Europa pe care le-am văzut cu ochii mei. Nu discut afluenţa de public, ci faptul că organizarea, atmosfera creată te scot imediat din aerul provincial, te fac să te simţi la un festival de vară de oriunde în Europa.

Cu Afterhills, Iaşul îşi depăşeşte cu mult condiţia. Ce-i lipseşte sunt headlinerii. E un cerc vicios. Nu poţi aduce staruri dacă nu ai un sprijin financiar consistent timp de câţiva ani. Acest sprijin nu vine dacă nu-ţi creşte rapid awarness-ul (înşurubarea în conştiinţa publică) şi dacă nu faci reţeta financiară mare. E greu de pornit acest mecanism.

Şi e foarte greu să educi publicul pentru a-l aduce în zona succesului reputațional. Sunt festivaluri de prestigiu în lume care adună doar 3.000 de spectatori la o reprezentaţie. Festivalul de la Montreal, de exemplu. Sunt aduşi artişti extraordinari, dar care se adresează unui public mai sofisticat. Forţa vine din numărul de artişti, din audienţele însumate la fiecare reprezentaţie. La noi trebuie să faci volum. Dacă nu se văd la televizor 60.000 de oameni, eşti considerat mic. E foarte greu să răzbaţi printr-o formulă perfectă.

Cătălin Leahu şi Bogdan Gheorghiu au pierderi enorme ca să ţină Afterhills. Şi nu vor să renunţe. Sunt doi oameni de afaceri ai dracului de buni şi faptul că nu capitulează mă face să cred că încă mai există şanse. Pentru că aceşti doi oameni ştiu când să se oprească, nu sunt sinucigaşi. Afterhills este un cadou imens pentru tinerii din Iaşi şi trebuie să existe. Le-am văzut aseară bucuria adolescenţilor mei, din familie, eliberarea pe care tinerii o simt într-un cadru în care totul este permis şi totul este securizat.

Acest lucru nu trebuie să dispară. E o semnificaţie puternică în faptul că o iniţiativă privată împinge Iaşul mai departe decât ar merita-o prin liderii săi. Acest lucru trebuie să ne inspire. Coloanele care tăiau pădurea, drumul neted ca-n palmă, mireasma poienii din Dobrovăţ, entuziasmul şi cumsecădenia liceenilor voluntari sunt din alt film decât cel în care se află, în realitate, Iaşul. Cu căsuţele lui de lemn de pe Pietonal, cu rinocerizarea şi corupţia crâncenă din Consiliul Local, cu cheltuirea a 80% din bugetul local doar pentru a menţine bunăstarea imensului aparat public, cu propaganda sufocantă care ţine în priză grosul electoratului cel mai retrograd. Acesta e Iaşul în esenţă. Unul care abia în 2016 a cumpărat primele autobuze noi occidentale, după o decizie de ultim moment, la presiunile uriaşe ale presei. Pentru că altfel, licitaţia de SH-uri fusese deja adjudecată şi trebuia doar anunţată.

În 30 de ani, n-am făcut nici măcar o sală polivalentă. Nimic. În ciuda sutelor de milioane de euro produse de economia privată, în ciuda jafului perpetuu de zeci de milioane de euro. Nu le-a păsat. N-au făcut nici măcar un credit ca să ofere ceva ieşenilor. Au rămas la mentalitatea provincială rezumată la măturat străzile şi plantat flori în Centru.

În ultimii patru ani, de creştere economică accelerată la nivel naţional, Iaşul este singurul mare centru universitar din ţară care a pierdut studenţi. Bucureşti, Cluj, Timişoara şi-au crescut numărul de studenţi, Iaşul a pierdut, în ciuda magnetismului economic aflat evident în creştere. Cifra surprinde perfect realitatea. Studenţii reprezintă dezvoltarea durabilă. Reprezintă veniturile de peste 20-30 de ani. Pentru asta nu trebuie doar să măturăm şi să strângem gunoiul la timp. Ne trebuie un salt în viitor. Un salt pe care Chirica doar îl clefăie demagogic, între comisioane şi achiziţiile de vile, cu febrilitatea unui hârciog disperat.

Afterhills e reflexia emancipării noastre. Va muri, atunci vom muri şi noi. Fără să realizăm, cărând sacoşa din bloc spre Lidl şi înapoi.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: