fbpx
Portokal
Sumă record în Iași: 400.000 de euro pentru două vieți pierdute. Bălțați, E85, Coridorul Morții

Sumă record în Iași: 400.000 de euro pentru două vieți pierdute. Bălțați, E85, Coridorul Morții


Daune morale de 2 milioane de lei pentru doi bătrâni care și-au pierdut  fiica și nepotul într-un accident petrecut în octombrie 2019, la Bălțați. În total, au fost patru morți din aceeași mașină

Unul dintre cele mai dramatice accidente din ultimii ani din județul Iași a ajuns la faza despăgubirilor cerute la instanțe de rudele victimelor. Dosarul se află pe rolul Curții de Apel Iași după ce, în luna martie, Tribunalul Vaslui a decis ca bunicii, respectiv părinții a două dintre victime să primească daune morale de 2 milioane de lei. Incidentul, care a avut loc pe 6 octombrie 2019, s-a soldat cu patru morți: soț, soție, fiu și logodnica celui din urmă. Primul dintre ei a fost vinovat de producerea tragediei.

Opel Astra contra SUV Jaguar

Pe data de 6 octombrie 2019, în jurul orelor amiezii, pe raza comunei Bălțați, mașina Opel Astra (stânga foto sus) condusă de V.D. a intrat pe contrasens după ce a decis să întoarcă mașina peste marcajul dublu și a fost lovită de un SUV Jaguar. Impactul a fost atât de puternic încât cei patru pasageri din Opel – soții V.D. (52 de ani) și M.L.D (51 de ani)., fiul lor T.D. (23 de ani) și A.B. (22 de ani), logodnica celui din urmă, au murit pe loc. Cei doi pasageri din SUV au fost răniți ușor.

Familia D. și viitoarea noră se întorceau dintr-o vacanță la munte. Tragedia a produs multă emoție în Huși, unde locuiau victimele, mai ales că M.L.D. era cunoscută în comunitate, fiind profesoară la o unitate de învățământ. 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani a deschis dosar penal în care V.D. a fost cercetat pentru ucidere din culpă, dar ancheta a fost clasată și s-a dispus neînceperea urmăririi penale deoarece acesta a murit în același accident și nu mai poate răspunde penal.

„Este greu de imaginat șocul”

În noiembrie 2020, soții Ș.B. și E.B., părinții profesoarei M.L.D. și bunicii lui T.D., au depus la Tribunalul Vaslui o acțiune în care au cerut unui asigurător la care era asigurată mașina Opel Corsa la plata unor despăgubiri morale și materiale în cuantum total de 6.005.128 de lei ca urmare a decesului celor doi. 5.128 lei din sumă reprezentau despăgubiri materiale.

„Este greu de imaginat șocul resimțit de soții B. la momentul aflării veștii privind dispariției celor trei care alcătuiau familia D.. Fiica lor a fost reperul și constanta vieții celor doi, rațiunea lor de a trăi a fost dintotdeauna creșterea, educarea și bunăstarea singurului lor copil care s-a transformat într-un adult respectat în comunitatea din care a făcut parte, a fost o profesoară iubită și respectată în colectivul Liceului Tehnologic Ioan Corivan din Huși acolo unde a activat timp de 20 de ani”, au menționat reclamanții în acțiune, adăugând, în privința nepotului, că acesta fusese „mândrie și bucurie pentru părinți și bunici. Bunicii îl divinizau deoarece acesta a stat foarte aproape de ei toată copilăria sa iar aceștia s-au implicat în mod direct în dezvoltarea sa, între ei existând o relație puternică afectiv - emoțională”.

„Acești oameni au pierdut, în aceeași zi, două generații de descendenți”

Soții B. au relatat că la momentul când au aflat veștile tragice au intrat în stare de șoc și au fost ajutați de personal medical calificat cu medicație adecvată pentru ca impactul emoțional să devină suportabil pentru fiecare dintre ei. În plus, au peste 70 de ani, cu boli aferente vârstei înaintate, cu afecțiuni cronice. De exemplu, bărbatul a suferit în ultimii ani mai multe intervenții medicale pe cord având montate mai multe stenturi și având recomandarea de a evita emoțiile puternice datorită impactului negativ pe care l-ar putea avea asupra sănătății sale, și așa precare.

„(...) acești oameni au pierdut, în aceeași zi, două generații de descendenți. Numelui lor și continuării prin descendență a familiei lor le-a fost retezat brusc dreptul firesc la descendență prin unicitatea urmașilor lor. A fost o dispariție fulgerătoare a fiicei lor, la o vârstă la care speranța de viață i-ar fi îndemnat să creadă, în mod absolut justificat, că o vor avea sprijin și bucurie până când vor închide ochii. Alături de ea, soții B. își aveau ca sprijin emoțional nepotul, un băiat în floarea vârstei, care își adora bunicii și-n care aceștia își vedeau bătrânețile îndulcite”, au mai scris cei doi bătrâni.

„Nici o sumă de bani nu va putea atenua vreodată trauma suferită de acești oameni, nici o sumă de bani nu va complini absența victimelor și a afecțiunii acestora însă, dat fiind că doar compensația bănească este posibilă în astfel de situații, aceasta se cuvine a fi acordată pentru considerente îndeobște cunoscute.”

Fragment din acțiunea depusă de soții B.

 Asigurătorul: „Se impune o oarecare prudență în cuantificarea daunelor morale”

Firma de asigurări a solicitat admiterea în parte a solicitărilor, cerând să se țină cont de două obiecții: stabilirea despăgubirilor materiale la nivelul sumei solicitate/dovedite cu documente justificative și a daunelor morale la nivelul unei sume rezonabile și proporționale cu prejudiciile produse reclamanților. În sensul din urmă, juriștii pârâtului au depus mai multe sentințe din cazuri de daune cerute de rudele unor victime din trafic, acțiuni în care cuantumul despăgubirilor a fost de:

* 20.000 euro pentru mamă, respectiv câte 3.000 euro pentru bunicii unui copil de 2 luni;

* câte 80.000 lei părinților, respectiv câte 40.000 lei bunicilor unei victime decedate;

* 30.000 lei tatălui unei victime decedate;

* câte 40.000 euro părinților pentru pierderea a doi copii minori de 7 și 8 ani, respectiv câte 20.000 euro pentru fiecare copil decedat.

În final, asigurătorul a cerut completului să ia în considerare „situația specială din acest dosar” care „implică și o valență morală, având în vedere că ginerele reclamanților (soțul/tatăl victimelor) a fost singurul vinovat de această tragedie. În atare situație, se impune o oarecare prudență în cuantificarea daunelor morale”.

Dosarul a ajuns la Iași

În martie 2021, Tribunalul Vaslui a admis în parte cererea soților B. acordându-le daune morale de 2 milioane de lei, având în vedere că incidentul le-a provocat un „impact psihologic profund (...) pierderea suferită de reclamanți fiind incomensurabilă, la fel și suferințele acestora care și-au pierdut cei mai apropiați membri ai familiei.”

În stabilirea sumei, instanța a avut în vedere ca aceasta să le asigure soților B. ”un trai liniștit, cel puțin din punct de vedere financiar, fără griji în ceea ce privește procurarea medicamentelor, a monitorizării stării de sănătate, a apelării la persoane pentru a le ajuta în traiul zilnic, etc.”

De asemenea, ei au mai primit aproape 20.000 de lei daune materiale.

În privința obiecției firmei de asigurări referitoare la persoana răspunzătoare de tragedie, instanța a respins-o pe motiv că „defunctul nu a urmărit producerea unei asemenea tragedii și suferințele morale sunt aceleași indiferent de persoana vinovată de producerea accidentului.”

Firma de asigurări a depus apel care se va judeca la Iași, primul termen al procesului nefiind încă stabilit.

Article image
Curtea de Apel Iași are pe rol un proces pornit de la o situație revoltătoare. O profesoară care preda la o școală dintr-o comună din Vaslui i-a dat în judecată, pentru daune, pe părinții unui elev care a bătut-o, după ore, cu o țeavă. Minorul era nemulțumit că primise o notă mică la teza la Română. După judecata la primele două instanțe, profesoara, care între timp s-a mutat în alt județ, a primit daune morale de 20.000 d...
Autor cristi tanasa Reportaje 27 Mai 2021


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top