fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Comoara lui Șavlovschi, directorul care și-a îmbogățit firma-căpușă: cabană de 224 mp la Ipatele, lac și 5 ha de pădure

Comoara lui Șavlovschi, directorul care și-a îmbogățit firma-căpușă: cabană de 224 mp la Ipatele, lac și 5 ha de pădure


Cel mai grav caz de incompatibilitate din Iași în ultimii anii: fostul director OCPI și firma de cadastru Hotarnic

Înainte de a fi director, era acționar la Hotarnic, apoi și-a lăsat bunica de 80 de ani în firmă, iar acum, după ce și-a pierdut mandatul, soția lui a preluat din nou 50% din acțiuni

Pe Hotarnic s-a cumpărat un paradis de 250.000 de euro la Ipatele, la 50 km de Iași: o cabană de 224 mp, un lac, pădure, pârâu și teren arabil

Toți oamenii din sat și angajații de la Primărie știu că domeniul îi aparține lui Bogdan Șavlovschi

Familia politrucului a mai pus mâna și pe patru apartamente, dintre care un penthouse de la patronul Flux. Gheorghe Cheșcu, la schimb cu intabulări ilegale

Cât a fost director la Oficiul de Cadastru, Șavlovschi a distribuit milioane de lei din bani publici către firma de familie: Hotarnic

Bogdan Șavlovschi a condus OCPI și Hotarnic în același timp. După ce n-a mai fost director la stat, soția lui a redevenit acționară cu 50% în firma de familie

Familia Bogdan și Larisa Șavlovschi deține, prin interpuși, un domeniu de 9,5 hectare de pădure și pășune la Ipatele, la 50 de km de Iași. Într-o margine de pădure există o cabană, o anexă și un lac care anul trecut s-a revărsat.
Este o proprietate de 250.000 de euro pe care fostul director de la Cadastru nu și-o atribuie oficial. Spune în continuare că nu are legătură cu domeniul de la Ipatele și cu firma Hotarnic SRL, în care soția sa deține 50%. Dar, spun oamenii din sat, el este cel care se ocupă cu migală de tot domeniul de la Ipatele și el este cel care ia deciziile.
Localnicii din Ipatele știu foarte multe detalii despre el și despre soția sa, Larisa. Șavlovschi este cel anunțat direct atunci când cineva îi caută comoara din pădure, iar la Primăria Ipatele e identificat imediat proprietarul domeniului: „Domnul director de la Cadastru”.
„Și ce dacă mă știu? Dacă eu mă ocup de ce este acolo, nu înseamnă nimic. Nu pot să-mi ajut familia?”, spune Bogdan Șavlovschi.

O cabană de 224 mp, lac în față și 5 ha de pădure

La Ipatele, în marginea pădurii, există un domeniu de 9,5 hectare, deținut de către soții Pădure Ioan și Viorica (părinții lui Dan Pădure, al doilea acționar al Hotarnic SRL) și de către Dumitrița Alexandra Gafencu Șavlovschi (sora lui Bogdan Șavlovschi). O parte din domeniu a fost cumpărată în 2017, altă parte în 2020.
Domeniul de la Ipatele este punct de lucru al Hotarnic SRL, care și-a trecut recent în obiectul de activitate noi domenii: creșterea animalelor, activități de cazare, piscicultură și activități sportive. Conform actelor de cadastru, la Ipatele sunt 5 ha de pădure, 2,5 ha de fâneață, 1,3 ha de teren arabil, un lac de 5.500 mp și pârâu.
Există o cabană din lemn, ridicată în 1950 conform actelor, de 224 mp, cu o anexă de 16 m și un foișor din lemn. Lacul din față a refulat anul trecut când, conform declarațiilor oamenilor din Ipatele, Șavlovschi a pierdut tot peștele care era acolo. „S-a împrăștiat aici, pe câmp, prin  grâu. Atunci s-a gândit să sece lacul și să facă ceva să-l întărească”, spun ei. În prezent lacul este secat și în partea dinspre intrarea pe domeniu este șantier: se construiește un viitor dig.

Cabana, foișorul și lacul secat. Pădurea încă nu a înverzit, pentru a schimba cu totul peisajul. Iazul de 0,55 ha s-a revărsat, iar Șavlovschi lucrează la un nou dig, urmând a-l umple în curând

Proprietatea a fost retrocedată cu câțiva ani în urmă

Chiar dacă în acte nu-i apare numele, Bogdan Șavlovschi este persoana pe care o cunoaște tot satul. De altfel, toți funcționarii de la Primărie au confirmat că el se ocupă de domeniu, chiar dacă nu-i apare numele în acte. Vine cu soția, despre care oamenii dau detalii: este din Botoșani, o cheamă Enache (deși între timp, în urma căsătoriei, și-a schimbat numele).
„Îl știu pe fostul director de la Cadastru și-i știu și domeniul, chiar dacă nu am ajuns niciodată acolo. El provine dintr-o retrocedare către o familie Rusovici, căreia statul i-a restituit vreo 50 de ha în zonă”, explică un funcționar din cadrul Primăriei Ipatele.
„Știu acea proprietate și a cui este, dar nu am ajuns niciodată acolo”, spune Elena Lipșa, primarul din comună.

Refugiul firmei Hotarnic este la 200 m de drumul județean, care este proaspăt asfaltat ca-n palmă

Șavlovschi: „Eu doar ajut la treabă”

„De ce mă sunați pe mine? Nu sunt eu proprietar acolo. Nu am treabă cu firma Hotarnic, nu-mi aparține ce este la Ipatele. Și apoi nu este decât un teren, nu este nimic spectaculos acolo”, susține fostul director de la Cadastru, Bogdan Șavlovschi. Întrebat despre faptul că este mereu văzut la pădurea de lână Ipatele, spune că se ocupă de proprietate pentru a-și ajuta familia.
O evaluare făcută de un funcționar din Primărie arată că cele aproape 10 ha de teren ar avea un cost actual de circa 100.000 de lei. „Cam cu atât se vinde pădurea la noi, oamenii vor să scape de ea, le trebuie pază. Restul terenului are cam același preț, deci 10 hectare sunt până în 100.000 de lei”, spune acesta. În privința cabanei și a anexei, neștiind nimic despre ele, nu avansează sume exacte.
O cabană de 224 mp, cu parter și mansardă, verandă și foișor, costă minim 100.000 de euro, plus toată mobila din interior. O proprietate integrată, cu o casă cu multe dormitoare, lac și 5 ha de pădure se vinde cu sute de mii de euro.

Dumitrița Gafencu (foto stânga), sora lui Bogdan Șavlovschi, deține jumătate din proprietatea de la Ipatele. În același timp, soția lui Șavlovschi (foto dreapta) deține 50% din firma Hotarnic. Femeile-paravan 

Șavlovschi dădea banii de intabulări către propria sa firmă

Bogdan Șavlovschi a ajuns director la OCPI Iași susținut de UNPR, în 2015. În același an s-a retras oficial din acționariatul și din administrarea firmei Hotarnic SRL: a predat ambele calități către bunica sa, Maria Zugravu.
Locul bunicii a fost luat în 2018 de un alt acționar și, în același an, a început să curgă cu bani de la primăriile din județ către firmă: în perioada 2018 – 2020 (când Șavlovschi a fost schimbat din funcția de la Cadastru), firma Hotarnic SRL a avut 47 de contracte publice cu instituții de stat, în principal primării din județ care accesau bani de la Ministerul Dezvoltării pentru Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023.
Societatea a încasat din cele 47 de contracte 3.480.762 lei. Procedura presupunea că banii sunt alocați primăriilor de către oficiile de cadastru județene. Practic, directorul Șavlovschi semna la Iași pentru decontarea contractelor primăriilor cu Hotarnic.
Imaginea a fost întregită în acest an: în februarie, soția sa, Larisa Șavlovschi, a preluat 50% din acțiuni și administrarea firmei.
„A fost un program național, toată lumea a muncit atunci. Nu aveam nicio treabă cu Hotarnic, a avut contracte ca oricare altă firmă. Nu a fost ajutată de faptul că eram eu director la Cadastru unde acum sunt simplu inspector. A intrat soția în firmă pentru că lucrează de mult în domeniu”, a spus acum Bogdan Șavlovschi.

Article image
Soția fostului director de la Oficiul de Cadastru Iași a redevenit acționară la vedere cu 50% în firma de topometrie Hotarnic SRL Bogdan Șavlovschi se află de ani de zile într-o incompatibilitate mascată foarte subțire: el director la OCPI, iar firma Hotarnic încasa milioane de lei de la comunele din județ, acționară fiind bunica de 80 de ani Șavlovschi ieșise formal din firmă, soția lui rămânând angajată acolo. Acum, cân...
Autor cristi tanasa Anchete 16 Martie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31