fbpx
 
Influentul cardinal Marc Ouellet, o vreme favorit pentru a deveni Papă, este acuzat de agresiuni sexuale

Influentul cardinal Marc Ouellet, o vreme favorit pentru a deveni Papă, este acuzat de agresiuni sexuale


Influentul cardinal Marc Ouellet, citat o vreme printre favoriţi pentru a deveni Papă, este acuzat de agresiuni sexuale, într-o acţiune colectivă în justiţie făcută publică marţi în Canada, informează AFP, citată de Agerpres.

Ecleziastul în vârstă de 78 de ani, actual prefect al Congregaţiei pentru episcopi, una dintre funcţiile cele mai importante ale guvernului de la Vatican, ar fi atins în mod nepotrivit o stagiară între 2008 şi 2010, pe când era arhiepiscop de Quebec, potrivit acuzaţiilor cuprinse într-un document din acţiunea colectivă autorizată de Curtea Superioară din această provincie francofonă în luna mai a anului trecut.

Aceste dezvăluiri intervin la trei săptămâni după o vizită a Papei Francisc în Canada, în timpul căreia acesta şi-a cerut scuze pentru abuzurile comise de membri ai Bisericii în pensionate pentru autohtoni.

Această plângere figurează printre mărturiile a 101 persoane care susţin că "au fost agresate sexual" de peste 80 de membri şi angajaţi laici ai diocezei Quebecului, din iunie 1940 până în prezent, arată documentele judiciare.

În cazul lui Marc Oullet, reclamanta, desemnată prin litera "F", afirmă că a fost agresată de mai multe ori de cardinal. În 2008, potrivit femeii, cardinalul i-a masat umerii "cu forţă", i-a mângâiat spatele, strângând-o în acelaşi timp "în mod ferm" către el, de mai multe ori. Ea a adăugat că în 2010 ecleziastul a "îmbrăţişat-o" şi "şi-a trecut mâna" de-a lungul spatelui său "până la fese".

În 2020, "F", care povesteşte că a fost victima unor agresiuni sexuale din partea unui alt cleric, s-a adresat Consiliului asupra abuzurilor sexuale al diocezei Quebecului. Organizaţia i-a recomandat să-i scrie o scrisoare Papei Francisc. În 2021, Suveranul Pontif a răspuns, numindu-l pe "părintele Jacques Servais să ancheteze asupra cardinalului Marc Ouellet".

Deocamdată, nicio concluzie a anchetei nu a fost transmisă reclamantei.

Contactat de AFP, Vaticanul nu a reacţionat deocamdată. Marc Ouellet era citat printre favoriţii celui mai recent conclav la finalul căruia cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio a fost ales Papă, în 2013.

În februarie, cardinalul Ouellet a criticat aspru "drama abuzurilor sexuale comise de clerici" şi "comportamentele criminale ascunse prea mult timp pentru a proteja instituţia", în timpul unui important colocviu la Vatican, în prezenţa Papei Francisc.

În Canada, Biserica Catolică este vizată în prezent de mai multe acţiuni penale colective pentru agresiuni sexuale. În vestul acestei ţări, peste 30 de studenţi au intentat acţiune în justiţie împotriva mai multor responsabili ai unei şcoli creştine, a transmis Radioteleviziunea publică CBC.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30