fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Ucraina spune că trece la contraofensivă împotriva Rusiei

Ucraina spune că trece la contraofensivă împotriva Rusiei


Unul dintre consilierii guvernului de la Kiev a declarat vineri că forțele armate ale Ucrainei vor trece la contraofensivă în urma victoriilor repurtate recent asupra forțelor rusești în jurul Kievului, relatează CNN.

„Trecem la contraatac. Mergem înainte”, a declarat vineri Vadim Denisenko, consilier al ministrului de interne de la Kiev.

Anunțul său vine în contextul în care forțele armate ale Ucrainei au reușit în ultimele zile să împingă înapoi cu zeci de kilometri armata rusă în unele zone din apropierea Kievului.

Armata ucraineană a raportat o victorie majoră vineri, anunțând eliberarea orășelului Lukîanivka, aflat la aproximativ 60 de kilometri est de capitala Ucrainei, așezare pe care rușii au fortificat-o puternic și descrisă drept „fortăreață” de comandanții militari de la Kiev.

„Bătălii foarte serioase au avut loc în apropierea Barîșivka, Bucha, Hostomel și Irpin. Am reușit să recucerim destul de mult”, a declarat Denisenko, adăugând că „12 tancuri rusești, câteva avioane, 10 blindate și cel puțin 300 de persoane au fost distruse în ultimele 24 de ore” în aceste lupte.

Primarul din Irpin a declarat pentru CNN că în jur de 80% din oraș este controlat acum de către armata ucraineană dar că acesta continuă să fie atacat puternic cu rachete rusești.

Potrivit forțelor armate ale Ucrainei, răspunsul Rusiei la pierderile suferite în cele 30 de zile de război este de a masa în continuare trupe în Belarus, multe dintre trupele ajunse în țara condusă de Alexandr Lukașenko fiind transferate din Orientul Îndepărtat Rus.

Cu toate acestea, ministerul rus al Apărării a transmis vineri că forțele sale și-au îndeplinit obiectivele „primei faze” a operațiunii din Ucraina și că se va concentra pe „eliberarea completă a Donbasului”, zona istorică din estul țării care include regiunile Luhansk și Donețk.

Moscova susține că a „eliberat” 93% din teritoriul Luhansk, una dintre așa-zisele republici populare din estul Ucrainei, și 54% din teritoriul Donețkului, cealaltă regiune în care rebelii pro-ruși au declanșat un război separatist în 2014, după anexarea Crimeii.

Pe 22 februarie, cu două zile înainte de invazie, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut suveranitatea separatiștilor asupra întregilor regiuni Luhansk și Donețk, nu doar în zonele controlate de aceștia.

 

Sursa: HotNews


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31