fbpx
 

Rusia a intrat în Zodia Protestelor: zeci de arestări la manifestații pro-Navalnîi


Zeci de persoane au fost arestate sâmbătă în Rusia la manifestaţii organizate în întreaga ţară la apelul susţinătorilor opozantului Aleksei Navalnîi, pentru a cere eliberarea lui, în pofida numeroaselor presiuni din partea autorităţilor.

Poliţia din Rusia a arestat aproape 2.000 de persoane la manifestaţiile organizate în întreaga ţară pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi, principalului opozant al lui Vladimir Putin, arestat în urmă cu o săptămână, la revenirea în ţară, informează Agerpres. În Siberia, protestele s-au desfăşurat la -50 de grade Celsius.

Cel puţin 40.000 de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Moscovei pentru a manifesta în semn de sprijin pentru opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi, estimează Reuters.

Autorităţile au anunţat că protestele din Moscova şi zeci de alte oraşe sunt ilegale şi poliţia a reţinut 1.090 de persoane, potrivit ONG-ului OVD-Info, care monitorizează protestele.

Poliţia rusă a reţinut-o pe Iulia Navalnîi, soţia principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, după cum a anunţat chiar ea pe contul de Instagram, dintr-o dubă a poliţiei. După câteva ore, ea a fost eliberată.

Din Moscova la Vladivostok, echipa lui Navalnîi, care a fost otrăvit în august anul trecut cu agent neurotoxic Noviciok de tipul celor dezvoltaţi în fosta Uniune Sovietică, a difuzat apeluri la proteste în 65 de oraşe ruse.

Primele manifestaţii au avut loc sâmbătă în Extremul Orient rus, unde câteva mii de persoane au ieşit în stradă în Vladivostok şi Habarovsk, iar importante efective de poliţie au fost desfăşurate, potrivit susţinătorilor lui Navalnîi.

O jurnalistă ar fi fost bătută de forțele de ordine în Sankt Petersburg, în timp ce un alt ziarist a fost arestat.

La Moscova, forțele speciale OMON au intervenit în forță odată cu lăsarea serii și i-au împrășitat pe protestatarii care se adunaseră în Piața Pușkin.

Ambasada SUA la Moscova va trebui să dea explicaţii pentru publicarea pe site-ul său de internet a „itinerariilor” manifestaţiilor opozanţilor de sâmbătă, a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe, care îi va convoca pe diplomaţii americani, relatează AFP.

„Despre ce e vorba, despre a-i influenţa sau a le da instrucţiuni (manifestanţilor)?”, a scris purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova pe Facebook, “colegii americani vor trebui să vină să se explice în Piaţa Smolenskaia”, adresa MAE rus.

Purtătoarea de cuvânt făcea aluzie la publicarea pe site-ul de internet al ambasadei a unui avertisment care face apel la cetăţenii americani să nu meargă la manifestaţiile de sâmbătă din Rusia. În acest text, reprezentanţa diplomatică precizează în ce oraşe şi pe ce străzi sunt prevăzute să aibă loc proteste.

Din punctul de vedere al diplomatei ruse, asta ar însemna de fapt încurajarea manifestanţilor. Potrivit ei, dacă ambasada Rusiei la Washington ar fi acţionat astfel, asta ar fi dus la “ameninţări de sancţiuni şi expulzări ale unor diplomaţi ruşi”.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30