fbpx
 
Așa-zisul City Tree se vinde cu 20.000 de euro în alte țări. Chirica le aduce cu 100.000 de euro bucata, adevărata miză fiind panourile LED pentru reclame Așa-zisul City Tree se vinde cu 20.000 de euro în alte țări. Chirica le aduce cu 100.000 de euro bucata, adevărata miză fiind panourile LED pentru reclame

Stenogramă: mușchii lui Chirica, de 10 ori mai scumpi decât ai lui Timofciuc. Consilierii locali făceau mișto de panourile verzi


Acesta este un tun colosal, în care miza reală este instalarea ecranelor LED în zone intens circulate, pentru rularea de spoturi comerciale. În februarie, consilierii locali luau la mișto exact același proiect propus de fostul consilier PNL (actual USR-PLUS) Răzvan Timofciuc. Prețul propus: 100.000 de euro. În august, proiectul a fost propus de Mihai Chirica și a fost votat în unanimitate în doar 48 de secunde. Prețul e de 10 ori mai mare: 1 milion de euro. Niciun consilier local n-a citit fundamentarea acestei aberații. Așa e la un baron, fost PSD, actual PNL: banii curg, nimeni nu comentează.

Subiectul mușchilor care să filtreze aerul din Iași a mai fost dezbătut o dată în Consiliul Local (CL), dar a fost desconsiderat de către primarul Mihai Chirica și majoritatea consilierilor locali PSD, care i-au rămas fideli acestuia de-a lungul întregului mandat.

Investiția propusă, în luna februarie, de către fostul consilier PNL Răzvan Timofciuc, ca amendament la bugetul local pe 2020, era cu mult mai ieftină decât ce a votat la finalul lunii august plenul CL: 500.000 de lei pentru 1.000 de mp față de 958.000 de euro pentru 100 de mp (10 panouri cu mușchi și bănci).
La începutul anului, consilierii locali nici n-au vrut să asculte argumentele, au aruncat la coș ideea, tratând subiectul sarcastic și spunând că sunt ineficiente.

Câteva luni mai târziu, proiectul propus de Mihai Chirica și Primărie a fost aprobat în unanimitate. Toți consilierii, inclusiv Andrei Postolache, au ridicat mâna pentru panouri cu suprafață de zece ori mai mică, de zece ori mai scumpă, fără ca vreunul să întrebe ceva despre investiția extrem de costisitoare.

În luna august, toți consilierii locali au votat proiectul lui Chirica în numai 48 de secunde. Nimeni n-a studiat problema

Surdu îl lua la mișto: „Sunt iarnă-vară?”

În ședința de aprobare a bugetului pe anul acesta, de pe 21 februarie, Răzvan Timofciuc, la acea vreme consilier local PNL, a propus 5 amendamente pe mediu, printre care montarea unor panouri cu mușchi pe suprafețe mari – total 1.000 mp – care să absoarbă praful din oraș. Prețul propus, rezultat în urma discuțiilor cu o asociație: 500.000 de lei.

Iată stenograma discuțiilor din 1 februarie, care s-au soldat cu respingerea proiectului.

Răzvan Timofciuc (PNL): Primul amendament: propunem alocarea sumei de 500.000 de lei pentru instalarea de panouri vegetale în Municipiul Iași. Și am să detaliez. Pot fi montate pe clădiri aceste panouri vegetale, pentru protecția parcurilor, de-a lungul arterelor intens circulate, pentru îmbrăcarea stâlpilor de susținere ai pasarelelor rutiere. Pot fi montate în pasaje subterane pietonale și rutiere.

Conform studiilor, aceste panouri vegetale reduc poluanții în suspensie cu 15-60% la nivelul trotuarului, în funcție de poluant – PM 10 sau PM 2,5. Un avantaj este că acest tip de investiție nu presupune fonduri foarte mari. Aceste panouri vegetale sunt ușor de întreținut și nu sunt, după cum vă spuneam, costisitoare. Ar avea un impact foarte mare în privința reducerii poluării și costurile ar fi foarte mici.

Mihail Gavril (PSD - președinte ședință): Mulțumesc, domnule consilier

Răzvan Timofciuc: - Dacă-mi permiteți o observație, aceste amendamente pe zona de mediu sunt venite în urma mai multor discuții pe care le-am avut cu asociații care militează pentru mediu. Mulțumesc.

Mihail Gavril: Mulțumesc, domnule consilier.

Paul Boișteanu (PSD): Sunt curios cam ce suprafață de astfel de panouri s-ar realiza cu 500.000 de lei?

Răzvan Timofciuc: Este o întrebare foarte bună, pot detalia aceste lucruri, pentru că suma pe care am propus-o ar conduce la aproximativ 1.000 mp de panouri vegetale care pot fi instalate, cum am spus, pe diferite obiective care aparțin municipalității.

Paul Boișteanu: Adică cam 500 de lei pe mp?

Răzvan Timofciuc: Cam aceasta este valoarea pe mp, da.

