fbpx
 
Notarul Costin, omul-cheie dintr-o escrocherie epocală: bloc din Centrul Iașului vândut fictiv de patru ori

Notarul Costin, omul-cheie dintr-o escrocherie epocală: bloc din Centrul Iașului vândut fictiv de patru ori


* Același imobil a fost tranzacționat de mai multe ori de către Rețeaua Sandu prin tactica „promisiunilor de vânzare”
* Cumpărătorii erau atrași de chilipirul afacerii: un bloc ultracentral cumpărat cu câteva sute de mii de euro
* Milionarul Marius Alexe și Mihai Cozma, fost angajat SIPI Iași, sunt printre victimele lui Cătălin Sandu
* Aceștia se bazau pe asigurările legale pe care le primeau de la notarul Ionuț Costin, angajat în Notariatul Coste din Tg. Cucu
* Costin a fost implicat și în tranzacțiile de la blocul familiei Asimionesei, din Sărărie
* Notariatul Coste devenise epicentrul escrocheriilor imobiliare cu aparență de legalitate

Apartamentele dintr-un bloc ridicat fără autorizație în Iași au fost vândute de mai multe ori, către persoane diferite, de către rețeaua din care fac parte interlopul Cătălin Gheorghiță Sandu și notarul Răzvan Ionuț Costin.
Incredibil, Sandu a vândut blocul cu totul de două ori fără ca proprietarul de drept să-și dea acceptul. Au cumpărat de la el avocați, dezvoltatori imobiliari, oameni de afaceri cunoscuți. Toți au rămas fără sumele plătite, dosarul fiind acum în lucru la DIICOT Iași.

Actul prin care D.I. îl anunța pe Cătălin Sandu că nu are voie să încheie tranzacții din blocul său fără semnătura sa

Povestea blocului, descoperită la percheziții
Nu s-ar fi aflat despre schema afacerii dacă procurorii nu ar fi făcut perchezițiile din cazul înșelăciunilor cu terenuri de 2,5 milioane de euro de către rețeaua Sandu – Bernic - Costin. Atunci au fost găsite documente referitoare la tranzacțiile făcute de către notar. Acesta a semnat promisiuni de vânzare pe aceleași apartamente, în serie, de multe ori în aceeași zi.
Rețeaua a vândut și apartamente individuale, către mai multe persoane, dar și imobilul în totalitate. Păcăliți a fost, în acest caz, un fost șef al SIPI Iași, Mihai Cozma, dar și omul de afaceri Marian Marius Alexe, care și-a cumpărat apartament la mansarda inexistentă.
De fapt, nu se știe exact numărul tranzacțiilor făcute de Cătălin Sandu. „Schema era imposibilă fără implicarea notarului”, spune avocatul Bogdan Gheorghiță, a cărui familie deține 4 apartamente în bloc. Acestea, între timp, fuseseră vândute altora, fără ca el să știe. Notarul este Ionuț Costin, același din cazul blocului Sărărie 202 al clanului Asimionesei, unde păgubit este Municipiul Iași.

Primul pas: bloc făcut fără autorizație în 2008

În anul 2008, D.I. a construit un bloc cu demisol, parter și trei etaje pe strada Sfântul Sava, în spatele Primăriei Iași (în unele documente oficiale apare ca având și mansardă deși aceasta nu există).
Imobilul nu a avut autorizație de construire, toate cotele din PUZ fiind depășite. Dezvoltatorul a fost amendat, apoi a început o procedură pentru intrarea în legalitate. Totuși, imobilul nu a fost niciodată intabulat. Singura menționare la Cadastru pentru acea zonă este terenul pe care e ridicat blocul.
La finalizarea imobilului cu 7 apartamente și un garaj în subsol, D.I. a încheiat cu mai mulți beneficiari promisiuni de vânzare-cumpărare. Acestea s-ar fi transformat în contracte de vânzare în momentul în care imobilul ar fi fost intabulat.

Marius Alexe, cel mai mare țepuit din Afacerea Blocului din Sf. Sava: i-ar fi virat 400.000 de euro lui Cătălin Sandu, bani care s-au topit

Rezidenții au acceptat promisiuni de vânzare-cumpărare
Printre cei care și-au cumpărat apartamente acolo, în baza antecontractelor, au fost avocatul Bogdan Gheorghiță, un medic ieșean și fiul unui afacerist basarabean. La cumpărare, ei au știut că imobilul are toate utilitățile trase și că intabularea, chiar dacă va fi de durată, este realizabilă. Concret, ei au aflat de la proprietar că, pentru intabulare, erau necesare o expertiză tehnică și un nou proiect.
Inclusiv omul de afaceri Ion Zapodeanu ar fi dorit să cumpere blocul, în anul 2017, cu 400.000 de euro, dar tranzacția nu a mai fost perfectată. Avocatul Gheorghiță a fost cel mai important cumpărător: inițial a luat un apartament, apoi tatăl său, fostul procuror Gheorghiță a mai luat unul pentru cabinet, iar ulterior au mai cumpărat încă două. „Apartamentele au fost achitate integral”, a precizat avocatul Gheorghiță.

Pasul 2: intră în scenă Sandu și îl elimină pe D.I.

Proprietarul imobilului, D.I., a încercat câțiva ani să realizeze intrarea în legalitate a imobilului, dar aceasta nu a fost posibilă. A făcut o procură specială de mandatar, la notarul Ionuț Costin, către Cătălin Sandu, un individ care își făcuse un nume ca samsar de terenuri în mediul rural.
Conform procurorii încheiate la notar, Cătălin Sandu îi putea reprezenta interesele în instanță, îl putea reprezenta pe D.I. la notar, putea să încheie alte documente în numele acestuia, dar nu putea încheia nicio tranzacție fără acordul proprietarului.
Procura notarială menționează clar clauza, dar Cătălin Sandu a făcut imediat un contract de drept litigios către mama sa, anunțându-l pe D.I. că îi va plăti blocul după ce va fi intabulat. Din acel moment a început o serie de vânzări ale apartamentelor, pe promisiuni de vânzare-cumpărare și cu diferite sume achitate de către cumpărători.
Practic, Cătălin Sandu, după rețeta obișnuită, avea o nouă marfă la vânzare, cu prețuri de dumping și fără niciun act de proprietate.

TRIO DINAMITĂ. Cătălin Sandu (mijloc), avocatul Alexandru Bernic (dreapta) și Alin Curcă (stânga) au lăsat în urma lor numai nenorociri. Procurorii DIICOT n-au terminat de calculat prejudiciile

Milionarul Marius Alexe i-a dat lui Sandu 400.000 de euro
Astfel, printre cumpărătorii cărora Sandu le-a vândut apartamentele ce erau deja ocupate din perioada anterioară se numără Marius Alexe, un cunoscut om de afaceri din Iași cu investiții în start-up-uri de IT, avocatul Alexandru Bernic, implicat în dosarul de înțelăciune ale lui Sandu cu terenurile de 2,5 milioane de euro, Alin Curcă, un apropiat al lui Bernic, dar și un fost angajat al Serviciului de Informații și Protecție Internă a MAI, Mihai Cozma. Toate documentele au trecut pe la același notar, Ionuț Costin.
Interesant este că Marius Alexe și Alexandru Bernic au cumpărat apartamente la etajul 4 al imobilului, în condițiile în care acesta are doar 3 etaje.
„Este o anchetă în curs, nu pot da detalii despre acest caz. Oricum, nu știu nici eu toată povestea. Nu am văzut vreun document din care să rezulte înșelăciunea, nu mă pot pronunța. În acest caz este vorba despre multe hârtii și despre multe tranzacții, unele care sunt în regulă, din ce am înțeles”, ne-a spus Marius Alexe.
Acesta ar fi plătit pe apartamentul său către Cătălin Sandu, în mai multe tranșe, 400.000 de euro, fiind vorba despre un penthouse.

 „Circulă mai multe versiuni despre acest caz. Apartamentul meu este luat de la D.I., nu de la Sandu, pentru că D.I. este proprietar acolo. Am o promisiune de vânzare, pentru că imobilul nu este intabulat. Mai multe nu pot spune, este o anchetă în curs, un specialist va vedea actele și va stabili adevărul. Oricum, eu cu Sandu nu pot lua legătura, îmi este interzis, din cauza dosarului cu terenurile.”
Avocat Alexandru Bernic

Cumpărător înșelat: un fost șef SIPI, colonelul Cozma

În primăvara anului 2021, Cătălin Sandu i-ar fi făcut promisiune de vânzare, la același notar Costin, unui fost ofițer SIPI, Mihai Cozma. Acesta, pensionat pe caz de boală din 2003, fost președinte al fabricii de zahăr Nectarul Pașcani, ar fi primit blocul în contul unei datorii de 485.000 de euro pe care Sandu ar fi avut-o la el.
„Au fost bani din alte terenuri în litigiu pe care mi le-a vândut. S-a dovedit că mi le-a vândut în mod fals, pentru că mai erau și alți cumpărători. Ca să-mi recuperez banii, am primit acest imobil. Cum mi-a câștigat încrederea: m-am judecat cu Primăria pentru 7.200 mp de teren în Copou și am câștigat. Gheorghe Nichita a refuzat cu anii să fiu pus în posesie. După ce am câștigat definitiv, acest Cătălin Sandu mi-a adus fișa semnată personal de către Mihai Chirica, în 2019, având ușa deschisă la el prin Gabriel Harabagiu”, spune Mihai Cozma.

Toți cei implicați susțin acum că adevăratul creier al afacerilor lui Cătălin Sandu a fost notarul Ionuț Costin. Fără asigurările acestuia, în virtutea autorității pe care o reprezenta, niciunul dintre cei înșelați n-ar fi acceptat să plătească sume atât de mari pe niște promisiuni de vânzare

Mihai Cozma: „A vândut același lucru de mai multe ori”

El mai spune că i-a fost făcut contract de exclusivitate pe vânzarea blocului din Sfântul Sava, de către mama lui Cătălin Sandu, care apărea în acte. „Apoi am aflat de la anchetatori că de fapt i-a vândut lui Bernic un apartament, a vândut și către alții. Nici nu știu câte vânzări a făcut. Probabil lui Bernic i-a vândut penthouse-ul avocatului Gheorghiță, același pe care i l-a vândut și lui Marius Alexe. Anchetatorii vor descâlci afacerea asta, nu știu exact dimensiunea”, a mai precizat Mihai Cozma.

Notarul Ionuț Costin, cheia unei înșelătorii uriașe

Toți cei care au fost păcăliți cu apartamente în blocul de pe strada Sf. Sava spun că afacerile n-ar fi fost posibile fără implicarea notarului. „A semnat promisiuni de vânzare pe același apartament, în aceeași zi, cu persoane diferite, ca și cum imobilul ar fi fost disponibil. Nu se putea face așa ceva dacă nu era implicat notarul. Mai mult, notarul a fost notificat să nu mai facă acte și, în aceeași zi, mama lui Sandu, Mătăsaru, a făcut două promisiuni de vânzare-cumpărare. Toate acestea apar în dosarul de la DIICOT pe care l-am văzut deja”, spune avocatul Bogdan Gheorghiță.
Același lucru îl susține și Marius Alexe, care nu vrea să precizeze suma cu care a fost prejudiciat. „Dacă s-a făcut ceva, s-a făcut cu notarul”, spune afaceristul. Surse apropiate anchetei afirmă că Alexe i-a „scăpat” lui Sandu 400.000 de euro în mai multe tranșe, bani virați direct în contul acestuia, dar care acum au dispărut. Fie au fost cheltuiți, fie au fost ascunși.
Tot spre Ionuț Costin arată cu degetul și Mihai Cozma. „Notarul este toată cheia în acest caz. Fără implicarea notarului, Cătălin Sandu nu ar fi luat bani de la mai multe persoane, pentru același apartament. Toți aveam încredere în asigurările notarului că totul este perfect legal că suntem acoperiți”.

Blocul din Centrul Iașului a fost construit fără autorizație. După 13 ani încă nu s-a obținut intrarea în legalitate, fiind folosit ca pretext în înșelătorii sofisticate, de sute de mii de euro

Sandu vâna terenuri în litigiu prin drepturi succesorale

Numele lui Ionuț Costin apare în dosarul DIICOT al blocului din Sărărie 202 ca fiind notarul care a facilitat vânzarea ilegală a apartamentelor din blocul clanului Asimionesei.
Numele aceluiași notar apare într-un alt dosar DIICOT în care este investigată prejudicierea mai multor persoane cu terenuri de peste 2,5 milioane de euro. Pe numele clienților rețelei din acest dosar apar aceiași Mihai Cozma, Marius Alexe.
Grupul infracțional era condus de Cătălin Sandu, care identifica, cu ajutorul unor funcționari, persoane vârstnice ale căror cereri de retrocedare a unor terenuri fuseseră aprobate de comisiile de fond funciar sau de instanţă, moştenitori cărora nu le fusese emis încă certificatul de moştenitor sau persoane care aveau titlu de proprietate pentru un teren a cărui situaţie juridică devenise ulterior incertă.

Gruparea Sandu vindea terenurile dar banii nu mai ajungeau la proprietari

Costin verifica situaţia juridică a terenurilor şi obţinea copii după anumite documente. Dacă erau necesare informaţii suplimentare, acestea erau obţinute de Sandu. Membrii rețelei îi contactau pe proprietarii sau moştenitorii terenului, spunându-le că există persoane interesate să le achiziţioneze şi propuneau un preţ bun.
Urma o întâlnire cu victima, fie la domiciliul acesteia, fie în cafenele, la care participau avocatul Bernic şi notarul Costin. Victima era convinsă să încheie un contract special de mandat sau o împuternicire notarială pe numele lui Sandu, prin care acesta era abilitat să tranzacţioneze terenul în numele proprietarului. Ulterior, terenul era vândut, dar banii nu mai ajungeau la proprietar, ci se opreau în buzunarele membrilor grupului. REPORTER DE IAȘI a încercat să discute cu notarul Costin și cu Gheorghiță Cătălin Sandu. Numerele lor nu mai sunt valabile, fiind înlocuite după perchezițiile din dosarul terenurilor.

 

Article image
* Gheorghe Cheșcu a făcut 4 milioane de euro cu un bloc construit fără acte în Tătărași, băgându-l în circuitul civil printr-o edificare semnată în fals de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și de fosta arhitectă-șefă Anca Brândușescu * PUZ-ul prevedea doar două subsoluri, parter și etaj. Blocul a ajuns la 9 niveluri în loc de 4 * Autorizația de construcție nici măcar nu prevedea construirea de locuințe, ci doar spații com...
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Ianuarie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30