fbpx
 

Oroarea din Bucium: trei blocuri de ghetou în loc de 1.000 mp de spații verzi. Locatari trași pe sfoară, ISC și Poliția Locală se fac că nu văd


Se pregătește recepția finală la blocurile Tech Confort din spatele Lidl Bucium. În autorizație era prevăzut un parc, dar a rămas doar o alee betonată care se va umple de mașini. Între blocuri sunt doar câțiva metri, e un fel de lagăr. Locatarii de la primul bloc, construit primul, sunt revoltați de apariția celorlalte două imobile. Așa-zisul proiect rezidențial nu are locurile de parcare prevăzute în autorizație. Poliția Locală ignoră întrebările presei, șeful Inspectoratului în Construcții nu intervine.

Ghetoul din Bucium făcut de Tech Confort e la finisajele ultimului bloc din cele trei. PUZ–ul a fost încălcat grosolan. Mai nou, proprietarii primului bloc dat în folosință, își înghesuie mașinile pe fiecare bucățică de teren disponibilă.

E imposibil să încapă 120 de mașini, conform proiectului. În momentul acesta sunt maxim 41 de locuri. Reacția cumpărătorilor și a oamenilor care s-au mutat deja este relevantă: „Una am crezut că face, alta a apărut în realitate”. Numai pentru instituțiile care trebuiau să verifice – ISC și Poliția Locală prin Control Urbanism – totul este ca pe hârtiile aprobate, deși cei 1.000 mp de spații verzi, cu parcări la subsol, sunt de fapt 300 mp de asfalt, fără niciun loc de parcare.

În loc de parcare, la parterul celui de-al doilea bloc s-au amenajat spații comerciale

Subsoluri cu parcări au dispărut

La blocul din apropierea Lidl Bucium al Tech Confort, se lucrează intens la finisaje, sub ochii clienților care vizitează apartamentele. Dar ceea ce remarcă orice om când ajunge acolo este imensa diferență dintre o imagine randată, aflată pe gardul din față, și ce există în realitate.
Pe randarea conform PUZ, există între două imobile un spațiu generos, de 1.000 de mp, cu alei, bănci, iarbă și copaci. În realitate, printre materialele împrăștiate peste tot, există doar o alee asfaltată care va fi folosită, cel mai probabil, pentru parcare.
Blocul din stanga, primul de la stradă, are deja subsolul, care trebuia să fie parcare, închis și acolo sunt spații comerciale, dovada fiind geamurile montate. La blocul celălalt încă se lucrează, dar este imposibil să mai apară numărul de locuri necesar, care să compenseze lipsa lor de la primul menționat, cu subsolul închis.

Între primul și al doilea bloc a rămas o distanță de 5 m. Cumpărătorii din primul imobil se simt trași pe sfoară

Aici trebuia să fie 977 mp de verdeață

PUZ-ul inițial conținea un imobil cu subsol, parter și cinci etaje, cu o curte interioară mare, totul în formă de U cu o latură ce formează unghi deschis, cu spații largi până la blocul din spate,  primul construit în complex.
Imobilul de pe terenul de 3.911 mp trebuia să aibă 1.564 mp amprentă la sol (40% POT), cu alei de 1.369 mp și spații verzi de 977 mp. Erau prevăzute 120 de locuri de parcare (1 loc la 75 mp, conform reglementărilor în vigoare).
Ulterior, la autorizația 534 din mai 2018, suprafața de teren a scăzut la 3.880 mp, POT-ul la 34,32%, dar CUT-ul a crescut la 2.06, față de 1,8 inițial. S-a umblat, nesemnificativ, și la locurile de parcare: 114 în loc de 120 (39 de locuri pe sol, 43 de locuri în subsol, 32 de locuri de parcare la parterul clădirilor).

Radu Lupășteanu, șeful Inspectoratului de Stat în Construcții, nu e interesat dacă s-a respectat autorizația sau nu

Potențial cumpărător: „Mă strâng pereții aceștia lipiți între ei”

Imaginile arată însă altceva. Parcul mare dintre blocuri a intrat la apă până a ajuns o alee asfaltată, între două clădiri apropiate, în care vecinii aproape că pot să-și dea cana de apă dintr-o clădire în cealaltă.
Blocul în formă de U a fost spart în două clădiri separate, a fost păstrat unghiul deschis, dar colțul îndepărtat este la câțiva metri de clădirea cealaltă. Cele două imobile de la stradă înghesuie blocul al treilea din spate, construit primul, în care oamenii locuiesc. De altfel, aceștia sunt nemulțumiți, mai ales că în loc de un mic spațiu verde la ieșirea din prima scară, proprietarul amenajează câteva locuri de parcare.
Parcarea este subiectul sensibil și pentru cei care vin să cumpere, dar aceștia sesizează și înghesuiala de clădiri. „Dorim să ne luăm un apartament prin Prima Casă. O să îl vedem, dar nu aș merge pe varianta de aici, tocmai pentru că mă strânge ce văd. În plus, la primele discuții, am întrebat de loc de parcare, mi-au spus că se plătesc, sunt 2.500 sau 3.000 de euro, nu s-au hotărât încă”, a explicat un potențial client.

La parterul unui singur bloc pare a se amenaja o parcare. Insuficient, vor fi trei mașini pe un singur loc

O amendă de la Garda de Mediu și gata

REPORTER DE IAȘI a întrebat două instituții despre controalele făcute la blocul Tech Confort din Bucium. ISC și Poliția Locală. De la Poliția Locală nu a venit niciun răspuns, singurul detaliu fiind faptul că imobilul nu a fost blocat și nu apare nicio amendă a instituției contestată în instanțele din Iași. Singurele amenzi sunt de la IPJ, ITM și Garda de Mediu.
ISC spune, prin inspectorul șef Radu Lupășteanu, că, în ultimul trimestru, nu s-a făcut nicio verificare la blocul Tech Confort din Bucium. „Oricum, dacă s-a făcut control, s-a făcut la structură, asta este competența noastră, nu la respectarea detaliilor din PUZ. Noi nu facem controale în etapa de finisaje”, explică Radu Lupășteanu.

Article image
Cartierul cu șapte blocuri a câte 10 etaje este o catastrofă urbanistică pe termen lung: nu există decât o stradă cu o singură bandă de acces spre oraș. Nici măcar nu e vina lui Daniel Niculiță, dezvoltatorul programat să facă profit și să dispară. E vina primarului care mută cu ochii închiși dezastrul de la Lunca Cetățuii în Copou. În maxim doi ani, nimeni nu va mai putea circula pe acolo. Breteaua peste Șorogari, până în ...
Autor Cezar Moraru Anchete 21 August 2020


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: