fbpx
 
Așa arată Apocalipsa la Iași. Blocuri lipite în cartierele vechi pentru că așa se face cel mai mare profit: teren mic, preț modic, utilități gratis, cerere maximă Așa arată Apocalipsa la Iași. Blocuri lipite în cartierele vechi pentru că așa se face cel mai mare profit: teren mic, preț modic, utilități gratis, cerere maximă

Două ilegalități crase la Bloc Familial: cumătrul lui Chirica a fost servit cu autorizație fără acordul vecinilor și fără avizul de la Rutieră


* Avizul de Circulație a fost exclus încă din faza certificatului de urbanism, semn că întregul plan a fost premeditat
* Ciprian Hitruc nu putea obține avizul pentru că pur și simplu nu are loc de parcări, așa că o „mână criminală” l-a scos de tot din procesul de autorizare * Clădirea lui a primit un POT de 90% din teren
* Mai grav, Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat că lipsește acordul vecinilor la notariat și a cerut anularea autorizației în instanță
* Cumătrul primarului a ridicat scheletul unui bloc la 2 metri de turnul din intersecție. Hardughia figurează oficial ca „extindere restaurant”
* „Ne-a luat soarele, nu mai vedeam strada”, povestesc oamenii stupefiați
* Între cele două clădiri, locuitorilor le-a rămas un culoar de trecere de 1,5 m
* Dispensele acordate la autorizare sunt suspecte de abuz în serviciu. Cu zecii de cumătri pe care îi are, Mihai Chirica e lupul stăpân la oi

Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a recomandat Prefecturii stoparea lucrărilor la clădirea ridicată peste Restaurant Familial, în Alexandru cel Bun, și anularea autorizației. Imobilul, aproape lipit de blocul de alături, are acum autorizația de construire suspendată, iar Prefectura a atacat documentul în instanță.

Ciprian Hitruc a construit o monstruozitate într-o piață aglomerată a Iașului, obținând ceva inaccesibil ieșenilor de rând. Secretul: e cumătru cu primarul

„Această autorizație nu trebuia să existe”

Șantierul este părăsit, nu mai lucrează nimeni. Inspectorii ISC au descoperit, în urma plângerilor primite de la locuitorii din zonă, că proprietarul clădirii, cumătrul primarului Mihai Chirica, nu a cerut acord notarial de la vecini. Specialiștii spun că omisiunea nu se putea face fără sprijinul celor din Primărie și că ignorarea opoziției oamenilor este un gest de sfidare.
„Această autorizație nu trebuia să ajungă să fie eliberată”, spun inspectorii ISC, care nu vor să-și divulge identitatea pentru a nu suferi represalii.
Proprietarul clădirii spune că n-a avut nevoie de acordul notarial și că Primăria Iași a trimis notificări locatarilor: „Răspunsul lor a fost favorabil”, susține Ciprian Hitruc.
Locatarii din Alexandru spun însă că nu i-a anunțat nimeni și că le-a fost întoarsă viața pe dos. „A lăsat un culoar îngust între clădiri, iar vecinii cu geam în partea aceea nu mai văd strada. Nu mai discutăm de soare, clădirea nouă le-a luat lumina primelor etaje, unde era geam pe acea direcție”, povestesc oamenii.

Între cele două imobile rămâne un culoar de 1,5 m. Aceasta este ghetoitizarea de prost gust a unui oraș european

Două abateri grave apar în raportul de control

Surse din ISC Iași au explicat că inspectorii au constatat că Ciprian Hitruc, beneficiarul extinderii de la Restaurant Familial, a încălcat legislația din domeniul construcțiilor în două puncte esențiale:

  1. În cazul extinderii clădirii, era obligatoriu să obțină acordul vecinilor: semnăturile, la notar, ale proprietarilor de apartamente din două blocuri vecine cu restaurantul
  2. Nu avea avizul Poliției Municipiului Iași pentru locurile de parcare și căile de acces ale proprietății.

„Aceste două detalii lipseau total încă de la faza de certificat de urbanism. Din punctul nostru de vedere, Primăria știa foarte bine că sunt necesare cele două documente”, au precizat inspectorii.
Documentația întocmită de Ciprian Hitruc în numele SC Familial Restaurant SA a demarat, în aprilie 2018, cu certificatul de urbanism. Încă de la acest prim document, Primăria i-a dat o mână de ajutor. Instituția condusă de cumătrul lui Hitruc s-a făcut că nu observă, prin acest document oficial, necesitatea obținerii celor două acorduri: de la vecini și de la Poliția Rutieră.
„Din acest punct de vedere susținem că această autorizație nici măcar nu trebuia să existe, pentru că era incompletă”, afirmă inspectorii ISC.

Autorizația a fost mascată ca amplasare firmă luminoasă și extindere spațiu existent. În realitate se construiesc apartamente

Bloc cu trei etaje pe autorizație de „firmă luminoasă”

Prin autorizația obținută în 2019 de “amplasare firmă luminoasă și extindere spațiu comercial existent”, Ciprian Hitruc putea construi cu POT 90% o clădire cu P+2 E.
În fotografiile realizate recent, cu șantierul abandonat, se vede că imobilul nu se oprește la cele două etaje ridicate. Stâlpii de structură sunt mai înalți decât regimul aprobat, lăsând în aer „mustățile de beton” pentru supraînălțare. Intenția a fost de ridicare a unei clădiri cu 3 etaje, supraetajările fiind un sport consacrat în urbanismul din Iași.
Un element controversat din autorizație a constat în dispensa amenajării unor locuri de parcare la 250 m de blocul construit, în curtea Bisericii Sf. Nectarie din Alexandru cel Bun. Parohul s-a arătat înțelegător la rugămintea celui care este cumătru cu primarul.
Plasat în intersecție, deasupra unui restaurant, blocul nu dispune de niciun loc de parcare propriu.

