fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Foto: The New York Times Foto: The New York Times

Război în Ucraina, Ziua 13: Zelenski promite să nu părăsească Kievul. Rusia a bombardat clădiri rezidențiale din Sumî. 10 civili au murit


Marți, se încearcă o nouă evacuare a civililor, prin coridoare umanitare, după ce Rusia a promis încetarea temporară a focului în 5 oraşe asediate.

Trupele trimise de Vladimir Putin nu au avansat prea mult în nordul Ucrainei, afirmă oficialii de la Pentagon. Dar în noaptea de luni spre marți au bombardat zone de lângă oraşul port Odesa.

Moscova anunță că astăzi, la ora 9.00, ar trebui să aibă loc o oprire a focului în patru orașe.

Imagini LIVE din Kiev

LIVE TEXT

ORA 21:24 

Autoritățile poloneze anunță că sunt pregătite să trimită, imediat și gratuit, toate avioanele lor MIG-29 spre baza militară de la Ramstein, în Germania, plasându-le la dispoziția guvernului Statelor Unite, urmând ca acestea să poată fi trimise apoi, cel mai probabil, în Ucraina, ca formă de sprijin pentru armata ucraineană care se apără de două săptămâni de invadatorii ruși.

ORA 21.00 

Trupele ucrainene au respins încercările forţelor ruse de a pătrunde în Harkov şi de a captura Mikolaiv (oficiali locali)

Trupele ucrainene au respins eforturi ale forţelor ruse de a pătrunde marţi în oraşul Harkov (nord-est) şi au zădărnicit o operaţiune planificată de 120 de paraşutişti ruşi în apropiere de graniţă, a declarat guvernatorul regional Oleh Sinehubov, transmite Reuters.

Paraşutiştii militari au aterizat în oraşul de graniţă ucrainean Vovceansk, situat la circa 50 de kilometri nord-est de Harkov, dar au fost înfrânţi de forţele ucrainene, a spus el într-o declaraţie televizată.

Totodată, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ucrainene, Oleksii Arestovici, a declarat marţi că forţele ruse au încercat în mod repetat să captureze capitala regională sudică Mikolaiv, atacuri ce au fost respinse de trupele ucrainene.

“Ar avea nevoie de zece ori mai multe forţe pentru a lua Mikolaiv”, a spus el într-un briefing televizat.

ORA 20:00 

„Putin pare determinat să continue pe calea sa criminală indiferent de costuri”, a declarat Biden la Casa Albă, citat de CNN.

„El a făcut deja ca două milioane de ucraineni să fie refugiați. Rusia ar putea să continue să macine în avansul ei cu un preț oribil, însă asta este deja clar: Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Putin.

Putin ar putea să ia un oraș, însă nu va reuși niciodată să dețină țara. Și dacă nu răspundem astăzi asaltului lui Putin asupra păcii și stabilității globale, costul libertății și cel pentru poporul american va fi chiar mai mare mâine”, a spus acesta.

Biden a felicitat poporul ucrainean pentru rezistența în fața războiului.

„Au inspirat lumea cu curajul, patriotismul și determinarea lor sfidătoare de a trăi liberi. Războiul lui Putin a provocat suferințe enorme și pierderi omenești nenecesare în rândul femeilor, copiilor, tuturor din Ucraina – atât Ucrainei și, aș putea spune, și rușilor”, a mai adăugat președintele SUA.

Declaraţiile liderului de la Casa Albă au fost făcute într-un discurs în care a anunţat un embargo asupra importurilor americane de petrol şi gaze ruseşti pentru a ''da o nouă lovitură puternică'' preşedintelui Vladimir Putin.

El a cerut, de asemenea, Congresului să adopte un plan de ajutor umanitar şi militar de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina.

„Vom continua să sprijinim poporul ucrainean curajos care luptă pentru ţara sa'', a spus el.

ORA 19:34 

Șefii serviciilor americane spun că Putin ar putea să-și intensifice ofensiva în Ucraina, chiar și în situația în care întâmpină dificultăți mari și se lovește de eșec după eșec în încercarea sa de a supune țara vecină. 

„Evaluarea analiştilor noştri arată că este puţin probabil ca Putin să fie descurajat de asemenea eşecuri şi, dimpotrivă, el ar putea escalada conflictul”, a declarat, în timpul unei audieri în Comitetul de Informaţii al Camerei Reprezentanţilor, şefa Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA (Director of National Intelligence - DNI), Avril Haines.

Ea a menţionat, pe de altă parte, că serviciile de informaţii ale Statelor Unite nu au observat vreo schimbare în postura nucleară a Rusiei care să fie deosebită de cea detectată în crize internaţionale anterioare.

Directorul CIA, William Burns, a susținut, de asemenea, același lucru: „Cred că Putin este acum nervos şi nemulţumit. Probabil că va acţiona mai intens şi va încerca să spulbere armata ucraineană, fără a ţine cont de victimele civile”, avertizează şeful serviciului american de spionaj, care a confirmat că SUA şi Ucraina desfăşoară un „schimb de informaţii intensiv”.

Vladimir Putin este „hotărât să domine şi să controleze Ucraina”, dar a pornit războiul plecând de la un set de presupuneri care l-au făcut să creadă că Rusia va obţine un rezultat favorabil, a mai remarcat William Burns, care a enumerat patru evaluări greşite făcute de liderul de la Kremlin, relatează CNN, citat de Agerpres. 

În primul rând, Putin a plecat de la premisa că ucrainenii sunt slabi şi uşor de intimidat, astfel că vor opune o slabă rezistenţă. În al doilea rând, dictatorul rus a crezut că europenii, în special Franţa şi Germania, au atenţia distrasă de alte probleme şi nu sunt dispuşi să-şi asume riscuri. În al treilea rând, continuă William Burns, liderul de la Kremlin a crezut că a reuşit să facă economia rusă suficient de rezistentă în faţa sancţiunilor şi dispune de rezerve valutare solide.

De asemenea, Putin a fost prea încrezător că armata rusă s-a modernizat şi este capabilă să obţină rapid o victorie decisivă cu pierderi minime, a punctat directorul CIA greşelile făcute de Putin. 

ORA 18:16 

Conform CIA, între 2000 și 4000 de militari ruși au fost uciși până acum în războiul de agresiune pe care Putin l-a pornit împotriva Ucrainei.

Șeful CIA, William Burns, a declarat că serviciile SUA au participat la „schimburi intensive de informații” cu Ucraina, inclusiv în ce privește planurile de luptă ale Rusiei și că vor continua să facă acest lucru în fiecare zi.

Sunt șanse puține ca Putin să mai dea înapoi, a mai precizat Burns, însă CIA nu vede cum dictatorul rus ar mai putea să-și atingă obiectivul de a ocupa Kievul și de a-l înlocui pe președintele Zelenski cu o marionetă pro-rusă.

Estimările CIA arată cifre semnificativ mai mari decât cele transmise de autoritățile ruse, care spun

ORA 17:30 

Atacurile rusești au făcut ca 61 de spitale din Ucraina să nu mai fie operaționale, a anunțat ministerul sănătății ucrainean.

Conform Reuters, ministrul Viktor Liașco a declarat că „teroriștii din țara agresoare au distrus 61 de spitale”. Din această cauză, a mai spus oficialul ucrainean, autoritățile din Ucraina nu reușesc să furnizeze provizii medicale comunitățile aflate în prima linia.

Anterior, ministrul apărării din Ucraina a spus că bombardamentele rusești au distrus peste 200 de școli, 34 de spitale și 1500 de clădiri rezidențiale.

ORA 17:15 

Cel puțin 474 de civili, inclusiv 29 de copii, au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei (24 februarie) până acum, potrivit ultimelor cifre publicate marți de Biroul ONU pentru Drepturile Omului.

Alți 861 de oameni au fost răniți în conflict, bilanțul total al ONU privind victimele printre civili fiind de 1.335, conform CNN.

Cifra reală este probabil „considerabil mai mare”, consideră ONU, în special în teritoriile controlate de guvernul de la Kiev, unde multe raportări sunt încă în așteptare pentru a putea fi coroborate datele.

„Aceasta privește, spre exemplu, orașele Volnovakha, Mariupol, Izium unde există afirmații privind sute de victime printre civili. Aceste date sunt coroborate mai departe și nu sunt incluse în statisticile menționate mai sus”, mai arată comunicatul.

În regiunile separatiste pro-moscovite Donețk și Lugansk, ONU a înregistrat 545 de victime - 96 de persoane ucise și 449 de răniți până marți.

„Majoritatea victimelor printre civili înregistrate au fost afectate de folosirea armelor explozive cu o arie largă de impact, inclusiv bombardarea cu artilerie grea și sistemele de rachete cu lansare multiplă, precum și atacuri aeriene și cu rachete”, mai arată comunicatul citat de CNN.

ORA 16:42 

Președintele american Joe Biden va anunța astăzi interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA, potrivit CNN, care citează trei surse oficiale. Mișcare administrației americane va avea efect doar în ceea ce privește petrolul, pe care SUA îl importă din Rusia în procent de 8% din totalul importurilor. Statele Unite nu importă gaze naturale din Rusia.

CNN precizează că SUA vor face mișcarea unilateral, fără aliații europeni, din cauza dezacordului dintre statele europene cu privire la interzicerea aprovizionării cu gaz din Rusia. Țările UE sunt mult mai dependente de importurile rusești de petrol și gaze decât Statele Unite. Mai mult de o treime din gazul european provine din Rusia.

Oficialii americani au decis că pentru SUA o astfel de decizie nu va crea probleme majore. Potrivit celor mai recente date, SUA importă din Rusia aproximativ 8% din totalul importurilor americane de petrol, iar în privința gazului natural importurile americane sunt zero, scrie Reuters.

ORA 15:17 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, marți, într-un interviu acordat ABC News, despre situația din Ucraina și despre un eventual dialog cu Rusia în legătură cu solicitarea Moscovei de a recunoaște independența regiunilor separatiste din Donbas. Zelenski spune, de asemenea, că NATO „nu este pregătită” să accepte Ucraina „pentru că alianței îi este frică de chestiuni controversate”.

Președintele Ucrainei a declarat că este dispus să discute cu Rusia despre solicitările făcute de Moscova, însă „este nevoie ca preşedintele Putin să înceapă să discute, să înceapă dialogul, în loc să trăiască într-o bulă de informaţii fără oxigen”.

ORA 14:31 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că există informații credibile conform cărora Rusia țintește civilii din Ucraina și a cerut Moscovei să pună capăt conflictului.

Stoltenberg a adăugat că invazia Rusiei provoacă suferințe îngrozitoare și că impactul umanitar este devastator.

Atacarea civililor este o crimă de război și este total inacceptabilă. Avem nevoie de coridoare umanitare reale, care să fie respectate”, a spus Stoltenberg.

ORA 14.11

Serviciile de informații ale armatei Ucrainei au declarat marți că forțele ucrainene au ucis un general rus în apropierea Harkovului, orașul din estul Ucrainei aflat sub asediu. Generalul-maior Vitali Gerasimov ar fi al doilea comandant de rang înalt al Rusiei care a murit în timpul invaziei rusești, informează Reuters.

Gerasimov, şef de stat major şi prim-adjunct al comandantului Armatei 41 a Rusiei, a fost ucis în apropierea orașului Harkov împreună cu alți ofițeri superiori.

Ministerul Apărării a publicat, de asemenea, o conversație între doi ofițeri ruși ai FSB, Serviciul Federal de Securitate, care discutau despre moartea generalului și se plângeau de lipsa de securizare a comunicațiilor pe care aceștia le transmit de pe teritoriul Ucrainei.

Jurnaliștii de investigație ai agenției Bellingcat au confirmat moartea lui Gerasimov după ce au consultat o sursă din Rusia. Gerasimov a luat parte la al doilea război din Cecenia, la operațiunea militară rusă din Siria și la anexarea Crimeei. A primit mai multe medalii de-a lungul carierei sale.

ORA 13:40 

Numărul refugiaților care fug de războiul din Ucraina a depășit două milioane, a anunțat ONU, potrivit BBC.

Filippo Grandi, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, a spus că exodul în masă din țara invadată de Rusia este cel mai mare din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

ORA 13:00 

Ministerul ucrainean al apărării acuză forțele ruse că au atacat cordiorul umanitar prin care erau evacuați civilii din Mariupol. 

„Invadatorii nu au lăsat copii, femei și bătrâni să iasă din oraș. Inamicul a început atacul exact în direcția coridorului umanitar”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook. 

Anterior, viceprim-ministrul Ucrainei a declarat că a fost deschis un nou coridor umanitar, după cel din zona Sumî, între Mariupol și Zaporijia.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov a anunțat că marți sunt deschise coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din cinci orașe ucrainene: „Pentru evacuarea în siguranță a civililor din zonele populate, este declarată încetarea focului, fiin deschise coridoare umanitare din Kiev, Cernihov, Sumî, Harkov și Mariupol, începând cu ora 10:00”.

ORA 12:50 

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat marți că atacurile asupra spitalelor, ambulanțelor și altor instituții de sănătate publică din Ucraina au crescut „rapid” în ultimele zile, iar proviziile medicale vitale se epuizează.

ONU a confirmat luni că cel puțin nouă persoane au murit în 16 atacuri asupra spitalelor, de la începutul invaziei ruse, relatează Reuters.

Directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, a declarat că agenția lucrează pentru a trimite de urgență materiale medicale în Ucraina. Printre proviziile care s-au epuizat se numără oxigenul, insulina, materialele chirurgicale și rezervele de sânge.

ORA 12.20

Nu doar sistemele portabile antitank Javelin sau NLAW primite de ucraineni din Vest au fost responsabile pentru multe din blindatele rusești distruse. Și ucrainenii au propriile arme antitanc pe care le-au pus la treabă cu mult succes.

În câteva imagini noi apărute pe rețelele de socializare soldații ucraineni sunt surprinși cum atacă vehicule ale rușilor folosind arme proprii sau de sorginte sovietic.

Astfel, în apropiere de Nicolaev, acolo unde se duc lupte de câteva zile, soldații ucraineni au tras de pe un acoperiș cu o armă antitanc asupra vehiculelor rusești. Arma folosită pare a fi un 9M113 Konkurs, un lansator de rachete antitanc produs încă din perioada sovietică, armă pe care și România o are în inventar.

Alte imagini au fost surprinse într-o pădure, unde niște militari ucraineni urmăresc pe un monitor cursul rachetelor antitanc lansate asupra unor vehicule rusești.

Arma folosită în acest caz este una proprie dezvoltată de către ucraineni - Stugna-P, sistem ce a mai fost folosit cu succes până acum în acest război.

ORA 10:33

Continuă evacuările din Irpin, conform Serviciului de Urgență din Ucraina.

ORA 10:29

Nouă persoane - între care doi copii - au fost ucise luni noapte într-un atac aerian rusesc asupra orașului Sumy, din nord-estul Ucrainei, potrivit Serviciului de Stat de Urgență din Ucraina, citat de CNN. Ministerul de Interne al Ucrainei spune că atacul aerian a vizat un bloc de apartamente.

ORA 09:43

Primarul din Liov, Andriy Sadovyi, a declarat marți că orașul, situat în vestul Ucrainei, se străduiește să ofere hrană și locuințe pentru aproximativ 200.000 de ucraineni care au fugit acolo din zone ale țării devastate de război, el spunând că cifrele sunt în creștere, conform CNN.

Primarul a cerut ajutor organizaţiilor internaţionale, spunând că este nevoie de centre mobile de ședere temporară, de spitale mobile pentru copii și adulți, de suport medical și psihologic, de medicamente, veste antiglonț și căști. Luni, Sadovyi spunea că orașul atinge limita capacității sale de cazare.

09:32

Aproape 12.000 de soldați ruși ar fi murit, ar fi fost răniți sau capturați în primele 12 zile ale războiului din Ucraina, anunță marți armata Ucrainei.

Potrivit acesteia, militarii ucraineni și forțele civile ar fi reușit să distrugă, din 24 februarie, de când Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina, și până luni, inclusiv:

  • 303 tancuri
  • 1.036 de vehicule blindate
  • 120 de sisteme de artilerie
  • 56 de lansatoare multiple de rachete
  • 27 de mijloace de apărare aeriană
  • 48 de aeronave
  • 80 de elicoptere
  • 474 de vehicule
  • 3 nave / bărci
  • 7 drone

ORA 9:17 

Numărul civililor uciși de trupele rusești a crescut, după ce forțele militare ruse au bombardat mai multe orașe din Ucraina în timpul nopții și la primele ore ale dimineții, potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei (SES), citat de BBC.

La Jitomir, la vest de Kiev, un incendiu la depozitul de petrol din Cerniahiv a fost stins la primele ore ale dimineții.

În orașul Sumî, bombardamentele aeriene au distrus case și au incendiat un bloc de apartamente. O femeie a fost rănită și nouă persoane au fost ucise, inclusiv doi copii.

În Mikolaev, în sudul Ucrainei, au izbucnit mai multe incendii în zone rezidențiale. Patru civili au fost uciși în atacuri, iar alți cinci au fost salvați din dărâmături și duși de urgență la spital.

În Harkov, în estul Ucrainei, bombardamentele rusești au incendiat nouă etaje și 27 de apartamente dintr-o clădire de locuințe. Cel puțin patru persoane au fost ucise.

ORA 8:50

Rusia a ameninţat în mod direct, pentru prima dată de la invazia din Ucraina, că va opri livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1, potrivit unor comentarii făcute de vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat.

„Avem dreptul deplin (...) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă”, a spus Novak luni, precizând că o astfel de măsură ar fi similară cu decizia Germaniei de a opri aprobarea proiectului Nord Stream 2, relatează DPA, citată de Agerpres.

ORA 8:47 

Banca Mondială a aprobat un pachet de finanțare de urgență de 723 de milioane de dolari pentru Ucraina, sub formă de împrumuturi și granturi.

Banca a promis, de asemenea, că va lucra la crearea unui alt pachet de sprijin de 3 miliarde de dolari pentru Ucraina, care urmează să fie lansat „în următoarele luni”, potrivit unui comunicat al instituției, citat de CNN.

„Grupul Băncii Mondiale este alături de poporul Ucrainei”, a spus președintele Băncii Mondiale, David Malpass.

„Acesta este primul dintre mai mulți pași pe care îi facem pentru a ajuta la atenuarea impactului umanitar și economic al acestei crize”, a adăugat el.

ORA 8:40

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică spune că a primit informaţii conform cărora obuze de artilerie au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, fără „consecinţe radiologice”.

Potrivit agenţiei ONU, autorităţile ucrainene au informat despre un atac care a avut loc duminică, adăugând că nu a fost raportată nicio creştere a nivelului de radiaţii, relatează AFP, citată de Agerpres.

Instalaţia afectată face parte din Institutul de Fizică şi Tehnologie din Harkov, un institut de cercetare care produce material radioactiv pentru aplicaţii medicale şi industriale.

„Inventarul materialelor radioactive ale sitului este foarte scăzut”, a anunțat AIEA, dând asigurări că „daunele raportate nu ar fi avut nicio consecinţă radiologică”.

ORA 8:26

Armata ucraineană spune că trupele rusești „continuă operațiunea ofensivă, dar ritmul de înaintare a încetinit semnificativ”, potrivit BBC.

În ziua a 13-a asaltului rusesc, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că trupele ucrainene continuă să se apere în sectoarele de sud, est și nord. Capitala Kiev, precum și orașul din nord Cernihiv sunt încă sub controlul ucrainenilor.

Armata a adăugat că apărarea antiaeriană a țării a respins cu succes rachetele și loviturile aeriene.

„Ocupanții sunt demoralizați și recurg din ce în ce mai mult la jafuri și încalcă regulile dreptului internațional umanitar privind conflictele militare”, potrivit raportului.

Armata ucraineană a susținut, de asemenea, că Rusia recurge acum la război psihologic, spunând că au fost create grupuri de forțe ruse pentru „a desfășura activități de propagandă” în teritoriile ocupate pentru a influența localnicii.

ORA 7:13

Rusia a anunțat că este gata să deschidă coridoare umanitare în Ucraina începând cu ora 10:00, ora Moscovei (09:00 ora României), anunță agențiile ruse de presă citate de BBC.

Oficialii Ministerului Apărării din Rusia spun că scopul este evacuarea civililor din orașele Kiev, Cernihiv, Sumî, Harkov și Mariupol.

O astfel de promisiune a fost făcutăm și luni, dar Ucraina a declarat că este „imorală”, deoarece majoritatea rutelor de evacuare oferite de Moscova erau către Rusia și Belarus.

În ciuda ofertei pentru deschiderea de coridoare umanitare, orașele menționate de Moscova au fost bombardate în cursul nopții.

ORA 07:10

Atacurile aeriene asupra orașului Sumî s-au soldat cu victime, printre care se numără și copii, potrivit unui oficial militar ucrainean local, citat de BBC.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: