fbpx
 
Returul Ligii 1 la fotbal, lansat la muzeu, în trening, lângă directoarea Aurica Ichim, foarte mândră, deși ia bani ca să facă expoziții, nu poze cu fotbaliști Returul Ligii 1 la fotbal, lansat la muzeu, în trening, lângă directoarea Aurica Ichim, foarte mândră, deși ia bani ca să facă expoziții, nu poze cu fotbaliști

În trening la Municipal! Chirica și Ichim, urcați-vă în tren și vedeți la Oradea cum arată un adevărat Muzeu local


La Iași se pun colaci și sarmale pe masă într-un „act cultural” privind tradițiile, în timp ce la Oradea au opt expozitii temporare din octombrie până în prezent. Ambele muzee sunt renovate în același timp, din fonduri europene, dar la Iași e impropriu numit astfel: se dau salarii, e multă fanfaronadă, dar nu e nici măcar Cămin Cultural. Mihai Chirica se dă de ceasul morții cu Iași, Oraș Regal, Capitală Istorică, dar nimic din muzeu nu reînvie rolul orașului în Primul Război Mondial. Orădenii își cinstesc eroul local, generalul Moșoiu, printr-o expoziție permanentă care îți taie respirația. Sectorul dedicat frontului e la nivel de mare muzeu european. La Iași, Chirica și directoarea Ichim se laudă singuri, dar pereții sunt goi și e o diferență enormă între vorbele goale și situația reală. Culmea penibilului a fost atinsă săptămâna trecută, când Aurica Ichim a pozat cu lotul lui Poli Iași, în trening, un fel de lansare la muzeu a echipei figurilor de ceară.

În ultimele două luni, la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași au avut loc două lansări de carte, un eveniment de tradiții și obiceiuri (în care s-au pus colaci pe masă) și un colocviu.

Piesa de rezistență: vineri, pe 31 ianuarie, clubul de fotbal Politehnica și-a prezentat noii fotbaliști transferați. Pe scurt, activitatea muzeului, oricum săracă, poate fi caracterizată ca având un pronunțat caracter de festivism, de sindrofie provincială.

Peste tot e prezent Chirica, viața așa-zisului muzeu nu există fără el, un cult al personalității ca pe vremea lui Ceaușescu

În celălalt capăt de țară, la Oradea, muzeul orașului a raportat un cu totul alt bilanț: de la mijlocul lunii octombrie 2019 au fost lansate 8 expoziții temporare și una permanentă. Colecțiile sunt vii, adaptate vremurilor, interactive, publicul participă. Ca expoziții permanente, Oradea are trei, Iașul niciuna.

Până și la programul de vizitare e diferență. La Oradea, este marți – duminică, la Iași e miercuri – duminică.

Așa arată o transpunere originală a unei expozitii temporare la Oradea: Anii Disco ’70-‘80

Noua expoziție temporară

Muzeul orașului Oradea (MoO) a deschis pe 22 ianuarie cea mai recentă expoziție permanentă. „Discoteca anilor ’70-’80, reunește o serie de obiecte originale, de la vinilurile celor mai cunoscute formații, The Beatles, Boney M, Queen, Modern Talking, ABBA, Phoenix, Metropol, Semnal M etc., greu de procurat în anii de dictatură comunistă, dar și aparatură electronică specifică discotecilor, pickup-uri, magnetofoane, boxe, benzi magnetice etc. O contribuție esențială în constituirea acestui patrimoniu valoros al Muzeului l-au avut numeroșii orădeni care s-au implicat activ în campania de donații «Nu arunca trecutul. Adu-l la Muzeu!» (...)”, se precizează pe site.

Ioan Ciorbă, director adjunct al Muzeului Oraşului Oradea, a explicat pentru REPORTER DE IAȘI, geneza acestei idei. „Noi suntem un muzeu recent înființat, în 2015. La început de drum, am făcut un apel către orădeni să aducă la muzeu ce au mai vechi și nu mai folosesc. La un moment dat, când am făcut un bilanț, am văzut că s-au strâns multe lucruri legate de muzică: aparate vechi, discuri, casete. Apoi, o colegă de-a noastră a documentat la bibliotecă, dar și prin discuții cu foști DJ, atmosfera de-atunci. A reieșit că a existat cenzură și-n acest domeniu, piese interzise. Și-așa am ajuns la ideea de expoziție”, a declarat Ciorba.

Așa e surprins rolul istoric al Iașului în Primul Război Mondial: două uniforme prinse în ace de siguranță

Oradea: muzeu senzorial, efecte speciale

Muzeul, găzduit de Cetatea Oradea, mai are alte două expoziții permanente: „General Traian Moșoiu. Primul război mondial și eliberarea orașului Oradea” și „Sala cu grifoni”.

