fbpx
Portokal
729 km pe jos: paşi pentru visul Roxanei

729 km pe jos: paşi pentru visul Roxanei


Gest caritabil impresionant făcut de o ieşeancă pentru prietena sa aflată în nevoie. A străbătut 729 de kilometri prin grohotişul Spaniei, pe Calea Sfântului Iacob, pentru a împlini un vis, al ei şi al prietenei ei nevăzătoare. Roxana nu mai vede de la 16 ani, iar visul ei este să se califice la Campionatul European de Popice pentru Nevăzători. 

 

Daniela Cadar, preşedinta Fundaţiei Slujirea Vieţii, a parcurs pe jos traseul Camino din munţii Spaniei. 729 de kilometri în 42 de zile pentru a împlini un vis al Roxanei, o tânără nevăzătoare din Iaşi, dar şi o călătorie iniţiatică programată cu trei ani înainte.

 

Din faţa calculatorului

Tot acest pelerinaj a început fără nicio pregătire fizică prealabilă, ci doar cu o dorinţă enormă de a parcurge Camino, „drumul Sfântului Iacob”. „Nici nu s-a pus problema să mă pregătesc fizic. Am avut foarte multe proiecte. Am plecat la ora 4 spre aeroport, iar la ora 3 încă lucram la calculator. Am avut noroc că sunt o persoană destul de activă”, a precizat Daniela. Pe traseul Camino a stat în albergues, reţeaua de popasuri pentru pelerini, în care poţi închiria un pat cu 5 euro pe noapte. În astfel de albergues sunt camere de la 5 până la 30 de locuri în care au voie doar pelerinii, nu şi turiştii.

 

Daniela pe traseul care i-a schimbat priorităţile în viaţă

 

5 lei pentru un kilometru

Pentru orice persoană care dona 5 lei, Daniela făcea un kilometru pe Camino. Prin acest mecanism pus la punct pe Galanton, un site oficial pe care Daniela s-a înscris cu acţiunea ei, a reuşi să strângă 580 de lei. „Nu vedeam persoana, dar vedeam suma şi ştiam că în acea zi am avut un pelerin spiritual şi eu îi spuneam cum a fost drumul împreună”, a spus Daniela.

Pe Camino, Daniela Cadar, mamă a doi copii, de 18 şi 20 de ani, a experimentat în mai multe rânduri durerea fizică. „Au fost zile în care durerea a fost insuportabilă. Într-o zi m-a apucat o durere crâncenă de genunchi. Eram între localităţi, era o distanţă de 9 kilometri şi nu aveam timp de stat. Ploua, era foarte frig şi durerea devenise atât de mare încăt mergeam deja cocoşată. A oprit cineva şi a zis că mă duce cu bicicleta. Le spuneam la toţi cei care opreau că sunt ok şi că vreau să fiu singură. Nu eram, însă, deloc ok. Dacă lăsam jos beţele, probabil cădeam. Pe Camino cred că am fost cel mai aproape de Dumnezeu din întreaga viaţă”, a povestit Daniela Cadar.

 

Traseul care îţi dă un restart la viaţă

La Finisterre şi-a ars hainele pe care le-a avut în pelerinaj. Este o practică, o simbolistică a locului care spune că prin această ardere, omul vechi rămâne acolo şi omul nou merge mai departe. „O asemenea experienţă îţi dă un restart la viaţă. Pe Camino ai timp să te gândeşti la tot, pentru că eşti ore întregi singur. Au fost provocări faine şi nu am simţit frica niciodată. Încerci să pui preţ pe alte lucruri. Mi-am dat seama că m-am implicat în foarte multe proiecte şi am uitat de mine, şi nu e bine. Pe acest drum mi-am dat seama de cât de puţin ai nevoie ca să fii fericit”, a spus Daniela. 

 

Roxana are şanse să-şi împlinească visul

 

E un vis neîmplinit, nu un caz social

Roxana şi-a pierdut vederea la vârsta de 16 ani. Când se pregătea să zboare în lume a fost diagnosticată cu cataractă congenitală care a dat în glaucom. „Am ajuns la orbire, m-am căsătorit, am o familie frumoasă şi două pasiuni mari, popicele şi apicultura. Am participat individual la Campionatul Naţional de Popice pentru Nevăzători de la Târgu Mureş şi Iaşi. Anul acesta nu am fost selectată la concurs. Am fost sunată şi am izbucnit în plâns, pentru că îmi doream foarte mult să ajung. Doamna Daniela, care era lângă mine, mi-a spus că visul meu va deveni realitate şi mi-a propus această campanie”, a spus Roxana Munteanu.

Visul Roxanei este să participe la Campionatul European de Popice pentru Nevăzători, dar costurile pentru antrenamente şi deplasări îi depăşesc posibilităţile financiare. Sumei modeste stânse de Daniela i se va adăuga şi fonduri de la Primăria Iaşi, pe care Asociaţia Slujirea Vieţii o are parteneră într-un proiect în care sunt prinse şi activităţi sportive, inclusiv popice.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top