În imagine se vede că stâlpii nu se opresc la cele două nivele aprobate. Este pregătită și ridicarea etajului 3

Cinci situații în care ai nevoie de acordul notarial

Legislația prevede mai multe situații în care e necesar acordul vecinilor la notariat pentru o construcție nouă. Simpla informare publică nu este suficientă. Conform Codului Civil și al Legii Construcțiilor (50/1991), acestea sunt:
1. Pentru construcții noi, amplasate lângă cele existente sau în imediata vecinătate (clădiri ce urmează a fi lipite), dar numai în cazul în care sunt necesare măsuri de intervenție pentru protejarea acestora;
2. Pentru construcții necesare în vederea schimbării destinației clădirii existente;
3. Pentru construcții noi care au o altă destinație decât cea a clădirilor învecinate (restaurant lângă locuințe colective)
4. Pentru construcții aflate la o distanță mai mică de 60 de cm față de linia de hotar sau pentru construcții care prevăd o fereastră pentru vedere, balcon sau alte lucrări orientate către terenul învecinat și aflate la o distanță mai mică de 2 m față de acesta;
5. Pentru construcții care prevăd o fereastră sau deschidere în zidul comun.

Un neg imobiliar pe nasul cartierului Alexandru cel Bun

Juriștii consultați de REPORTER DE IAȘI spun că blocul lui Ciprian Hitruc se încadrează la articolul 3 din situațiile menționate mai sus, prevăzute legal. Clădirea era autorizată ca extindere a restaurantului, dar în realitate consta în apartamente, care ar fi fost intabulate ulterior prin schimbarea destinației clădirii. Vecinii se puteau opune acestei extinderi.
Cumătrul primarului putea trece peste respingerea proiectului de către locatari doar printr-o hotărâre judecătorească. Doar aceasta putea substitui acordul notarial al vecinilor în dosarul de autorizare.
Lipsa acordului se remarcă deja din certificatul de urbanism (un fel de regulament inițial care stabilește ce poți construi și în ce condiții), o scăpare extrem de suspectă din parte Primăriei conduse de Mihai Chirica, nimeni altul decât cumătrul celui care construia.
Absența acordului a grăbit mult procesul de autorizare, pentru că vecinii nu l-ar fi dat, și s-ar fi ajuns la proces, ceea ce ar mai fi însemnat minim doi ani pe drumuri. Scopul nu era ca Ciprian Hitruc să câștige timp, ci să câștige bani: cu cât construia mai repede, cu atât putea vinde în grabă apartamentele și să facă profit. Haiducie.

„Locatarii mai în vârstă din bloc s-au inflamat foarte tare când au văzut noua clădire. Nu i-ar fi dat niciodată acel acord la notariat.”
Locatar din blocul de lângă Restaurant Familial

 

Mihai Chirica și-a acuzat arhitectul șef de pactizare cu speculanții imobiliari, dar are pe conștiință un proiect atacat chiar de ISC, construit de propriul său cumătru

Oamenii nu mai vedeau strada pe geam

Locatarii celor două blocuri din zonă au făcut plângeri către Primărie, Poliția Județeană, Inspectoratul în Construcții, atrăgând atenția asupra abuzului comis împotriva lor. “Vecinii au scris imediat că se produce ceva aici. S-au adunat, au discutat. Noi nu avem geamurile spre șantier, dar sunt oameni din scară care spuneau că nu mai văd strada, că peretele le-a acoperit vederea la bulevard și luminozitatea”, a precizat o locatară în vârstă din blocul alăturat.
Între clădiri este acum un spațiu îngust, delimitat de vechiul zid al restaurantului, care stă să cadă. La înălțime, peisajul este sinistru: șantierul abandonat, format din bârne de fier-beton și planșee, este foarte aproape de blocul vecin.
Hitruc e optimist: „Voi câștiga în instanță”

Ciprian Hitruc, proprietarul clădirii, a precizat că nu era necesar acordul notarial și că totul se va lămuri în instanță. „Acum avem autorizația suspendată și ne judecăm. Nu a fost nevoie de acord notarial. Primăria a trimis scrisori proprietarilor, informându-i că va fi emisă o autorizație acolo, și au fost de acord”, a precizat Ciprian Hitruc.
Patronul de la Familial este cumătrul primarului Mihai Chirica. Acesta i-a botezat copilul. Termenul de pronunțare fixat de instanță este 9 februarie.

Article image
* Este al doilea caz anul acesta. Aberația din Cantemir miroase de la o poștă: legea nu permite construirea la o distanță mai scurtă decât înălțimea blocului, dar lasă o portiță * La Primărie, unii intră pe această portiță, cu niște proiecte scandaloase, iar altora li se resping autorizațiile în exact același situații * Construirea unui turn la 10 m de blocul oamenilor este o crimă urbanistică: ieșenii nu mai văd soarele ...
Autor cristi tanasa Anchete 28 Octombrie 2020


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30