Gabriel Surdu (PSD): Panourile pe care le propuneți dumneavoastră sunt vară-iarnă sau iarnă-vară, cum? (Consilierii din sală râd.)
Surdu: „Niciodată nu vor avea eficiență”

Răzvan Timofciuc: La bășcălie ați tratat și subiectul mediului și problema poluării în Iași în ultimii ani și de asta suntem cel mai poluat oraș din România. Continuați în același fel.

Mihail Gavril: Dar cine este președintele Comisiei de Mediu din CL, că nu-mi aduc aminte exact, dar poate ne precizați dumneavoastră.

Gabriel Surdu: Domnule președinte, panourile despre care face vorbire colegul nostru, în mare parte, sunt destinate investitorilor privați care își acoperă prin această substituire a părții pe care nu o au referitor la vegetație și inclusiv pe clădiri, inclusiv pe ultimul planșeu al clădirii respective se pot amenaja spații verzi. Ceea ce ne propune colegul nostru, din banii Primăriei, este ca un ac într-un claie de fân care niciodată nu va avea niciun fel de eficiență, atâta timp cât factorii principali ai poluării nu sunt îndepărtați, și anume: mașinile care au un grad de poluare substanțial, care sunt sub Euro 5, și aici am pus punct. Mulțumesc.

Mihail Gavril: Domnul Etienne, vă rog...

Etienne Ignat (PNL): Domnule Surdu, eu vă spun sincer că nu mai înțeleg nimic. La amendamentul privind procesul de bugetare participativă, unul dintre proiecte era propus de cetățeni, votat de cetățeni, este ca să avem acoperiș verde pe spațiile instituțiilor publice sau clădirilor care aparțin domeniului public și în proprietatea Primăriei. Adică sunteți de acord că trebuie să facem asta, am venit cu un amendament care spune că facem asta, iar dumneavoastră nu l-ați votat, dar acuma spuneți că-i bine. Deci, ce trebuie să înțeleg eu din toată poziția dumneavoastră?
Florin Boca: „Aceste lucruri ar trebui să fie serioase”

Gabriel Surdu: Trebuie să înțelegeți că am înțeles foarte bine și că vă învârtiți tot timpul în jurul unui lucru pe care niciodată nu-l duceți la finalitate. Deci, având în vedere această permanentă contradicție pe care o aveți între dumneavoastră, încercați să mânați ideea că altcineva nu înțelege proiectul pe care dumneavoastră îl depuneți spre aprobare. Eu v-am explicat foarte clar că acest proiect pe care dumnealui..., acest amendament pe care dumnealui îl propune, nu este de actualitate. Și anume să-l întocmească Primăria. El trebuie prevăzut în aprobările pe care le dăm pentru constructori și persoanelor private sau chiar proiectelor Primăriei care nu au spațiu vegetal suficient. În ceea ce privește restul, măsurile de antipoluare vi le-am spus, trebuie să fie aplicate la circulația mașinilor care sunt sub Euro 5. Mulțumesc.

Mihail Gavril: Vă mulțumesc, domnule consilier. Domnul consilier Boca, vă rog.

Florin Boca (PSD): Da, mulțumesc, domnule președinte. Cum spuneam și adineauri, din păcate unul din prerogativele consilierilor locali este acela de a aduce amendamente, dar ar trebui să fie serioase aceste lucruri. Când te transformi din, eu știu, agent de marketing de la firma de aspiratoare și vrei acuma să vinzi iarbă prin oraș se pare că nu reușești să convingi și ceilalți colegi.
Stimate coleg, ceea ce propuneți dumneavoastră, realizarea a 1.000 mp de vegetație pe clădiri este o nimica toată la peste 10.000 de hectare, cât are Iașul...

Răzvan Timofciuc: Este un început...

Florin Boca: ...Este un început. Și în al doilea rând observ ardoarea cu care susțineți aceste lucruri, în schimb nu reușiți să demonstrați în niciun caz eficiența, din punctul meu de vedere. Poate aveți informații suplimentare, cu drag aș asculta ceea ce aveți de adăugat. Mulțumesc.

Amendamentele pe mediu au fost respinse la ședința din 21 februarie.

Ședința din februarie 2020: proiectul este luat peste picior de consilierii locali, doar pentru că venea de la Opoziție

În august, CL aprobă tot în 48 de secunde

Pe 8 august, Primăria a adus în Consiliul Local proiectul amplasării a 10 panouri cu mușchi, la prețul total de 958.000 de euro. Ar fi un parteneriat cu o firmă neprecizată pentru montarea, cu fonduri locale și europene, a unor panouri CityTree de la un startup german, finanțat de un chinez.

Suprafața de mușchi vegetal a unui panou este de 10 mp, ceea ce înseamnă o suprafață totală de 100 mp pentru toate panourile, față de 1.000 mp cât era propunerea din februarie.

La acest proiect, consilierii nu au râs, nu au comentat, nu au spus că sunt ineficiente sau că Mihai Chirica ar avea interese directe în montarea lor. Toți consilierii locali, inclusiv cei care în februarie se opuneau fățiș – Boca, Boișteanu – au aprobat fără discuții. Gabriel Surdu a fost președinte de ședință și a citit, poticnit, proiectul, iar stenograma este cu mult mai scurtă, în acest caz. De remarcat este faptul că nici măcar Andrei Postolache, fosta speranță a opoziției în CL, a votat fără rezerve.

Gabriel Surdu (PSD – președinte ședință): C4. Proiect de hotărâre pentru aprobarea participării Municipiului Iași în calitate de partener lider în proiectul finanțat de proiectul LIFE al Comisiei Europene, apelul de proiecte 2020 acțiuni clima... Climate Action pentru achiziția și instalarea a 10 ansambluri CityTree. Dacă sunt luări de cuvânt, dacă nu cine este pentru?
(Și ridică mâna votând pentru, iar imaginea se mută pe consilieri: toți cu mâna ridicată).
Gabriel Surdu: Dacă se abține cineva? Dacă sunt colegi care sunt împotriva proiectului? Mulțumesc, proiectul a fost aprobat.

Timp total: 48 de secunde.

În luna august, consilierii au validat, în doar 48 de secunde, un tun de 1 milion de euro, după ce anterior îl contestaseră. Nimeni nu știe e a votat, fiind mașinăria de voturi a lui Mihai Chirica

Timofciuc: este aceeași sursă de panouri cu mușchi

Fostul consilier local Răzvan Timofciuc a explicat, pentru REPORTER DE IAȘI, că despre panourile cu mușchi a citit după ce un membru al unei asociații de mediu i-a povestit despre acestea.

„Sursa este aceeași ca în cazul panourilor cu bancă achiziționate de Primărie cu aproape 100.000 de euro bucata. Este aceeași firmă producătoare. Prețul îl știa omul, pentru că la asociație au cerut detalii din Germania. Ce am propus noi n-a fost bine, cu o suprafață de 10 ori mai mare și de zece ori mai ieftină", a spus Răzvan Timofciuc, ironic.
Gabriel Surdu, confuz: „Pesemne atunci suma era mai mare”

REPORTER DE IAȘI l-a contactat telefonic pe cel mai vocal adversar al panourilor de mușchi propuse în februarie, consilierul Gabriel Surdu, pentru a-și explica schimbarea de viziune.

„Pesemne că era o sumă mare în februarie. Nu cunosc amănunte legate de sumele de bani, partea de tot ce înseamnă evaluări financiare nu aparține consilierilor, ei votează oportunitatea investiției.

În februariei m-am gândit, când a propus tinerelul zburdalnic suma respectivă, că nu este potrivit. Suma nu interesa. Ulterior, lucrurile au intrat pe făgaș normal. Noi am votat atunci un proiect", a precizat Gabriel Surdu, care, la insistențe, tot nu a explicat de ce și-a schimbat atitudinea față de panourile cu mușchi.

CityTree montat în Glasgow (Scoția). Localnicii îl consideră un accesoriu estetic pentru urbanism, dar îi contestă eficiența privind protecția mediului

Un milion de euro pe o himeră: toți experții combat impactul de mediu

Consiliul Local i-a aprobat Primăriei cheltuirea unui milion de euro pentru 10 panouri cu mușchi și bănci despre care producătorii susțin că ar reduce poluarea cu particule de praf PM 10 și PM 2,5 cu procente cuprinse între 19 și 60%.
Mușchii sunt irigați din rețeaua de apă stradală, printr-o mică pompă activată de un panou solar.

Producătorii nu prezintă pe site-ul lor studii cu detalii care să arate impactul de mediu, ci doar citează cifre și susțin că ar face treaba a 275 de copaci. Astfel de panouri cu o suprafață de aproximativ 10 mp, cu bănci, au fost montate în câteva orașe din lume cu 20.000 de euro bucata, nu cu 100.000 de euro, cum pregătește achiziția Primăria Iași.

Experții susțin însă că un astfel de panou nu are fizic cum să funcționeze: poluarea cu particule este pe suprafețe mari, este imposibil să faci aerul să nimerească exact acea suprafață de 10 mp de mușchi vegetal. Opinia este susținută și de către activistul de mediu Silviu Gurlui, profesor de fizică. Acesta a spus același lucru.

În replică, producătorii au precizat că panourile nu fac minuni, ci sunt o mică piesă dintr-un puzzle mare. De fapt, adevărata eficiență a mușchilor ar fi atinsă la îmbrăcarea clădirilor cu astfel de panouri. Adică exact propunerea din februarie, aruncată la coș de consilieri.

Article image
Chirica e împărat. Dacă mâine spune că vrea Piramida lui Keops reprodusă la scară 1:1, în rondul din Podu Roș, Consiliul Local aprobă cu entuziasm. Afacerea panourilor cu mușchi vegetali este scandaloasă din două motive: absorbția noxelor e o imposibilitate tehnică, iar prețurile sunt de patru ori mai mari decât oriunde în lume. Un milion de euro pentru 10 panouri a câte 10 mp este un tun demn de anii `90, când România era ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 10 Septembrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: