fbpx
 
MUNTELE DE ȘPAGĂ. Bloc odios, fără parcări și cu etaj în plus, rezolvat din pix de Harabagiu

MUNTELE DE ȘPAGĂ. Bloc odios, fără parcări și cu etaj în plus, rezolvat din pix de Harabagiu


E al zecelea caz descoperit doar de REPORTER DE IAȘI: autorizații călcate în picioare, intabulări falsificate de primar, viceprimar, arhitect-șef, inspectori, un mare Grup Infracțional

Oamenii din blocul-ciupercă de pe Iași-Voinești n-au unde să-și parcheze mașinile după ce parcarea de la subsol a fost transformată în apartamente

Edificarea semnată de Grupul Infracțional din Primărie arată că acolo este o parcare și că blocul are doar 3 etaje. În realitate are patru

Așa au făcut Chirica-Harabagiu-Mustiață și la blocurile Rivers Towers, Plugaru-Moara de Vânt, Vixen, Ștefan Popescu, Gheorghe Cheșcu și lista tot continuă...

Toate sunt afaceri de sute de mii sau de milioane de euro, iar o singură semnătură valorează cât tot profitul

Pentru că toate dosarele păstrau fotografii și dovezi clare ale falsurilor, acestea dispar din Primărie: cei care conduc administrația au liber la distrus probe, o aberație a Justiției originale din România

Un bloc tip ciupercă, pe Șoseaua Iași-Voinești, pe partea stângă, sfidează toate legile de urbanism. Arhitectura este monstruoasă. Dezvoltatorul s-a apucat de construit fără autorizație. Recepția și edificarea sunt falsificate, pentru că blocul a încălcat grosolan autorizația de construcție.
Locurile de parcare de la demisol au dispărut. S-au construit apartamente și un spațiu comercial. S-a ridicat și un etaj în plus, neautorizat. Veniturile suplimentare ale dezvoltatorului sunt de 700.000 de euro, doar pentru că cineva a dat cum a vrut din pix.
Edificarea, pe baza căreia s-a făcut intabularea, este un fals ordinar. Se menționează locuri de parcare la subsol deși acestea nu există. Etajul 4 este inexistent în documentul Primăriei. Echipa de șoc e aceeași: inspectorii Ghergheșanu și Gavriluță, arhitectul-șef Alexandru Mustiață, viceprimarul Gabriel Harabagiu. Sunt personajele din Afacerea Cheșcu, doar primarul Mihai Chirica îl înlocuia pe Harabagiu.
La edificare a participat și un reprezentant al Inspectoratului de Stat în Construcții. Îl vom prezenta public și pe acesta zilele următoare.
Frauda este grosolană. Actualii proprietari de apartamente nu au unde să parcheze. Apavital amenință că sistează apa. Blocul e un ghetou.

Aici trebuia să fie parcare la demisol

10 locuri de parcare au dispărut

Blocul de pe Șoseaua Iași-Voinești e construit pe numele Marinei Drobotă, dar adevăratul investitor este tatăl ei, Gheorghiță Drobotă. Acesta a obținut un PUD (Plan Urbanistic de Detaliu) în 2016, dar nu a mai așteptat autorizația de construcție.
Aceasta a fost eliberată în 2018, cu mențiunea „intrare în legalitate”, semn că Drobotă se apucase deja de construit. PUD și autorizația arătau indicatorii: S+P+3E pe un teren de 1.617 mp, cu 26 de locuri de parcare, plus loc de joacă pentru copii și spațiu verde. Nimic nu s-a respectat.
Subsolul, unde trebuiau să fie 10 locuri de parcare, a fost complet închis, cu stâlpi și zidărie, s-a construit și etajul 4, neautorizat, iar locul de joacă și spațiul verde au fost betonate, Drobotă dorind să construiască un alt bloc acolo.

Gabriel Harabagiu (stânga) și fostul arhitect-șef Alexandru Mustiață au semnat edificarea blocului fără parcări. Nu era primul caz

Edificarea a mistificat totul: parcarea există pe hârtie!

În ciuda tuturor încălcărilor vizibile din avion, o echipă a Primăriei a aprobat edificarea pe 2 septembrie 2019, după o vizită la fața locului, pe Șoseaua Iași-Voinești. Subsolul era închis, etajul 4 era deja vizibil.
La edificări se fac fotografii pe toate laturile (interior și exterior) plus măsurători precise cu aparate laser. Nimic nu are scăpare. Atestarea edificării era semnată de Gabriel Ghergheșanu și Victor Gavriluță (oamenii de bază ai primarului care se ocupau de recepții la blocuri în acea perioadă).
Semnatar a fost și arhitectul-șef Alexandru Mustiață, care avea în față un întreg dosar și fotografii relevante. Alt semnatar este fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, deși legea spune că edificările le semnează doar primarul.


Blocul are 6 apartamente la demisol în loc de parcare și un etaj în plus, cu alte 7 apartamente

La edificare se fac fotografii, totul rămâne în arhivă
Actul de edificare este o escrocherie. Se atestă că blocul are 10 locuri de parcare la subsol și doar 3 etaje. Se menționează ariile desfășurată și construită din autorizație deși apăruse un etaj în plus.
Gabriel Harabagiu susține acum că nu știe ce a semnat și că nu îi cunoaște pe cei doi Drobotă, tată și fiică. Surse autorizate au declarat pe REPORTER DE IAȘI că Harabagiu și Drobotă se cunoșteau și s-au întâlnit. În afara semnăturilor, legăturile existente sunt greu de demonstrat.
„Arhitectul-șef și viceprimarul controlau cu mână de fier tot urbanismul. Edificările blocurilor erau sub controlul lor strict. Se făceau fotografii tocmai pentru ca inspectorii să nu capete autonomie. Se știa în fiecare moment situația fiecărui proiect din Iași, toți erau cernuți de cei care conduceau Primăria”, susțin, sub anonimat, surse din administrație.

Autorizația era de fapt o intrare în legalitate, pentru că blocul era deja început. Proprietarul era obligat să facă parcări la subsol

Dezvoltatorul a început blocul fără autorizație

Blocul trebuia să aibă 28 de apartamente. Gheorghiță Drobotă explică de ce a construit înainte de a primi autorizația: „M-au ținut intenționat câteva luni în așteptare, deși depusesem toate documentele pe care le-au cerut după aprobarea PUD. M-au ținut foarte mult timp așa, mi-au și pierdut documente, a trebuit să le fac din nou. Am început blocul fără să am efectiv autorizația, de aceea am primit intrare în legalitate”.
În 2019, conform imaginilor disponibile pe Google Maps, peste etajul al treilea, care trebuia să fie ultimul, a început ridicarea celui de-al patrulea. Subsolul, care trebuia să permită parcarea a 10 mașini, a fost de la bun început gândit și construit cu apartamente și un spațiu comercial.

Actul de edificare menționează că blocul are locuri de parcare la subsol, deși nu are. Documentul e semnat de Gabriel Harabagiu, viceprimar la acea dată, plus Echipa de Șoc: Ghergheșanu, Gavriluță, Mustiață

Seria nesfârșită de edificări false de la Primărie

În edificarea din septembrie 2019, eliberată de Primăria Iași, scrie negru pe alb: „Lucrările de construire locuințe colective pe teren proprietate s-au efectuat conform autorizației de construire 1108/30.10.2018, emisă pentru Drobotă Marina. Există încheiat proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr. 737/31.07.2019”. Și recepția a fost falsificată.
În pasajul următor este descrisă construcția: 28 de apartamente, 10 locuri de parcare la subsol, 16 locuri de parcare supraterane. Nimic real. Indicatorii notați în edificare corespund, la virgulă, celor din autorizație, dar nu și realității din teren. Ghergheșanu, Gavriluță, Mustiață și Harabagiu sau Chirica făceau în mod repetat asemenea fraude. REPORTER a prezentat, la sfârșitul anului trecut, cazul Cartierului River’s Towers, unde numărul locurilor de parcare era la jumătate, iar Mihai Chirica a semnat după îndelungi ezitări.


Și Ștefan Popescu a desființat parcările de la subsol ca să facă bani în plus, iar Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu i-au dat reautorizare

La blocul lui Gheorghe Cheșcu de la Doi Băieți, caz prezentat tot de REPORTER, se menționau indicatorii reali dar se specifica: „conform autorizației”, deși acest lucru era fals.
La construcția de 400 mp deținută de Cheșcu în zona Smârdan, Harabagiu a semnat un acord de vecinătate în care se menționa că pe teren se află o casă de chirpici de 60 m.
În Moara de Vânt s-au semnat edificări de blocuri cu 11, 12 sau 16 apartamete și s-a menționat că sunt locuințe individuale. Sunt cazuri din ultimele luni prezentate de REPORTER DE IAȘI.
Totul este fals în documentele Primăriei. Pentru fiecare hârtie există măsurători, programe electronice de verificare, inspectori de teren. Totul era mascat, profitul investitorilor imobiliari fiind de milioane de euro.
De fiecare dată, șefii Primăriei, Mihai Chirica însuși, spun fie că nu au o explicație, că nu-și amintesc, fie că au fost induși în eroare de colegi sau de subalterni. Traficul de influență există dar tot timpul e de vină altcineva.

Captură Google Maps: etajul 4 era deja în construcție la data edificării, iar subsolul era închis complet și transformat în apartamente

Drobotă, prins cu minciuna: sunt poze pe Google Maps!
În cazul din Iași-Voinești, dezvoltatorul Gheorghiță Drobotă a încercat să-l disculpe pe fostul viceprimar Gabriel Harabagiu: „La momentul la care am primit edificarea, în subsol era parcare și blocul era finalizat la 3 etaje. Am început să construiesc după aceea, cerând la Primărie intrare în legalitate, pe care încă nu am obținut-o. La locurile de parcare am renunțat pentru că nu a fost nimeni dispus să plătească în plus”, spune Gheorghiță Drobotă.
Capturile Google Maps realizate de REPORTER DE IAȘI îl contrazic pe Drobotă, imaginile fiind datate chiar în septembrie 2019. Peste etajul 3 erau deja turnați stâlpii pentru etajul 4, apar și câțiva pereți de BCA, iar subsolul este deja închis, cu stâlpi de fundație și fără nicio ieșire pentru mașini pe niciuna din laturi. Mai mult, sunt deja configurate geamurile de la viitoarele apartamente și de la spațiul comercial, care au înlocuit parcarea.
Pus în fața evidenței, cu fotografii datate de către Google, Gheorghiță Drobotă s-a bâlbâit incoerent: „Eu vă spun cum a fost, nu inventez”.

Iată altă captură Google Maps datată septembrie 2019, când s-a făcut edificarea: subsolul este clar închis, fără parcări, dar inspectorii n-au văzut nimic

Harabagiu se spală pe mâini: a semnat ca „primarul”

Fostul viceprimar Gabriel Harabagiu spune că nu știe cazul blocului din Iași-Voinești și că, dacă a semnat edificarea, a făcut-o în baza informațiilor furnizate de cei care au verificat situația din teren. „Este prima dată când aud despre acest investitor, nu știu să-i fi semnat certificat de edificare. Nu cunosc nimic despre situația de la acel bloc”, a precizat Gabriel Harabagiu.
Prevenit de către REPORTER că sunt surse care susțin că știa foarte bine situația de la blocul Marinei Drobotă, Harabagiu a parat sec: „Să răspundă cei care au fost în teren și au prezentat situația de acolo, cei care i-au pus în funcții, pentru că eu nu vedeam blocurile”. El i-a indicat pe inspectorii Victor Gavriluță și Gabriel Ghergheșanu.

La demisol este construit un spațiu comercial plus 6 apartamente în loc de parcări

Miza: încă 13 apartamente. 11 le pierduse la cămătari

Cu 28 de apartamente de vânzare, cu bloc deja aprobat, Gheorghiță Drobotă a câștigat încă 13 apartamente și un magazin la demisol. În total a construit 830 mp în plus față de autorizație și a lăsat toți locatarii fără locurile de parcare. Pe una din laturile blocului încap maxim patru mașini.
Gheroghiță Drobotă a recunoscut că a vândut locuințele cu 1.000 de euro/mp, astfel că doar pe apartamentele în plus a obținut 700.000 de euro în plus. Cel puțin 400.000 de euro sunt profit curat.
Devoltatorul recunoaște că a încălcat legea, dar spune că nu avea încotro, fiind încolțit de cămătari: „Nu vreau să dau detalii, să precizez circumstanțele, dar cămătarii de la care împrumutasem bani m-au prins, într-o zi, la notariat și m-au obligat să le cedez 11 apartamente. Numai așa am putut scăpa de ei, nu spun mai multe”.

O monstruozitate urbanistică: blocul tip ciupercă. La subsol sunt geamurile unor apartamente care seamănă cu celulele de penitenciar

Locatarii: „Numai în Iași poți construi 30 de apartamente fără parcări”

Pentru locatarii din blocul care are parcare doar pe hârtie viața este grea. Gheorghiță Drobotă face o nouă inginerie ilegală și a dezmembrat terenul de 1.600 mp, rupând o bucată în perspectiva construirii unui nou imobil. Până atunci, le cere cumpărătorilor din blocul-ciupercă o taxă de parcare usturătoare: 420 de lei/lună (cu tot cu TVA). Vreo 5.000 de lei doar un singur an.
„Anul trecut am achiziționat un apartament prin credit imobiliar. La achiziționarea apartamentului mi s-a comunicat că locurile de parcare sunt în fața blocului, la liber. Acum, dezvoltatorul cere 350 lei/luna + TVA pentru parcare pe un teren viran, pentru că blocul de fapt nu dispune de locuri. Sunt vreo 3-4 spații disponibile într-o laterală, atât. Numai în Iași putea face cineva un bloc cu peste 30 de apartamente fără parcări. Am făcut sesizări la Poliția Locală, la ISC, nimeni nu a răspuns. Gradul de ocupare al blocului pe teren este de circa 80%, are și un etaj în plus care nu este intabulat și proprietarul ne șantajează cu tăierea apei și a gazului ca să ne dăm acceptul să-și facă actele”, povestește un proprietar de apartament.

„Nu putem parca aici. Este chestie de noroc să prinzi unul din cele câteva locuri disponibile. Problema este că nici prin zonă nu prea ai opțiuni, sunt alte blocuri, dar acolo parchează proprietarii, nu ne putem duce. Iar pe stradă nu se poate.”
Locuitor din Iași-Voinești, sub anonimat

Schița originală a proiectului: trebuia să aibă spațiu verde și loc de joacă, plus locurile de parcare desenate la subsol. Nimic îndeplinit, dar i s-a semnat ca și cum ar fi totul în regulă

Au dispărut parcul și locul de joacă

Gheorghiță Drobotă, a dezmembrat, tot în 2019, terenul de 1.617 mp reglementat prin PUD pentru bloc, desprinzând o bucată de 913 mp pe care este imobilul și detașând a doua, de 704 mp, încă liberă, pe care vrea să o închirieze pentru parcări cu 420 de lei/lună.
Conform autorizației, acest spațiu trebuia amenajat ca mini-parc și loc de joacă pentru copii.

Diferență: La București au năvălit „mascații” pentru lipsa locurilor de parcare

Săptămâna trecută, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au dispus începerea urmăririi urmăririi penale faţă de 23 de persoane fizice şi juridice - dezvoltatori imobiliari, pentru înşelăciuni.
„În perioada 2019-2021, mai mulți dezvoltatori imobiliari de pe raza Sectorului 1 Bucureşti au indus în eroare reprezentanții autorităților locale cu ocazia efectuării recepției blocurilor edificate de către aceștia, respectiv au prezentat că au realizat un număr mai mare de locuri de parcare, în conformitate cu autorizația de construire, cu toate că în realitate realizaseră mai puține locuri de parcare, decât cele mentionate în autorizația de construire. Prejudiciul total cauzat este 1.880.000 euro”, se arată în comunicatul transmis de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Celebrul model „ciupercă” al dezvoltatorului Daniel Niculiță. În Oancea, bloc fără parcări. Primăria s-a făcut că îl dă în judecată. Niculiță a fost la cumătria lui Mihai Chirica

La Iași, Niculiță și Popescu erau protejați de Chirica

Dezvoltatorul imobiliar Ștefan Popescu a împrejmuit cu ziduri ceea ce ar fi trebuit să fie parcări la subsolul celor 9 blocuri pe care le construiește la Plopii fără Soț. Subsolurile au fost transformate apoi în apartamente, iar cele 49 de locuri de parcare din autorizație au dispărut. Au devenit 34 de apartamente vândute cu profit de peste 1 milion de euro.
Dezvoltatorul Daniel Niculiță a luat autorizație de construire, în 2015, pentru un bloc cu 6 nivele și cu parcare în subteran. În locul acesteia, a compartimentat și realizat apartamente, pe care le-a vândut cu profit, iar alte locuri de parcare nu a mai amenajat. Singurele disponibile au rămas cele din jurul blocului, de la stradă şi dintr-o mică parcare aflată în curtea interioară. Sunt locuri pentru 10-11 mașini, în condițiile în care blocul are 58 de apartamente. Locatarii parchează pe stradă, unde apucă, deși dezvoltatorul fusese obligat să aibă locuri în subsol.

Article image
Pe 13 februarie 2020, arhitectul-șef Alexandru Mustiață, șefa GIS-Cadastru Paula Fînaru și viceprimarul Gabriel Harabagiu, care a semnat în locul primarului Mihai Chirica, au parafat un aviz care demonstra că firma lui Gheorghe Cheșcu deține un teren în zona Smârdan și o casă de 81 mp Casa, în realitate nu mai exista de 30 de ani. Pe acel teren se află o clădire de 400 mp, P+1 Deși bazele de date sunt la îndemâna șefilor ...
Autor Cezar Moraru Anchete 10 Martie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31