fbpx
 
Vasile Pușcașu și celebrele lui autobuze SH Vasile Pușcașu și celebrele lui autobuze SH

Cum și-a furat Vasile Pușcașu partenerii de afaceri și a primit 2 ani cu suspendare


A vândut o rețea de cablu TV către RCS-RDS. Înainte de transferul efectiv al acțiunilor, a vândut către o altă firmă de-a sa mașini și echipamente. Partenerii de afaceri l-au iertat, după ce Vasile Pușcașu primise o condamnare de 2 ani cu suspendare pentru înșelăciune.

În 2011, Vasile Pușcașu, omul de afaceri vasluian cunoscut pentru Unistil, Motel Bucium, Hotel Traian și cumătria cu Mihai Chirica, le-a făcut o aschemă Brăila” partenerilor săi de acționariat într-o firmă de cablu TV din Bârlad. Păgubiți au fost directorul economic de la Rulmentul Bârlad, Marian Albu, și fostul senator PD-L Vasile Pintilie. “A vândut mașini și echipamente, după o tranzacție cu RCS-RDS, către alte două firme la care era acționar, încasând banii”, au spus martorii.

Condamnare la Slobozia

VasilePușcașu a fost condamnat, în 2011, pentru un dosar de înșelăciune deschis în 2005. Conform judecătorilor, și-a însușit fraudulos sume de bani și active din conturile unei firme la care mai erau asociați fostul senator PDL de Bârlad, Vasile Pintilie, și omul de afaceri Marian Albu, fost director economic la Rulmentul Bârlad.

Concret, Pușcasu și-a bătut joc de acționarii de la Tele V Sat, firmă de cablu din Bârlad, Vaslui și alte câteva sate din județ. În 2005, rețeaua fost vândută către RCS-RDS. Conform rechizitoriului din dosar, Pușcașu a vândut active ale firmei către alte două societăți de-ale sale, fără știrea asociaților săi. “Acest lucru a fost posibil pentru că ei aveau la firmă un sistem prin care erau, prin rotație, administratori. Vânzarea s-a produs în schimbul lui Pușcașu”, ne-au precizat surse din cadrul anchetei.
Concret, mijloacele înstrăinate au fost ulterior utilizate de afacerist la dotarea televiziunii Media TV Bârlad. “Printre bunurile înstrăinate atunci au fost mașini, camere, echipamente electronice”, ne-au explicat aceleași surse.

Fostul senator de Bârlad, Vasile Pintilie, s-a trezit înșelat chiar de partenerul său din firmă

O tranzacție de 800.000 de dolari

Pe 11 martie 1998, la Prahova, s-a admis cererea de constituire a SC Iovasit Com SRL, cu sediul în municipiul Ploiești, având ca asociați pe Vasile și Ioan Pușcasu (fratele său). Ulterior, printr-un act adițional, Ioan Pușcasu s-a retras din societate, în locul său intrând Vasile Pintilie.
Iovasit Com s-a transformat ulterior în Tele V Sat SRL, în afacere intrând și Marian Albu. În mai și iunie 2005, au negociat cu RCS-RDS București vânzarea rețelei de cablu din Bârlad, urmând ca firma să preia societatea cu toate bunurile. La 21 iulie 2005, se încheie un contract de cesiune a părților sociale deținute la Tele V Sat către RCS-RDS, prin care cei trei asociați – Pușcasu, Pintilie, Albu – renunță la drepturile lor pentru suma de 800.000 de dolari. Astfel, 5.500 de abonați Tele V Sat treceau la RCS-RDS.

A măsluit facturile

Potrivit contractului cu RCS-RDS, cei trei cesionari se obligau să transfere bunurile care deservesc exclusiv studioul local de televiziune din Bârlad către altă entitate, în baza unui contract de vânzare-cumpărare, precum și rețelele de comunicații din localitățile Tutova-Bădeana, Munteni de Sus, Munteni de Jos, Văleni și Băcăuani, printr-o anexă la contract.
Conform rechizitoriului procurorilor, Pușcașu a decis să înstrăineze o parte din bunuri, care făcuseră obiectul contractului cu RCS-RDS, la câteva zile de la semnarea acestuia. Le-a vândut către Tele M Piatra Neamt și SC Unistil SRL Negrești, la care el era asociat și administrator, fără știrea celorlalți doi asociați.
S-au întocmit 12 facturi fiscale prin care bunurile erau înstrăinate în favoarea Tele M Piatra Neamțși Unistil SRL Negrești, iar datele de facturare au fost trecute anterior datei contractului cu RCS-RDS, pentru a părea că au fost vândute bunurile înainte de semnarea contractului cu societatea.
Pagubele au fost de peste 200.000 de lei. Cei doi foști acționari ai societății – Vasile Pintilie și Marian Albu și-au retras ulterior plângerile, declarând acum că „l-au iertat, ajungând cu el la o înțelegere”. Dar condamnarea lui Pușcașu în prima instanță a rămas.

Article image
Partea introductivă are 45 de pagini preluate din alte lucrări dintr-un total de 47 de pagini. Și-n partea a doua, din 138 de pagini, 46 cuprind pasaje copy/paste din alți autori. Împotriva lui Lucian Eva s-a depus o nouă sesizare la CNATDCU, cu analiza comparativă a doctoratului său și cu evidențierea tututor pasajelor preluate integral din alte lucrări. În 2012, primise de la defuncta Comisie de Etică doar „avertisment sc...
Autor cristi tanasa Anchete 06 Mai 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: