fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Moruzi, tătucul Aroneanului, și-a făcut Primărie Paralelă: 25 de pile angajate printr-un ONG. „Unicat în România”

Moruzi, tătucul Aroneanului, și-a făcut Primărie Paralelă: 25 de pile angajate printr-un ONG. „Unicat în România”


* Statutul Regulamentului Asociației Comunelor (ACOR) permite angajarea în comun de către primării a unor specialiști (juriști, economiști, cadastriști) pentru a reduce costurile
* Benoni Moruzi a făcut invers: a angajat oameni prin ACOR doar pentru Primăria lui. A depășit schema aprobată de ANFP cu 13 posturi
* Paul Munteanu e administrator public în Aroneanu, angajat prin ACOR, fiind și șeful PNL din comună
* Mama lui Munteanu e asistentă social în Primărie dar și refererent muzeal prin ACOR
* Primarul și-a angajat apropiații ca jurist, agent agricol, șef de centru de zi, manager de transport. Toți figurează la ACOR, dar sunt plătiți din bugetul comunei
* Aroneanu nu are asfalt, nu are gaz, nu are transport dar plătește salarii la 25 de oameni angajați pe ușa din spate

În organigramă are aprobate 38 de posturi, dar, în realitate, pentru Primăria comunei Aroneanu lucrează 51 de persoane. Rețeaua sau Primăria paralelă a lui Benoni Moruzi.

Acesta a speculat o portiță la limita legii și a folosit-o la maxim: ca președinte al Asociației Comunelor din România (ACoR) filiala județeană Iași, primarul Moruzi a angajat 25 de persoane pe asociație, dar care muncesc și sunt plătite de Primăria Aroneanu.

Printre cei angajați la ACoR, dar care prestează la Primărie, este Paul Sorin Munteanu, administrator public. Munteanu este președintele PNL Aroneanu și este considerat copilul de suflet al primarului Moruzi.

Un alt caz special: Teodora Munteanu figurează la ACoR ca referent complex muzeal, iar la Primărie ca referent asistență socială. Deci două „joburi”, două salarii. Teodora este mama lui Paul Sorin, administratorul public.

Atenție, se lucrează! Primarul, alături de Paul Munteanu (dreapta) și de Raj Nepotu, reprezentantul Zonei Metropolitane

Prin ACoR, formalitățile sunt mai rapide
Luna trecută, Consiliul Local Aroneanu, a aprobat „extinderea Acordului de cooperare încheiat în data de 9.10.2012 cu Asociaţia Comunelor din România  Filiala Judeţeană Iaşi cu un post de consilier juridic”.
Practic, un consilier juridic va fi angajat la ACoR, dar va lucra și va fi plătit din bugetul comunei Aroneanu. „Cea care a ocupat la Primărie acest post este în concediu de creștere a copilului. Am ales soluția angajării prin cooperare cu ACoR”, a spus Benoni Moruzi, primarul comunei Aroneanu.
Acesta a menționat numai avantaje la această procedură, angajarea prin asociație: candidații sunt selectați tot prin concurs, le poate da salarii mai mici decât dacă i-ar încadra la Primărie, deci o economie pentru bugetul local, formalități de angajarea sunt rezolvate mai rapid.

Primarul și-a dublat practic numărul de angajați
Primarul Moruzi a prezentat doar partea care-l favorizează. De fapt, angajările prin ACoR au și alte avantaje, unele la limita legii. În primul rând, nu sunt supuse restricțiilor organigramei Primăriei Aroneanu.

În acest moment, la Aroneanu sunt aprobate 38 de posturi dintre care ocupate efectiv sunt 26. Dar real, acum, pentru Primărie lucrează 51 de persoane, 26 angajați direct, 25 prin ACoR. Din cei de la asociație, vreo trei-patru nu au normă întreagă, iar unul-doi sunt salariați și ai Primăriei. Așadar, Moruzi a folosit ACoR pentru a-și dubla numărul salariaților.

Trei dintre angajatele de la Primăria Aroneanu pe filiera ACoR (de la stânga la dreapta): Diana Șoldan, Eliza Zamfirescu și Melania Pleșcan

Prin ANFP e mai greu să ți se aprobe angajări
În al doilea rând, și procedura de angajare e mult simplificată. A recunoscut-o chiar primarul: „Am hârtiile trimise din februarie-martie 2021 la Agenția Națională a Funcționarilor Publici pentru un post de economist și nu am primit niciun răspuns nici până acum”. Practic, Moruzi a folosit asociația ca o scurtătură pentru diverse angajări.

Înduioșător: administratorul public a cerut salariu mai mic
În al treilea rând, persoanele angajate la ACoR sunt alese pe sprânceană, au susținut surse locale. „Au fost rotiți prin diferite funcții toți «oamenii primarului»”, a afirmat o sursă din interior.

Un exemplu elocvent: în 2016, prin filiala județeană a ACoR, condusă de același Moruzi, a fost angajat Paul Sorin Munteanu, inginer construcții civile, industriale și agricole. Acesta este unul dintre oamenii apropiați de Benone Moruzi, primar de Aroneanu și președinte al filialei județene Iași a ACoR.

În decembrie 2020, Munteanu a mai făcut un pas: administrator public la Aroneanu, angajat prin aceeași schemă, via ACoR. „Anul trecut, mi-a plecat administratorul public și i-am propus lui. A acceptat, dar a vrut un salariu cu 1.000 de lei mai mic decât cel în locul căruia a venit”, l-a prezentat Moruzi în lumini calde pe Munteanu.

Firesc, Paul Munteanu, înainte de-a ajunge administrator public, a fost agent electoral pentru PNL

Moruzi l-a pus și șef la PNL, în locul său
Ca idee, tânărul Munteanu, desemnat administrator public la Aroneanu, e șeful PNL din comună, partid al cărui membru este și Benoni Moruzi. Primarul, liberal cu influență, i-a lăsat locul de președinte mai tânărului său protejat.
Contactat de REPORTER DE IAȘI, Paul Munteanu a fost zgârcit la vorbă, refuzând să-și spună salariul. „Este conform legii. Faceți o cerere scrisă”, a declarat acesta.
Potrivit grilei de salarizare a personalului angajat prin ACoR, Munteanu se încadrează între un minim de 6.279 lei și un maxim de 7.279 lei lunar brut. Ce face de banii aceștia? „Mă ocup de tot, de gaz, de drumuri”, a răspuns el.

Mama junelui Munteanu lucrează tot în Primărie
Încă un amănunt. Mama administratorului public, Teodora Munteanu, joacă în rol dublu. La Asistență Socială la Primărie, dar și referent complex muzeal.
„Am avut un proiect de 2 milioane de euro, refacerea bisericii lui Aron Vodă. Și, potrivit proiectului, era necesară și crearea de locuri de muncă. Astfel, pe Teodora Munteanu am angajat-o prin ACoR, cu o normă de o oră. A făcut de toate: administrare, întreținere, a emis bilete, a udat florile”, a spus primarul Moruzi.
Din partea unei alte asociații, a profesorilor, preoților și asistenților, Teodora Munteanu a figurat și ca membru în Consiliul Director al Grupului de Acțiune Locală „Ștefan cel Mare”.

Teodora Munteanu (în centru) e și asistentă social, și muzeograf și șefă la GAL

Fondul de salarii: câteva sute de mii euro/an, într-o comună!
Prin hotărâre de Consiliu Local, în acordul de cooperare cu asociația, comuna Aroneanu are 30 de posturi: administrator public, inginer, mecanic, asistent social, operator rol, femei de serviciu (3), agent agricol, muncitori necalificați – cantonier (9), educator specializat (3), șef centru de zi, șofer autobuz (2), referent (2), electrician, instalator, manager de transport, consilier juridic.

Din aceste 30 de posturi, 25 sunt ocupate. Primăria alocă banii de salarii asociației, oamenii vin și lucrează pentru unitatea administrativ teritorială (UAT) Aroneanu.
Acum câteva săptămâni, Consiliul Local a aprobat nivelul de salarizare pentru toți aceștia, cu un minim și un maxim brut. Totalul salariilor minime brute este de 83.936 lei (peste 17.000 de euro) lunar pentru toate cele 30 de poziții, în timp ce maximum posibil pentru toți este de 168.468 lei (34.000 euro). O medie între minim și maxim pentru toate cele 30 de poziții este de 4.206 lei brut lunar. „Salariile pe care le iau oamenii sunt în funcție de vechime și de pricepere, de îndemânare”, a specificat Moruzi.

Moruzi a denaturat complet sensul existenței ACoR
Practic, Benoni Moruzi și-a creat o Primărie paralelă, cu trei mari avantaje: a fentat limitările organigramei, dublând practic numărul salariaților, angajările se fac rapid, personalul e selectat preferențial.
Din cei 92 de angajați ai filialei Iași a ACoR, 25 sunt exclusiv pentru comuna Aroneanu.

Sergiu Țâra, președintele Asociației Comunelor din România, a rămas fără glas când a auzit că Benone Moruzi a angajat 25 de oameni într-o Primărie de comună

 

Președintele ACoR la nivel național: „Cazul de la Aroneanu este ieșit din comun”


Asociaţia Comunelor din România, înfiinţată în anul 1997, a fost declarată ca fiind de utilitate publică. Filialele județene, cum este și cea de la Iași, sunt obligate să se conformeze statutului asociației naționale, dar și legii care-i reglementează activitatea. Dar, extrem de important, filialele beneficiază de autonomie și de personalitate juridică.
Alături de mari proiecte care pot fi administrate la comun, asociația are ca rol și negocierea cu ministerele pentru diferite modificări legislative.

Prima mare reușită, apreciată de toți primarii, este folosirea în comun a auditorilor. De fapt, de aici a plecat ideea de „cooperare”. „E greu și financiar și să găsești oameni ca fiecare comună din România să aibă câte doi auditori interni. Și-atunci, s-a mers pe această idee”, a explicat Sergiu Țâra, președintele executiv al ACoR național.

 

Comunele își împart auditorii interni

Cazul concret de la Iași. „Cei 18 specialiști ai ACoR Iași fac auditul intern la 68 din cele 90 comune compotente ale asociației”, a precizat Benoni Moruzi.

Sistemul funcționează la nivel național. „În februarie 2020, în 29 de județe ale României, ACoR exercită prin Filialele județene, activitatea de audit public intern prin cooperare, către comunele membre din județ. Astfel, un număr de 1.594 de comune din 2.862 existente la nivelul întregii țări, aproximativ 55%, sunt beneficiare ale acestui sistem inovativ”, se menționează pe site-ul oficial al asociației.

Un singur arhitect la două-trei comune
Acesta a fost practic începutul în ale cooperării. „Un arhitect pentru câte trei comune. Sau un cadastrist la patru-cinci comune. E și mai ieftin, rezolvăm și cu comunele îndepărtate sau cu criza de specialiști. Aceasta a fost gândirea. Chiar acum lucrăm la un proiect care prevede posibilitatea ca un secretar să poată fi la două comune. Pentru că sunt unități administrativ teritoriale care nu au acest secretar”, a declarat Sergiu Țâra, președintele executiv al ACoR național.

Aroneanu este suburbia cea mai rămasă în urmă din toate cele din jurul Iașului

Moruzi a făcut taman invers: cooperare cu el însuși
Practic, Moruzi a pervertit ideea de cooperare. Un specialist la mai multe UAT-uri, pentru eficiență, el a găsit portița de a angaja 25 de oameni doar pentru propria Primărie.
„Legea prevede cooperarea de la o comună în sus. Deci, din punct de vedere al legalității, e corect. Am mai auzit de cazuri în țară în care primăriile au angajat prin ACoR câte un șofer de microbuz școlar pentru că nu aveau postul prins în organigramă. Dar Aroneanu, din ce spuneți, e un caz particular, nu avem multe asemănătoare la nivel național”, a adăugat Sergiu Țâra.

Are și Ceplenița trei angajați prin ACoR
Ca președinte al ACoR, Moruzi a zis că nu este singurul din filiala Iași care a adoptat această metodă. „Ceplenița are trei salariați, Plugariul - șase, sunt trei și la Valea Lupului”, a exemplificat Moruzi.

Trei comune care n-au împreună nici cât jumătate din Aroneanu.
În cazul comunei Ceplenița este vorba despre trei muncitori calificați. „Organigrama nu prevede aceste posturi. Și-atunci aveam două variante: să solicit modificarea organigramei la Agenția Națională a Funcționarilor Publici, unde avem oricum limitări în funcție de populație, și să aștept răspunsul un an, ori să înființez o societate a Primăriei pentru a angaja muncitori. Dar ar fi fost costuri mai mari. Așa am ales varianta prin ACoR”, a declarat Dumitru Laiu, primarul din Ceplenița.

Situația financiară a ACoR, filiala Iași
Anul 2020, sursa Ministerul de Finanțe:

- venituri: 6.315.148 lei

- deficit: 183.059 lei

- contribuția anuală a unui UAT este între 600 și 800 de lei, în funcție de mărime. Bani sunt folosiți pentru reprezentare, pentru acțiunile comune. Fondurile din taxa anuală merg la asociația națioanală care, potrivit lui Moruzi, retrimite doar aproximativ 50% către filiale

- grosul banilor asociației se constituie din viramentele comunelor pentru „cooperare”, pentru plata salariaților

 

Lista celor angajați, în ultimii ani, la Primăria Aroneanu prin ACoR
1) Bianca Jeleanu (căs. Ciobanu) – agent agricol
2) Petru Căunică – cantonier
3) Constantin Olaru – cantonier
4) Constantin Postolache – cantonier
5) Mihai Tamazlacariu – cantonier
6) Costel Cristinel Zlăvog – cantonier
7) Constantin Netcă – cantonier
8) Constantin Pleșcan – cantonier
9) Mihai Cibotariu – electromecanic
10) Paul Munteanu – inginer construcții – actual administrator public
11) Constantin Cristian Pricop – îngrijitor clădiri
12) Ana Popa – îngrijitor
13) Vasile Moroșanu – mecanic agricol
14) Ionel Nemțanu – mecanic utilaje – fost consilier local 2012 - 2016
15) Maria Călin – pedagog social
16) Melania Pleșcan – pedagog social - după alegerile locale din septembrie 2020 (când a fost președinte secție de votare în sat Dorobanț) a primit postul prin ACoR, la centrul de zi pentru copii administrat de Primărie, ea fiind și învățător la scoala din sat
15) Mihaela Pușcașu – referent complex muzeal
16) Teodora Munteanu - referent complex muzeal ACoR/Asistență socială Primăria Aroneanu, coordonator Centru de zi pentru copii. Din partea unei alte asociații, a figurat ca membru în Consiliul Director al Grupului de Acțiune Locală „Ștefan cel Mare”. Este mama administratorului public
17) Cătălin Cojocaru - șofer autobuz
18) Constantin Cristian Marchitan - șofer autobuz
19) Petru Bran – tâmplar universal – fost consilier local 2012 – 2016
20) Anca Alexandru, actual secretar al Consiliului Local. În declarațiile de avere completate în anii 2019 și 2017 a menționat venituri atât de la UAT Aroneanu cât și de la ACoR, filiala Iași

21) Cristina Codreanu, inspector

22) Diana Șoldan, consilier juridic

23) Eliza Zamfirescu, inspector asistent (registrul agricol)

 

Article image
O afacere de „băieţi deştepţi”: cotizaţii de la comune contra verificării unor acte şi reuniuni cu ţeluri măreţe. Una dintre cele mai de succes asociaţii din Iaşi la nivel de venituri şi număr de angajaţi s-a prăbuşit. Asociaţia Comunelor Iaşi este în topul restanţierilor la bugetul de stat: circa 1 milion de lei.   Anunţul făcut de consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vîlcov, privind amnistia fiscală ar putea ...
Autor Cristi Zavastin Reportaje 09 August 2018


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac