fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
OFICIAL. Dimensiunea jafului în Afacerea „Sărărie”: Asimionesei ia 1 milion de euro, Primăria doar 34.000 de euro

OFICIAL. Dimensiunea jafului în Afacerea „Sărărie”: Asimionesei ia 1 milion de euro, Primăria doar 34.000 de euro


* Asocierea dintre firma familiei Asimionesei și Primăria Iași implica obligația de-a depune anual bilanțul financiar. N-a fost depus niciodată, până la descinderile DIICOT
* Claudiu Asimionesei a investit în bloc doar 410.000 de euro, restul banilor fiind avansurile celor care au cumpărat locuințe. În contract, el se obliga să investească 900.000 de euro
* În februarie-martie anul acesta, Asimionesei încă făcea presiuni la Primărie ca să i se permită să vândă și restul apartamentelor. Ancheta DIICOT era deja în derulare, lipsea doar descinderea
* REPORTER DE IAȘI semnala în 2017, în două deschideri de ziar: 1 milion de euro prejudiciu pentru Iași. Chirica n-a reacționat, iar după 4 ani se lăuda că el a sesizat frauda
* Raportul financiar depus de Claudiu Asimionesei abia pe 21 mai 2021, după reținerea sa, arată cum se administrează banii publici la Iași: doar sub amenințarea controlului judiciar
* Asimionesei a luat și 420.000 de lei ca „manager de proiect” din încasările așa-zisei asocieri. Primăria are de primit, în final, pe doi ani, doar 46.000 de euro, dar până acum n-a încasat un leu
* Practic, familia Asimionesei a primit un teren în Copou cu doar 30 euro/mp

Raportul financiar-contabil al investiției din Sărărie 202, blocul clanului Asimionesei, arată dimensiunea și rețeta jafului. Două sunt dezvăluirile relevante din acest document:

1) Asimionesei a investit în construcție doar 410.000 euro, restul banilor fiind ai cumpărătorilor de apartamente, dați ca avans. Asimionesei a obținut deja peste 1 milion de euro venituri și mai are la închiriat încă 15 apartamente.
2) La modul real, Asimionesei a adus în asocierea cu Primăria doar 410.000 de euro, în timp ce terenul pus la dispoziție de administrație valorează minim 450.000 de euro. La contribuții egale, profitul se împarte aberant: 90% Asimionesei și doar 10% Primăria.

Asimionesei, tată și fiu, au dat lovitura vieții cu blocul din Sărărie. Milionul de euro obținut pe terenul public le-a fost însă fatal

Au scris raportul abia după ancheta DIICOT
În primăvară, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași au făcut descinderi și audieri în cazul afacerii Sărărie 202, un bloc edificat la această adresă de familia Asimionesei pe un teren de 1.351 mp al Primăriei.
În luna mai 2021, după acțiunea procurorilor, Global Impex Distribution, cu semnătura lui Claudiu Asimionesei, a depus la Primărie un raport financiar-contabil privind veniturile și cheltuielile pentru anii 2019 și 2020, dar și unul similar privind valoarea investiției imobiliare.
O primă mențiune: astfel de raportări ar fi trebuit să existe anterior acțiunii anchetatorilor, ba chiar firma familiei Asimionesei ar fi trebuit să plătească și cotele de profit, lucruri care nu s-au întâmplat.

Jumătate de bloc, făcut din banii cumpărătorilor
În documentul citat este menționat limpede că, la data recepției blocului, aprilie 2019, Global, firma familiei Asimionesei, a finanțat lucrările din două surse: banii clienților, ca avansuri încasate conform antecontractelor de vânzare-cumpărare, dar și cu sume din patrimoniul propriu.
Defalcat, 2,3 milioane de lei au fost de la cumpărătorii de apartamente și 1,9 milioane de lei (aproximativ 410.000 euro) de la Global Impex. Avansurile de la clienți au fost încasate în 2018 – 1,8 milioane lei și 2019, până în aprilie, 426.690 lei.
Concluzia 1: blocul pe care Asimionesei l-a ridicat pe Sărărie 202 a costat 4,2 milioane de lei, din care 54,24% au fost din avansurile date de cumpărători și 45,76% ca aport al Global Impex. Cu alte cuvinte, mai mult de jumătate din bloc a fost edificat cu banii cumpărătorilor.


