fbpx
 
Româno-canadianul care investește în primul cartier de Case Pasive din Iași: „Visul meu este să revin acasă”

Româno-canadianul care investește în primul cartier de Case Pasive din Iași: „Visul meu este să revin acasă”


Cătălin Dominte a copilărit în Alexandru cel Bun și traversa calea ferată spre Liceul Negruzzi

A emigrat în Canada după mineriada din 1999 și a devenit un important om de afaceri în dezvoltări imobiliare

Ceea ce a văzut și a aplicat în zonele din jurul orașului Toronto vrea să facă și la Iași, prin conceptul unic, inovator de Case Pasive, denumit Cartierul Austriac

Modelul este suburbia cu toate serviciile în cartier, cu magazine, școală, berărie și cafenea, parc și alei curate, liniște și multă siguranță

El însuși va locui în cartierul pe care îl construiește

Cătălin Dominte este un ieșean plecat demult din țară, în Canada, care a început să investească în proiecte imobiliare din orașul natal. Împreună cu prietenul său, avocatul Codrin Andoniu, construiește acum Cartierul Austriac, un complex unic, inovator, de case pasive la Rediu.
„Încă se construiește haotic în Iași, dar orașul s-a schimbat foarte mult din punct de vedere urbanistic. Au început să apară case foarte frumoase și cred că va fi cerere mare pentru ceea ce în Canada se cheamă : proiecte de cartiere integrate cu până la 1.000 de case, cu școală, cu magazine. Oamenii sunt interesați de cartiere organizate din start, cu reguli, adevărate comunități locale”, spune Cătălin Dominte.
A mai călătorit în SUA, dar locuiește efectiv pe continentul nord-american din 2004. „Am plecat speriat de mineriada din 1999 cu așa-zisa pace de la Cozia. N-am vrut să mai privesc în urmă, dar acum mi-ar plăcea să-mi trăiesc bătrânețile liniștit la Iași, în cartierul de case pe care eu însumi îl construiesc”.

Copilăria la Zimbru: „Traversam pe jos calea ferată, spre Negruzzi”

Cătălin Dominte a copilărit în Alexandru cel Bun, la Zimbru, unde mai stau și acum părinții. „Mergeam pe jos de acasă până la școală, treceam linia de tren și ajungeam în 20 de minute. Acum s-a schimbat acolo foarte mult, a apărut Pasajul Băncilă, este cu totul altfel”, spune ieșeanul.
Părinții au venit din Fălticeni la Politehnică și au rămas aici. „Au venit studenți la Iași și n-au mai plecat. Aveam și eu drumul trasat către Politehnică, dar n-am vrut. Eu am vrut la Cuza, la FEEA, am vrut să fac comerț, marketing”, explică Dominte.
După facultate, pentru scurtă vreme, a fost reprezentant pe Moldova al unei firme care vindea piese auto și uleiuri. Este singurul loc de muncă din România înainte de a emigra.

Pickering, suburbie a metropolei Toronto, un exemplu de standard urban, viață tihnită și nivel de trai, un tipar pe care Cătălin Dominte vrea să-l „importe” în Cartierul Austriac de la Rediu

Inițial a visat la SUA, dar acum laudă Canada

Primul contact cu America de Nord l-a avut plecând pentru câteva luni în Statele Unite ale Americii, în 1999. A lucrat o perioadă, dar s-a întors în Iași, să-și dea licența.
Planul a fost să se întoarcă în SUA, dar în septembrie 2001 a avut loc atacul asupra World Trade Center și condițiile de pătrundere pe teritorului SUA au devenit mult mai restrictive.
„A picat planul. M-am reorientat către Canada, mi-am pregătit totul să vin aici. Eu am trăit în comunism, îl urăsc, aveam 13 ani în 1989 și nu mai vreau niciodată revenirea unui asemenea sistem”, povestește Cătălin Dominte.
În 2004, cu actele în regulă, a plecat în Canada. Inițial a vrut să locuiască o perioadă acolo, apoi să se mute în SUA. Nu a fost posibil, pentru că nu avea pașaport canadian. A rămas într-o țară pe care avea s-o descopere ca fiind mai calmă, mai pașnică și mai prietenoasă decât SUA. Și a ajuns să-i placă mai mult.
„Vezi diferența dintre cele două țări încă de la graniță. În Canada este mult mai curat, orașele sunt mai bine organizate și mai prietenoase. Locuiesc într-o suburbie a orașului Toronto, Pickering, am locuit pentru doi ani În Aruba, unde mi-am făcut o firmă de management de proprietăți”, explică Dominte.


„Eu cred că patriotism înseamna să muncești, să aduni capital și apoi să-l investești în țara ta, acolo unde te-ai născut, să vii cu experiența de acolo și să schimbi mentalitățile care limitează progresul.”
Cătălin Dominte, investitor româno-canadian

Primii bani serioși după 7 ani de muncă

Cătălin Dominte povestește că a luat-o de la zero în Canada, iar după 7 ani de muncă au apărut rezultatele. „Am luat-o de la zero, neavând nicio informație despre domeniul în care am început să lucrez. În România vândusem uleiuri și piese auto, aici mi-am făcut o firmă de construcții. Nu știam absolut nimic. Dar sistemul este intuitiv: plătești 500-600 de dolari, îți deshizi firma, primești automat toate aprobările necesare, a doua zi deschizi cont la bancă și dai drumul la treabă. Mai complicat este să-i convingi pe oameni că ești serios și se pot baza pe tine. Dar, odată ce-ai făcut asta, vind și rezultatele. După 6-7 ani de muncă asiduă, aveam o bază de clienți și am făcut primii bani serioși", explică Dominte.
A investit apoi în imobiliare în Canada, pe o piață mereu în creștere: „Au crescut foarte mult prețurile, odată cu cererea și veniturile”, mai spune ieșeanul.

Iașul este o piață cu o cerere foarte mare de case

Cum vede un român care locuiește într-o țară cu reguli stricte în urbanism felul în care se dezvoltă imobiliar Iașul? „Se construiește cam fără cap la Iași. Arhitectural, mai ales. Dar s-au mai schimbat lucrurile. La ultima vizită chiar am văzut câteva proprietăți frumoase. Cred că este o piață în Iași cu cerere de cartiere de case. De , cum le spune aici. Sunt proiecte integrate cu 1.000 de case, cu școală, cu magazine, totul acolo. Începe să apară o clasă de oameni ce sunt interesați interesați de cartiere organizate, cu reguli, adevărate comunități locale, ceea ce este îmbucurător. La Iași este nevoie în primul rând de reguli clare, printr-un PUG, și este obligatoriu necesar un arhitect-șef foarte bun pe urbanism. Inclusiv cartierele vechi, comuniste, pot fi înfrumusețate cu fațade moderne”, mai spune Cătălin Dominte.

„După anunțarea proiectului imobiliar am primit numeroase întrebări de la potențiali cumpărători și am fost surprinși în mod plăcut să constatăm că aceștia cunosc multe amănunte legate de casele pasive. De asemenea, am primit și sugestii de care trebuie să ținem cont și tocmai ce am hotărât să extindem proiectul prin achiziționarea a încă două hectare de teren și să proiectăm o piscină de vară.”
Cătălin Dominte, investitor româno-canadian

Va locui el înșuși în cartierul pe care îl construiește la Iași

Împreună cu prietenul său de mulți ani, avocatul Codrin Andoniu, a început să construiască la Iași Cartierul Austriac. Este un concept nou în Estul României, un cartier de case pasive, construite la cele mai exigente standarde din domeniu.
„Conceptul Cartierului Austriac l-am gândit cu prietenul și asociatul meu după câteva vizite în România, în care am observat că se construiesc doar șiruri de case, fără nicio valoare arhitecturală, estetică sau funcțională. Așa că ne-am gândit să construim case cu facilități integrate, să creștem de fapt standardul de locuire la casă. Am pornit de la ideea că acest cartier trebuie sa aibe drumuri asfaltate, parc, minimarket, berărie, cafenea, loc de joacă pentru copii, stație de încărcare pentru mașinile electrice etc.”, explică antreprenorul canadian.
Visul lui Cătălin Dominte a fost, în tinerețe, să trăiască într-o lume mai bună, peste Ocean. Acum, la maturitate, după experiența de-o viață în investiții imobiliare și antreprenoriat, ieșeanul din Canada are un alt vis: să îmbătrânească la Iași, într-una din casele din Cartierul Austriac pe care el înșuși le construiește. „E o dovadă a încrederii în calitatea acestui proiect. Îl fac ca pentru mine însumi. Viața aici va fi foarte bună”, încheie fostul licean de la Negruzzi.

„În Canada am acumulat experiența și capitalul necesar unei astfel de investiții, iar visul meu prinde acum contur în realitate și chiar în Iași. Voi construi aceste case pasive, le voi vinde și apoi mă voi ocupa și de administrarea întregului complex rezidențial, astfel încât viitorii proprietari să vină acasa fără nicio grijă într-un ambient demn de un hotel de 5 stele, cu grădini și alei bine îngrijite, curate, cu liniște și reguli respectate de toți locatarii. După ce am împlinit 40 de ani am simțit nevoia de mai multă liniște și așa am decis să înlocuiesc ritmul trepidant de viață din Toronto cu atmosfera boemă din Iașul meu natal.”
Cătălin Dominte, investitor româno-canadian

 

Article image
„Cartierul Austriac” este cel mai mare ansamblu rezidențial de case dezvoltat în acest moment la Iași. Amplasat în comuna Rediu, cu deschidere la șoseaua Breazu-Horlești, cartierul de 180 de case aduce pentru prima dată în Iași conceptul de suburbie modernă, de tip occidental, în comuniunea cu natura și cu servicii integrate. Infrastructura rutieră este construită de la zero, cu acces direct în DJ 282, reabilitat în acest ...
Autor cristi tanasa Imobiliare 23 Decembrie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31