Cu toate că autoritățile ieșene se laudă peste tot cu rolul orașului drept capitală de război în prima conflagrație mondială, nu există nicio strategie pentru amenajarea unui muzeu în acest sens. La Oradea, în patru încăperi e reconstituită o parte din atmosferă. „Expoziția aduce în centrul atenției figura legendarului general ardelean, Traian Moșoiu, cel care s-a aflat în fruntea diviziilor românești care au trecut Carpații, în două rânduri (august 1916 și noiembrie 1918), jucând un rol hotărâtor în realizarea Marii Uniri. O altă parte importantă a expoziției este călătoria senzorială prin încăperile special amenajate, unde vizitatori pot experimenta viața de pe frontul Primului Război Mondial: tranșee, casă conspirativă, bucătăria de campanie”, este prezentată expoziția pe site-ul muzeului orădean.

Efectele speciale, în sunet și culoare, aduc o notă de autentic. „Am avut emoții la realizarea acestei expoziții, a fost un pariu al nostru, dar lumea este încântată de ce-a ieșit”, a spus directorul Ciorba.

Reconstituire senzorială a Primului Război Mondial, la Muzeul Oradea. Sunt încăperi cu reconstituirea unor bătălii sau poți vedea meniul popotei la 1916. Totul însoțit de sunete, mirosuri și lumini

Curtea regelui Matei Corvin
Cu caracter temporar, în muzeul din Oradea a fost amenajată și expoziția „Matia Corvin” – viața la Curtea Regală”: „(...) este realizată pe baza unor documente istorice autentice. Configurațiile și costumele medievale au fost realizate cu ajutorul istoricilor, textele explicative și literare au fost redactate cu aportul istoricilor literari, cele 28 de figuri umane au fost modelate în tehnica cu silicon, iar obiectele care împodobesc interioarele au fost realizate în ateliere specializate de alți specialiști: scenograf-designer, sculptor, cioplitori de lemn, armurier, confecționeri de pălării și de peruci”.

Din punctul de vedere al directorului Ciorba, expozițiile temporare au un rol important în menținerea atractivității. „Nu vrem ca muzeul să devină monoton. Aceste expoziții le oferă vizitatorilor șansa să vadă, periodic, altceva”, a afirmat director adjunct al Muzeului Oraşului Oradea.

Tradiții și obiceiuri la Muzeul din Iași: au pus coliva pe masă și momentul este de mare atracție pentru zeci de mii de turiști din toată lumea

50.000 de vizitatori într-un an

Anul trecut, la Muzeul orașului Oradea au fost peste 50.000 de plătitori de bilete. În cetate, accesul este gratuit, dar pentru a intra în muzeu, biletul costă 10 lei de adult. În cazul în care există expoziții speciale, tariful poate urca până la 15 lei.

„Ca structură, din cei 50.000 de vizitatori, cred că mai mult de jumătate au fost din afara județului nostru. Iar 30% din total au fost străini”, a spus Ciorba.

Cetatea din Oradea a făcut obiectul mai multor proiecte cu finanțare europeană, aceasta fiind restaurată în perioada 2009 – 2015 cu aproximativ 20 de milioane de euro, fonduri nerambursabile și cofinanțare locală. Muzeul ocupa aproximativ 25% din cetate, restul fiind spațiu administrativ, sedii ale unor ong-uri sau închiriate către societăți private.

Cum arată o sală de expoziției dedicată familiei regale, în Muzeul din Oradea

La Iași, muzeu nu numele, practic sală de sindrofii
La Iași, așa numitul Muzeu Municipal „Regina Maria” nici nu prea îndeplinește criteriile, fiind mai degrabă un spațiu expozițional, pentru vernisaje și lansări de carte. De fapt, instituția ieșeană nici măcar nu se află pe lista muzeelor la Institutul Național al Patrimoniului.

Funcția de muzeu este mai degrabă un camuflaj pentru că banii europeni cu care a fost refăcută casa Burchi-Zmeu în care funcționează au fost luați tocmai cu această destinație. De fapt, muzeul nu are nici măcar un patrimoniu propriu valoros.

„Noi nu funcționăm ca muzeele naționale. Dacă găsim ceva pe piață și vrem să facem o achiziție, merg la domnul primar și Primăria asigură cumpărarea”, a explicat Aurica Ichim, directoarea, pentru REPORTER DE IAȘI în septembrie anul trecut. Sunt doar niște donații și câteva obiecte de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Stil de expediere a unei expoziții temporare la Iași, „N.A. Bogdan”: cinci oglinzi într-o singură cameră și asta-i tot

În luna octombrie, reprezentanții muzeului au făcut mare reclamă unei noi expoziții. „Sala «N.A. Bogdan» a Muzeului Municipal «Regina Maria» Iași, într-o nouă și atractivă înfățișare, împodobită cu oglinzile vitrate din cadrul expoziției «Glass Nouveau - Oglinzile reginei»”. În fapt, o simplă încăpere cu un covor persan pe jos și cinci oglinzi pe pereți.

Noi, în schimb, îl avem pe Rednic la muzeu, o idee de un bun gust desăvârșit

Muzeul orașului Oradea
* 22 ianuarie 2020: s-a deschis expoziția permanentă „Discoteca anilor ’70 - ’80”. Scurtă prezentare: „Descoperă cum se distrau tinerii din generația ’70-’80, pășește în lumea celor ce au supraviețuit cotidianului cenușiu al comunismului”
* 15 ianuarie 2020: expoziție temporară „Vasile Stoica, mare diplomat și om de cultură”
* 19 decembrie 2019: expoziție temporară „Cornul abundenței. Luxul în lumea nobiliară transilvăneană”. Până pe 30 aprilie 2020
* 13 decembrie 2019: expoziție: „50 de ani de grafică românească”. Peste 70 de lucrări semnate de 65 de artiști. Până în ianuarie 2022
* 29 noiembrie 2019: expoziție temporară „Matia Corvin” – viața la Curtea Regală”. Prezentare: vizitatorii descoperă „fragmente importante din viața cotidiană a acestei curți regale renumite în perioada Evului Mediu, readusă în actualitate cu ajutorul figurinelor tridimensionale. În plus, copiii se pot bucura de jocuri și jucării medievale pe care le pot testa, acestea fiind concepute din materialele vremii”. Până în mai 2020
* 19 noiembrie 2019: expoziția temporară „Un veac de feminitate”. Până în martie 2020
* 8 noiembrie 2019: expoziția temporară „O prietenie regală: Grigore Antipa și regii României 1892-1944”. Până în martie 2020
* 7 noiembrie 2019: expoziția temporară „Arta de a dărui: Picasso, Matisse, Dali, Klimt”. Până în ianuarie 2020
* 15 octombrie 2019: expoziția temporară „Schițe și mecanisme, în realitate și jocuri virtuale Leonardo da Vinci”. Prezentare: „Cunoașterea prin joacă a mașinăriilor lui Leonardo da Vinci, obiectele expuse putând fi testate atât de cei mari, cât și de cei mici (...) Expoziția este atipică, asemănătoare inventatorului. Exponatele pot fi privite îndeaproape, atinse și testate de vizitatori, spre marea bucurie a copiilor care vor fi liberi să experimenteze”. Până în aprilie 2020.

Incursiunea în expoziția dedicată lui Matei Corvin este o lecție de istorie a întregii epoci. În ultima cameră, copiii dau asalt îmbiați de jocuri și jucării medievale – o condiție elementară de interactivitate în lumea de astăzi

Evenimente organizate la Muzeul Municipal Iași
* 31 ianuarie 2020: echipa de fotbal Politehnica și-a prezentat noile achiziții la muzeu. „Un decor care l-a surprins pe antrenorul Mircea Rednic, plăcut impresionat de decizia oficialilor din Copou”, au scris reprezentanții muzeului pe pagina de Facebook. Pe pagina de FB a Politehnicii: „Mulțumim gazdelor de la Muzeul Municipal «Regina Maria» Iași și doamnei director Aurica Ichim”
* 24 ianuarie 2020: colocviu. Unirea Principatelor – momente, fapte, protagoniști
* 17 decembrie 2019: Asociația Familia Tradițională, în parteneriat cu muzeul municipal „Regina Maria”: Un gând la mare sărbătoare – tradiții și obiceiuri la români
* 12 decembrie 2019: lansare de volum
* 10 decembrie 2019: lansare a două cărți de poeme
sursa: pagina de FB a muzeului

Article image
După patru ani de la înființare, Muzeul Municipal nu e acredidat de Ministerul Culturii și nu are nici aviz de înființare. Motivul, foarte simplu: nu are patrimoniu. În patru ani nu s-a încropit niciun concept, doar se cheltuie cu utilitățile și cu salariile. Muzeul consumă și nu avansează nici cu-n pas. De un an jumate, diretoarea-pensionară Aurica Ichim n-are nicio idee de ce vrea să facă, doar își ia salariul de 4.500 de...
Autor Ionel Iloae Reportaje 20 Septembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: