fbpx
 
Foto: Ziarul de Iași Foto: Ziarul de Iași

Lotul Asimionesei a fost eliberat: nicio zi de arest preventiv


Persoanele reținute în Dosarul „Asimionesei-Primărie” au scăpat de arestul preventiv solicitat de procurorii DIICOT. Trei dintre inculpați au fost puși sub control judiciar de judecători.

Claudiu Asimionesei, patronul cotidianului Bună Ziua iași, Alexandru Mustiaţă, fostul arhitect-şef al municipiului Iaşi, Răzvan Ionuţ Costin, notar, şi Victor Gavriluţă, inspector GIS Cadastru, reținuți aseară de procurorii DIICOT, au scăpat de arestul preventiv. Judecătorii au considerat că este suficientă punerea sub control judiciar pentru 60 de zile a trei dintre persoanele reținute în Dosarul „Asimionesei-Primărie”. În cazul notarului Răzvan Ionuţ Costin, judecătorii au considerat că nu este necesară luarea niciunei măsuri, el fiind lăsat în libertate.

Singurul care a dat declarații în instanță a fost Claudiu Asimionesei, care, în esență, și-a susținut nevinovăția.

Discuțiile în dosar s-au purtat în jurul a două elemente: subevaluarea terenului Primăriei, care a făcut obiectul contractului de asociere, și clasificarea oficială a blocului ca pensiune.

De-a lungul a trei ani, REPORTER DE IAȘI a dezvăluit că preluarea terenului a fost ilegală, de la o firmă falimentară la alta, că obiectul asocierii cu Primăria a fost modificat ilegal, că autorizația de construcție a fost încălcată, că atestatul de edificare al blocului construit ilegal este fals, că vânzarea apartamentelor s-a făcut fără activarea dreptului de preemțiune al Primăriei.

Ancheta DIICOT în Dosarul „Asimionesei-Primărie” urmărește câteva ilegalități flagrante care au dus la un prejudiciu de 2 milioane de lei din bugetul public și la profitul de 1 milion de euro al familiei care deține publicația Bună Ziua Iași (BZI):

- falsificarea cesiunii drepturilor asupra terenului de 1.350 mp din Sărărie de la o firmă falimentară, Delta Press Investment, la Global Impex Distribution. Fără această cesiune, afacerea nu mai era posibilă și terenul s-ar fi întors în patrimoniul public al Iașului

- construirea unui bloc și vânzarea apartamentelor, în locul unei pensiuni, conform contractului de asociere dintre familia Asimionesei și Consiliul Local Iași. Intabularea blocului s-a făcut pe baza procesului verbal de recepție și a certificatului de edificare semnate de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, sub atenta supraveghe și acordul tacit al primarului Mihai Chirica

- lipsa acordului Primăriei, care avea drept de preemțiune, pentru vânzarea apartamentelor.

Pe lângă cei patru reținuți de procurorii DIICOT, sub control judiciar au mai fost plasați și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și alte șase persoane.

Article image
* De-a lungul a trei ani, REPORTER DE IAȘI a dezvăluit că preluarea terenului a fost ilegală, de la o firmă falimentară la alta, că obiectul asocierii cu Primăria a fost modificat ilegal, că autorizația de construcție a fost încălcată, că atestatul de edificare al blocului construit ilegal este fals, că vânzarea apartamentelor s-a făcut fără activarea dreptului de preemțiune al Primăriei * Acum au venit confirmările din pa...
Autor cristi tanasa Slideshow HOMEPAGE 27 Aprilie 2021


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: