fbpx
 
Mihai Chirica (PNL) trimite, la mișto, înștiințări către asociații de proprietari a doua zi după ce au avut loc dezbaterile la blocurile contestate Mihai Chirica (PNL) trimite, la mișto, înștiințări către asociații de proprietari a doua zi după ce au avut loc dezbaterile la blocurile contestate

Liberalul Chirica merge la infinit cu golănia „adreselor schimbate” la blocurile-plombă din Nicolina: trei asociații înștiințate după termenul limită


Este exact ilegalitatea comisă și de viceprimarul Harabagiu, tot un liberal în devenire, la un alt bloc făcut cu scandal în Nicolina: cel construit peste o magistrală de apă caldă. La actualul proiect al soților Rotariu, construit într-o curte interioară, fără acces auto, asociațiile de locatari au fost înștiințate pe 3 martie 2020, iar dezbaterea la care erau chemați avusese loc pe 2 martie. Trei asociații sunt revoltate, sute de oameni: „Ne tratează ca pe niște oi, au pus data poștei exact în ziua dezbaterii”. Liberalul Mihai Chirica nu răspunde acuzațiilor și nu acceptă întrebări de la REPORTER DE IAȘI. El vorbește doar cu BZI, care obține autorizații de blocuri-turn pe terenuri de 380 mp.

Un PUZ controversat din zona Nicolina a fost dezbătut public cu o zi înainte ca asociațiile de proprietari din zona cea mai afectată să primească plicul care anunța acțiunea. Plicurile trimite de Primăria Iași purtau data poștei din ziua dezbaterii.

Locatarii sunt revoltați și cer acum o nouă dezbatere, trimițând deja scrisori la Primăria Iași. Blocul este puternic contestat, fiind un nou proiect înghesuit între alte imobile.

Deviza Primăriei: mimăm democrația

Președintele Asociației de Proprietari Bl. 999 B de pe Șoseaua Nicolina 86 susține că plicul cu înștiințarea oficială despre dezbaterea publică programată pentru 2 martie, orele 14-14.30, a fost trimis vineri, 28 februarie (luna având doar 29 de zile), aproape de închiderea programului, și a ajuns la asociație luni, 2 martie, în jurul prânzului. Dezbaterea fusese programată în urma solicitării asociațiilor, nemulțumite de precedenta dezbatere, din octombrie, care, de asemenea, a fost neanunțată.
„Data când am primit plicul este data la care a fost fixată dezbaterea PUZ-ului, am fost puși în imposibilitatea prezenței și exercitării drepturilor noastre”, spune președintele Asociației, Lucian Ailenei.

Terenul de 862 mp este înghesuit între cinci blocuri din Nicolina. Sute de oameni din zonă nu vor așa ceva în cartier, dar nu-i ascultă nimeni

Au primit plicul a doua zi după ce-a avut loc dezbaterea

În cazul altor două asociații din zona PUZ-ului, a fost mai bine gândită acțiunea. O asociație nu a fost anunțată deloc, la o alta plicul a ajuns la o zi după dezbatere, anunțând acțiunea din ziua precedentă. Oamenii au aflat din vorbă-n vorbă că li se tranșează viitorul în cartier.
„Nu am fost anunțați în scris despre dezbaterea organizată pe 2 martie 2020, interval orar 14-14.30, așa cum s-a convenit. Au fost invitați în scris membrii Asociației de proprietari 999A (o alta din zonă – n.r.), cu toate că scrisoarea le-a fost înmânată pe 3 martie (data poștei 2 martie 2020!), dezbaterea desfășurându-se în ziua de 2 martie”, a precizat Andrei Toma, președintele Asociației de Proprietari Aleea Tudor Neculai 115 B.
Pe scurt, toți președinții asociațiilor din zonă cer acum același lucru: o nouă dezbatere publică, anunțată din timp, nu în bătaie de joc, pentru a bifa o acțiune obligatorie: „Vor să ne afecteze viața aici pentru totdeauna. Trebuie să explice exact ce vor să facă, trebuie să avem posibilitatea să ne opunem”, spun oamenii.

Vechea golănie cu adresa schimbată

Blocul anunțat între alte imobile, pe Șoseaua Nicolina 100, a avut PUZ-ul în faza de dezbatere publică, în octombrie. Puținii locuitori din zonă care au aflat l-au contestat puternic, s-a stabilit o altă ședință la o dată comunicată ulterior. Primăria a stabilit ziua de 2 martie, dar ori nu a trimis anunțurile, ori le-a trimis extrem de târziu.
Și la adresă s-a umblat, așa cum s-a mai întâmplat pe Nicolina. În documente, apare Nicolina 100. Dar această adresă este câteva sute de metri mai încolo. La numărul cadastral menționat este adresa Nicolina 86.
Proiectul aparține unor necunoscuți în lumea imobiliară: Mihai și Elena Rotariu. Nu au putut fi contactați, nimeni n-a auzit de ei.

Blocul aprobat de Chirica și Harabagiu este înfiorător din punct de vedere al protejării mediului. Tot ce e în jur cu galben sunt alte blocuri. Sufocarea va fi maximă

Un amplasament care sufocă toate spațiile din jur

Viitorul bloc cu patru etaje este înconjurat de alte blocuri, cel mai apropiat fiind la 12 m în documente. Un locatar din zonă susține însă că, așa cum rezultă din informațiile pe care le-a strâns, geamurile noului bloc ar fi de fapt la 9 metri de geamurile bucătăriei sale.
„I-am spus arhitectului șef Mustiață ce s-a întâmplat acum cu plicurile cu anunțul despre dezbatere, a râs șmecherește, mi-a spus că va verifica”, explică omul.
Terenul noului imobil este înconjurat de parcările oamenilor, este practic un spațiu închis. În PUZ sunt 862 mp, în realitate s-au împrejmuit aproximativ 1.000 mp.

Bloc pentru care nu există acces

Rețeta este deja clasică în mandatul actualului primar: este o clădire mare, nouă, între celelalte blocuri vechi, cu acces imposibil, blocat și în prezent de locurile de parcare închiriate chiar de către Primărie oamenilor.
Acestea sunt închiriate, cu acte în regulă, iar singurul acces către blocul ce apare în PUZ s-ar face chiar peste aceste locuri. O zonă de ieșire dintr-un loc de parcare, ar fi singura intrare logică pe șantier, așa cum rezultă din schițele atașate. Alte intrări nu există, terenul este înconjurat din toate părțile de blocuri.
„Avem locuri de parcare închiriate, noi știam că le-am licitat și le păstrăm, plătind lunar o chirie. Nu ne-a anunțat nimeni dacă se va schimba regimul acestora, dacă ne anulează sau nu contractele”, au spus și acum oamenii.
Investitorii vor construit pe 35% din terenul care, în acte, are 862 mp. Documentația menționează subsol, parter și 4 etaje, cu o amprentă la sol de 299 mp. Ar rezulta 1.496 mp de apartamente, pentru care sunt necesare 25 de locuri de parcare. Conform PUZ-ului propus, 20 ar urma să fie la subsol și 5 la nivelul străzii. Dar în 100% din cazuri s-au dat supraînălțări la blocuri, deci imobilul va avea în final 5 etaje.

Alt bloc scandalos făcut la 50 de metri de cel al soților Rotariu. Lucrările au fost sistate după ce oamenii au ieșit în stradă

50 de metri în linie dreaptă, alt bloc-plombă, altă adresă schimbată

Proiectele imobiliare din Nicolina par să aibă un numitor comun: sunt între blocuri, sunt contestate, dezbaterea publică este ocolită, adresa este greșită.
În vara anului trecut, locuitorii blocurilor din zona Nicolina 76B au protestat față de ridicarea unui imobil cu demisol, parter și 4 etaje pe un mic petec de pământ dintre imobile. Oamenii au cerut Primăriei să anuleze autorizația de construire.
Conform proiectului, proprietarul, Alexandru Zămosteanu, trebuia să amenajeze pe cei 400 mp și 10 locuri de parcare. Distanțele dintre noul imobil și celelalte din jur urmau să fie de maxim 16 m. În noul bloc ar fi fost amenajate 12 apartamente.
La această adresă, a fost făcută informarea publicului pe o adresă fictivă. Concret, PUZ-ul era pe Nicolina 98, unde au fost trimise plicurile și este spațiu generos, dar adresa reală a fost Nicolina 76, un spațiu înghesuit între blocuri.
Proiectul a fost oprit, apoi repornit, Mihai Chirica anunțând că va anula autorizația, dar n-a luat nicio măsură concretă.

Article image
Imobilul e pe o fostă parcare. PUZ-ul a fost pe o adresă falsă, deja o rețetă verificată pe Șoseaua Nicolina. Oamenii sunt înmărmuriți: blocul plombă distruge vegetația și e la 13 m de cele mai apropiate imobile cu locuințe. Senzația va fi de sufocare.  Chirica nu răspunde întrebărilor provocatoare, deși a cerut public să nu mai fie construite blocuri pe suprafețe sub 500 mp. Investitori sunt soții Zămosteanu. Mocnește un ...
Autor Cezar Moraru Anchete 31 Mai 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30