fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Gabriel Pandelea de la Frontieră a fost pus sub control judiciar, iar Iuliana Bianca Ghioca va da cu subsemnatul la Poliție și Parchet (Surse poze colaj: Facebook) Gabriel Pandelea de la Frontieră a fost pus sub control judiciar, iar Iuliana Bianca Ghioca va da cu subsemnatul la Poliție și Parchet (Surse poze colaj: Facebook)

Articol din decembrie în REPORTER DE IAȘI urmat de arestări la Frontieră. Ancheta DIICOT a stat 4 ani într-un sertar


Două articole au deblocat o anchetă penală la Frontieră și au dat startul alteia, în Primăria Iași

Operațiunea de trafic de țigări de la Ungheni, din iunie 2018, a fost descrisă în exclusivitate de REPORTER, semnalând că ancheta trenează la DIICOT de 4 ani

Ieri s-au făcut rețineri pe ambele maluri ale Prutului exact în această acțiune de contrabandă: un tir plin cu țigări încărcat la Ungheni, cu implicarea unor ofițeri din Poliția de Frontieră

În paralel, REPORTER dezvăluia în ianuarie angajarea frauduloasă la Primărie a fiicei directoarei de la Creșe. „Din păcate e penal”, era titlul articolului

Ieri, Parchetul de pe lângă Judecătorie a confirmat că a ridicat documente de la Primărie și că a deschis o anchetă penală

În decembrie 2021 și ianuarie 2022, REPORTER a publicat două investigații legate de trenarea, timp de 4 ani, a unei anchete penale dintr-un caz de contrabandă descoperit de Poliția de Frontieră la Ungheni, respectiv despre o angajare ilegală în cadrul Primăriei Iași, candidata neîndeplinind condițiile din anunțul de concurs. Zilele trecute, anchetatorii de la DIICOT au percheziționat locuințele a doi polițiști de frontieră ieșeni, iar polițiștii aflați în coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătorie au cerut de la municipalitatea ieșeană actele care au stat la baza angajării printr-un concurs măsluit. 

Percheziții după trei luni

În decembrie 2021, REPORTER dezvăluia faptul că „285.000 de pachete au fost descărcate pe fâșie în noaptea din 2 spre 3 iunie 2018. Valoarea țigărilor: peste 600.000 de euro. Profitul operațiunii: 100.000 de euro. TIR-ul a fost așezat într-un punct de lângă râul Prut aflat în unghi mort pentru radarul cu termoviziune. Cineva din interiorul Poliției de Frontieră a fixat acest «loc invizibil», pentru că doar din sistem se putea obține informația. TIR-ul a fost deplasat accidental câțiva metri și a devenit vizibil. Niciun contrabandist n-a fost prins. Toți au fugit. Captura uriașă a fost ștearsă, inexplicabil, din comunicatele Poliției de Frontieră. Dosarul stă de 4 ani la DIICOT, fără să se miște un milimetru din anchetă”.

Cel puțin la nivel public, blocajul de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a încetat zilele trecute, atunci când, atât în Iași, cât și în Republica Moldova, au avut loc zeci de percheziții legate de acest caz.

Peste Prut, presa locală a anunțat că au fost emise 18 mandate de percheziţie, iar ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale(PCCOCS) au reținut șase membri ai unui grup criminal organizat transfrontalier, inclusiv trei angajați ai Poliției de Frontieră. „Pentru deconspirarea implicării celor șase reținuți, suplimentar probatoriului acumulat anterior, au fost realizate 18 percheziții în raionul Ungheni, inclusiv la sectorul Poliției de Frontieră din localitate, precum și în raionul Hâncești. În ceea ce privește investigațiile din România, acestea sunt desfășurate de procurorii DIICOT”, a precizat PCCOCS.

Doi polițiști, sub control judiciar

În România, pe 22 martie, au avut loc 10 percheziții domiciliare, pe raza județului Iași, un comunicat al Poliției de Frontieră menționând că această cauză a vizat „destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă în formă continuată.La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii, 14 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.” În comunicat au fost amintite și perchezițiile din Republica Moldova din acest caz.

O sursă REPORTER a declarat că două dintre perchezițiile din Iași au avut loc la locuințele lui Gabriel Cristian Pandelea (comisar-șef) și Bogdan Constantin (ofițer specialist), ambii polițiști de Frontieră la Ungheni, locul unde a avut loc captura din 2018. Într-un comunicat al DIICOT publicat a doua zi după percheziții se preciza că doi polițiști de frontieră au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile în acest dosar, foarte probabil aceștia fiind Pandelea și Constantin.

REPORTER descrisese operațiunea din iunie 2018, TIR-ul cu țigări fiind parcat într-o curbă pe malul Prutului, un loc special căutat pentru a nu intra în vizorul radarului de la Frontieră

De asemenea, anchetatorii au mai comunicat că vor propune judecătorilor arestarea altor patru persoane și că au pus sechestre pe imobile evaluate la 800.000 de euro. „(...) inculpații au folosit, în vederea comiterii infracțiunii de contrabandă, autoturisme dotate cu sisteme luminoase și acustice specifice autoutilitarelor de poliție, utilizate ca antemergător, aparatură de scanare termică pentru a identifica patrulele din zona în care acționau, sisteme GPS pentru a urmări traseul autoturismelor, numere de înmatriculare false și telefoane cu seria IMEI modificată pentru a împiedica depistarea activității de către organele de urmărire penală. În plus, există bănuiala rezonabilă că aceștia au beneficiat de sprijinul unor polițiști de frontieră care, prin măsurile dispuse, au facilitat tranzitarea frontierei prin crearea unui coridor lăsat nesupravegheat”, a transmis DIICOT despre această anchetă.

Surpriză pentru colegi: îi percepeau ca „buni”

Pandelea s-a pensionat recent. Aceeași sursă a adăugat că suspiciunile anchetatorilor față de cei doi au produs stupoare în rândul colegilor, Bogdan Constantin fiind cel a care descoperit TIR-ul cu țigări. El s-ar fi implicat pentru ca acest caz să nu fie îngropat, iar rețeaua să fie demantelată. Într-o structură asupra căreia planează de mulți ani mari suspiciuni de corupție și implicare masivă în traficul cu țigări de contrabandă, Bogdan Constantin era perceput „de partea bună a baricadei”.

Polițistul de Frontieră Bogdan Constantin (Sursa Facebook)

Conform celei mai recente declarații de avere, Pandelea deține o casă în construcție la Miroslava și un apartament în municipiul Iași, un Volkswagen Golf din 2005, 17.700 lei în conturi și datorii de circa 93.000 de lei la bănci. Bogdan Constantin a enumerat un apartament, trei autoturisme (Lancia, Volva, BMW), datorii de 70.500 franci elvețieni și 65.200 lei la bănci, în dreptul soției trecând, la venituri, „0 lei - fără ocupație”.

Iar caz penal la Primărie

La sfârșitul lui ianuarie 2022, REPORTER mai dezvăluia faptul că există „Semne de întrebare în cazul angajării de către Primăria Iași a unei tinere, în perioada 2020-2021. Iuliana Bianca Ghioca este fiica șefei de la Direcția Creșe, instituție subordonată municipalității, iar tatăl ei lucrează în cadrul SRI. REPORTER DE IAȘI a descoperit că studiile lui Ghioca nu corespundeau cu cele din anunțul concursului.” Mai precis, exista o inadvertență între cerința de studii din anunț (studii inginerești sau economice) și ce a absolvit Ghioca în vara lui 2020: Relații Publice și Comunicare la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan  Cuza” din Iași.

La acest concurs, participase, fără succes, și Alexandra Ceucă, o candidată  care a îndeplinit în mod real cerința studiilor solicitate. Contactată de REPORTER pentru o continuare din luna februarie a investigației, ea a povestit faptul că, înainte de cea de-a două probă a concursului, unul dintre membrii comisiei i-a spus: „Ceea ce ați învățat acum o să vă folosească și la privat și la concursuri pentru alte posturi pe care noi le vom scoate la concurs în viitor”, o antepronunțare clară legată de rezultatul final.De asemenea, Ceucă a adăugat că a observat un anumit grad de familiaritate între Ghioca și unul dintre cei trei membri ai comisiei de concurs, inclusiv priviri cu subînțeles schimbate de cei doi înainte de proba scrisă și că, după alegerea uneia dintre cele două variante de întrebări pentru această probă, Ghioca și același tânăr din comisie au ieșit împreună din sală pentru a merge la un xerox din instituție ca să multiplice exemplarul ce urma să fie împărțit candidaților.

REPORTER a prezentat în articolul din ianuarie facsimilul anunțului de concurs, în care figurau la cerințe studii inginerești sau economice, iar fiica directoarei de la Creșe absolvise Filosofie

Ulterior publicării celor două articole din REPORTER, Ceucă a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale și uzul de fals. După câteva zile, Parchetul a informat-o că dosarul se află în lucru la Inspectoratul Județean de Poliție – Serviciul de Investigații a Criminalității Economice. Ceucă a declarat pentru REPORTER că a depus sesizări și la alte instituții, cum ar fi Agenția Națională a Funcționarilor Publici.

Legat de acest caz, o sursă REPORTER a afirmat că, zilele trecute, anchetatorii au solicitat de la Primăria Iași toate documentele care au stat la baza angajării Iulianei Bianca Ghioca.

Article image
* Candidata învinsă la concursul din Primărie câștigat ilegal de fiica directoarei de la Direcția Creșe va depune plângere penală: „Am dormit doar 4 ore pe noapte ca să am timp de învățat!” * „Prințesa” nici nu avea diploma de studii cerută în concurs * Membrii Comisiei de concurs refuză în mod sfidător să dea explicații publicului. Primăria a ajuns un fel de Olimp al zeilor care îi ignoră pe muritorii de rând * România rea...
Autor cristi tanasa Anchete 02 Februarie 2022

Article image
* 285.000 de pachete au fost descărcate pe fâșie în noaptea din 2 spre 3 iunie 2018. Valoarea țigărilor: peste 600.000 de euro. Profitul operațiunii: 100.000 de euro * TIR-ul a fost așezat într-un punct de lângă râul Prut aflat în unghi mort pentru radarul cu termoviziune. Cineva din interiorul Poliției de Frontieră a fixat acest „loc invizibil”, pentru că doar din sistem se putea obține informația * TIR-ul a fost deplasat ...
Autor Cezar Moraru Anchete 20 Decembrie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31