În iulie și noiembrie 2017, REPORTER DE IAȘI demonstra, cu documente oficiale, că asocierea dintre Primărie și familia Asimionesei este o fraudă de proporții. Timp de 4 ani, Mihai Chirica a tăcut chitic, fiind la degetul mic al patronilor BZI

Și-a amortizat investiția din 12 apartamente vândute
După recepția blocului, s-au perfectat actele, între aprilie și decembrie 2019. „Din totalul celor 29 de imobile, societatea a întocmit contracte de vânzare-cumpărare pentru un număr de 12 imobile, pentru care anterior au fost încasate avansuri de la clienți în sumă totală de 2.307.632 lei (inclusiv TVA). Ulterior întocmirii contractelor de vânzare-cumpărare, societatea a încasat și diferențele de preț de la clienți”, se arată în raportul respectiv.
Diferențele de preț au totalizat 1,9 milioane de lei. Practic, cele 12 apartamente vândute au avut o valoare totală, inclusiv TVA, de 4,2 milioane de lei.
Concluzia 2: Prin vânzarea a 12 dintre cele 29 de apartamente ale blocului din Sărărie, familia Asimionesei și-a amortizat investiția în acest imobil.

Asimionesei a mai încasat 419.000 de lei ca manager de proiect
La Global rămăseseră, așadar, 17 unități din 29. „Din exploatarea celor 17 imobile, după finalizarea și darea lor în exploatare, societatea a realizat pe parcursul perioadei iulie-decembrie 2019, venituri din chirii în sumă totală de 60.704 lei”, se precizează în raport.
Totodată, au fost contabilizate alte trei cheltuieli. Una de 101.279 lei pentru amenajarea și dotarea cu aparatură electrocasnică a celor 17 imobile ce au fost închiriate. O a doua, de 5% din veniturile anuale ale asocierii Global-Primărie pentru managementul de operare, remunerația anuală a firmei lui Asimionesei ca administrator. Și o a treia, de 5% din valoarea investițiilor efectuate pentru managementul de proiect (realizarea investiției), remunerație tot pentru Global Impex.
Concluzia 3: pentru managementul proiectului, firma familiei Asimionesei a luat 216.000 lei și alți 203.000 lei pentru managementul de operare.


Primăriei îi revin doar 10% din beneficii, deși terenul pus la dispoziție valorează între 450.000 și 700.000 de euro, mai mult decât aportul de capital al „partenerului” Claudiu Asimionesei

Partea Primăriei: doar 34.000 de euro
Pentru 2019, veniturile totale din vânzări și închirieri au fost de 4.077.721 lei. Cheltuielile s-au ridicat la 2.454.114 lei și au inclus: costurile imobilelor vândute, amortizarea imobilelor închiriate, dotările pentru cele închiriate, dar și cele două remunerații, pentru managementul proiectului și cel de operare. În final, expertul contabil a indicat că profitul pe 2019 a fost de 1,6 milioane de lei, 1,46 milioane de lei pentru Global (90%) și 162.361 lei pentru Primărie (10%).
Concluzia 4: Chiar și această sumă derizorie de 162.361 lei (34.000 euro) nu a fost evidențiată și plătită Primăriei până ce procurorii DIICOT n-au dat buzna peste partenerii asocierii.

Asimionesei – profit 2 milioane de lei, Primăria – praful de pe tobă
Tot în mai 2021, Global Impex a depus la Primărie și raportul privind veniturile și cheltuielile aferente anului 2020. Anul trecut, Global Impex a mai vândut două apartamente, încasând în total 807.614 lei (fără TVA de 5%). Din această sumă, 306.628 lei a reprezentat costul construcției lor.
Din cele 29 de unități, 14 apartamente au fost vândute, iar 15 au rămas la Global Impex. În ianuarie-decembrie 2020, din chirii s-au strâns 287.785 lei.
După ce expertul contabil a dat jos cheltuielile cu amortizarea, managementul de operare (5% din venituri), costurile de construcție a rămas un profit de 610.765 lei. Acesta s-a repartizat: 549.688 lei la Global și 61.077 lei la Primărie.
Concluzia 5: pentru construcția blocului de 29 de unități, Global Impex a investit 1,9 milioane de lei din bani proprii. Din profiturile pe 2019 și 2020 (vânzarea a 14 apartamente și închirierea celorlalte), firmei familiei Asimionesei i-au revenit peste 2 milioane de lei. La care se adaugă alte câteva sute de mii de lei (pentru managementul de proiect și cel de operare). Deci, familia Asimionesei este deja pe plus și mai are 15 apartamente. În schimb, cota Primăriei pe doi ani este de doar 223.000 lei, vreo 46.000 de euro.

Timp de 5 ani, Consiliul Local nici măcar nu și-a desemnat un reprezentant în această asociere. Claudiu Asimionesei și-a băgat în buzunar inclusiv 420.000 de lei din încasări, ca „șef de proiect”

O afacere ilegală cap-coadă, ascunsă de Mihai Chirica
Neregulile imense din contractul de asociere dintre Primărie și firmele familiei Asimionesei:

- Primăria s-a asociat cu familia Asimionesei în vederea construirii unui „sediu firmă și spații de cazare tip pensiune”. Articolul 7.2 din contract: „CLMI (Consiliul Local – n.r.) va desemna un membru consultant care va participa cu rol consultativ la ședințele SCDPI (firma lui Asimionesei – n.r.) în care vor fi dezbătute probleme vizând afacerile asocierii”. Acest lucru nu s-a întâmplat

 - Au falsificat cesiunea, adică mutarea contractului de pe o firmă pe alta, după ce Delta Press (SRL-ul inițial al familiei Asimionesei) a dat faliment. Documentul a fost antedatat

- Înainte ca Asimionesei să obțină autorizația de construire, de la Ministerul Turismului a venit un aviz pentru apartamente de închiriat

- Recepția și certificatul de atestare a edificării construcției au fost falsificate

- Firma familiei Asimionesei a construit garsoniere și apartamente, 14 din 29 fiind deja vându-te

- Vânzarea locuințelor s-a făcut cu ignorarea dreptului de preempțiune a Primăriei, clauză specificată expres în contractul de asociere

- Odată cu apartamentele, Asimionesei a retransmis și folosința terenului Primăriei, fapt ilegal

În această speță, 15 persoane sunt urmărite penal: Mihai Chirica, primar, Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, Violeta și Claudiu Asimionesei (mamă și fiu), un avocat, fostul arhitect șef al orașului, mai mulți funcționari ai Primăriei și câțiva notari. DIICOT a estimat prejudiciul la 2 milioane de lei.

 

Article image
* Operațiunea a fost lansată în 2016, imediat ce-a venit Mihai Chirica la Primărie, pentru că era binevoitor cu familia Asimionesei, patronii ziarului BZI * Avocata Irina Iacob a recunoscut în ancheta DIICOT că cesiunea contractului pe terenul din Sărărie a fost întocmită în fals * În acte apărea că Delta Press cesionase contractul către Global Impex în anul 2010, ambele fiind firme ale patronilor BZI * În realitate, cesiu...
Autor cristi tanasa Anchete 02 Iunie 2021

 

Article image
* Avizul pentru blocul din Sărărie a fost semnat chiar de ministrul la acea dată: Mircea Titus Dobre * Familia Asimionesei a trecut și peste acest demnitar, prea mic pentru patronii BZI, și au făcut ce au vrut * Ministerul a comis-o: a dat aviz de apartamente de închiriat pe o autorizație de construcție pentru pensiune * Chiar și-așa, Global Impex a încălcat ordinul, încasând 1 milion de euro pe locuințe vândute * În av...
Autor cristi tanasa Anchete 19 Mai 2021

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac