fbpx
Print this page
Foto: Twitter Foto: Twitter

Un rus s-a legat de ușa unui McDonald’s din Moscova: „M-au lăsat fără mâncarea pe care am mâncat-o toată viața”


Luka Safronov-Zatravkin, pianist rus cunoscut și fiul unui artist plastic celebru, s-a legat de ușa unui restaurant McDonald's din Piața Pușkin, din Moscova, în semn de protest că lanțul și-a închis activitatea în Rusia. Pentru a-și justifica și mai clar gestul, el a trimis un manifest publicației ruse 73online.ru, în care, printre altele, spune că a mâncat de la McDonald's toată viața lui și că are peste 270 de kg, dar aceasta este alegerea lui.

Iată manifestul lui Luka: „Eu, Luka Safronov-Zatravkin, pianist, vreau să reclam o încălcare a drepturilor mele internaționale, a libertății de exprimare, precum și a genocidului socio-cultural. M-am nascut pe 31 octombrie 1990, la exact 9 luni de la deschiderea primului restaurant McDonald's din Rusia. Probabil, această coincidență non-aleatorie mi-a influențat întreaga viață.

Împreună cu McDonald's, în viața mea au intrat libertăți - libertatea de a alege, libertatea de mișcare, libertatea de a-mi exprima propriile valori și de a le urma. Americanii ne-au îmblânzit cu aromele lor. Și nu este doar fast-food. Promovându-și peste tot filosofia toleranței și democrației, ei ne-au obișnuit cu un mod liber de a gândi. Ne-am dat seama că poți fi diferit de ceilalți și să nu-ți fie rușine de asta.

Totuși, ce se întâmplă acum? Restrângerea pe scară largă a libertăților noastre, care în ultimii 30 de ani au devenit o parte integrantă a vieții noastre. Am fost întotdeauna un om liber. Și nu pot înțelege cum am meritat să fiu pedepsit și forțat să fac ceea ce nu vreau. De ce ne obligă politicienii din țările neprietenoase cu noi, pe noi, oameni pașnici obișnuiți, să ne schimbăm cu forța modul obișnuit de viață? Valorile pe care le-am transmis mereu lumii sunt legate, printre altele, de pozitivitatea corpului.

Cred că fiecare persoană are dreptul să aleagă cum să-și prezinte „eu”-ul în această lume, dacă acest lucru nu încalcă libertățile altor oameni. Indiferent de culoarea pielii, forma ochilor și greutate. Am peste 270 kg. Aceasta este alegerea mea, mijloacele mele de exprimare și libertățile mele. Până de curând, puteam să urmez propriile mele principii și să le împărtășesc întregii omeniri. Dar eu, un muzician pașnic obișnuit, am fost lipsit cu forța de acest drept. Astăzi sunt lipsit de mâncarea pe care am mâncat-o toată viața. Privat de dreptul de a călători și de oportunitatea de a cunoaște lumea. Mă privează de tehnologii care s-au dezvoltat, printre altele, datorită compatrioților mei. Chiar și animalele noastre de companie, care au mâncat aceeași hrană toată viața, sunt rănite...

Astăzi declar cu toată responsabilitatea că interzicerea activităților mărcilor de care viața rușilor este strâns legată este un genocid economic și psihologic. McDonalds? Pentru că acest lanț de restaurante a devenit prima gură de aer liber încă din 1990. Și acum hamburgerii McDonald's devin un simbol al încălcării libertăților”.

În manifestul lui, Luka a făcut un apel la cetățenii americani să-l susțină și să influențeze deciziile politicienilor. Protestul artistului rus s-a încheiat odată cu apariția unui echipaj de poliție. Agenții l-au dezlegat de ușă, apoi l-ar fi amendat pentru acte de huliganism.

Compania McDonald’s a anunțat acum o săptămână că va închide temporar restaurantele sale din Rusia, devenind una dintre sutele de companii occidentale care își suspendă toate operațiunile din această țară ca urmare a invaziei din Ucraina.

Lanțul fast-food a transmis că va continua să plătească salariile pentru cei 62.000 de angajați din Rusia, unde deține 850 de locații.

 

Sursa: Digi24


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare