fbpx
 
Sfidător: arhitectul-șef Mustiață circulă cu Toyota unui imobiliar care are un turn de 23 de etaje la autorizat

Sfidător: arhitectul-șef Mustiață circulă cu Toyota unui imobiliar care are un turn de 23 de etaje la autorizat


Alexandru Mustiață merge de câteva săptămâni cu un Hilux de circa 40.000 de euro

Este mașina dezvoltatorului Florin Onofrei, care vrea să construiască un complex hotelier în pădurea Ciric și așteaptă autorizația pentru un turn imens în Primăverii

„I-am împrumutat-o, suntem vecini”, spune omul de afaceri

„Nu comentez”, e declarația inconștientă a lui Mustiață, anchetat deja în mai multe dosare penale și adus de Mihai Chirica ca lubrifiant în relația cu dezvoltatorii

Dintre toți oamenii din Iași care au mașini, Mustiață l-a găsit exact pe cel care are proiecte mari la autorizat în Primărie

Arhitectul-șef împrumută un monstru pe roți de la Onofrei, deși are nenumărate case, terenuri, iar anul trecut și-a mai luat o proprietate de 130.000 de euro

Conflict clar de interese. Alexandru Mustiață, arhitectul-șef al Iașului, folosește o mașină care îi aparține lui Florin Onofrei, dezvoltator imobiliar. Autoturismul, Toyota Hilux, este înmatriculat pe firma Construct Business SRL la care Florin Onofrei este asociat unic.
„I-am împrumutat-o, e vecinul meu”, a spus Onofrei. Omul de afaceri i-a împrumutat un Hilux arhitectului-șef de la Primăria Iași la care are, pe circuitul de autorizare, două mari proiecte imobiliare: un complex hotelier la Ciric și o clădire de 23 de etaje la Sinta, intersecția Primăverii cu Calea Chișinăului.

 

Florin Onofrei este un milionar cu interese imobiliare foarte mari pe o piață concurențială

Împrumutatul mașinii e pe termen nedeterminat

În ultima perioadă, Alexandru Mustiață, arhitectul-șef al Iașului, vine la serviciu, la Primărie, la volanul unei Toyota Hilux. De nou, un astfel de autoturism are un preț de pornire de aproximativ 37.000 de euro, dar poate ajunge la 55.000 de euro.

Mașina nu-i aparține lui Mustiață, ci e înmatriculată pe firma Construct Business a lui Florin Onofrei, dezvoltator imobiliar. „Mă bucur că sunteți interesați de tot ce se întâmplă. Dar nu am nimic de declarat. Iar Toyota nu i-am dat-o. Nu este a lui, este a mea. E vecinul meu. De când e interzis să împrumuți o mașină?”, a afirmat Florin Onofrei.

Perioada împrumutului nu e clar stabilită. „Nu e treaba nimănui până când. Până își va cumpăra el o mașină”, a adăugat Onofrei. Cei doi, Onofrei și Mustiață, sunt vecini într-un bloc ridicat acum 14 ani pe strada Otilia Cazimir, în apropierea Poliției Municipale.
Contactat telefonic, Alexandru Mustiață a refuzat să discute pe subiectul mașinii. „Nu comentez”, a spus acesta.

Alexandru Mustiață nu s-a obosit să mascheze împrumutul mașinii pe termen lung de la dezvoltatorul imobiliar, deși e în conflict de interese

Proiect la Ciric pe 5.000 mp
Omul de afaceri Florin Onofrei are două mari proiecte imobiliare. Unul prevede construirea unui complex cu restaurant, săli de evenimente și spații de cazare pe malul lacului Ciric. Regimul de înălțime propus presupune clădiri cu până la trei etaje și mansardă.

Terenul este împărțit în două parcele apropiate, dar nu vecine, în suprafață totală de 5.100 mp. Ca punct de reper, suprafețele sunt amplasate la piciorul de jos al Telescaunului. Pe unul dintre amplasamente funcționează acum clubul „Nish feat. Nuba”, omul de afaceri Onofrei oferind terenul în chirie.

Arhitectul-șef e cunoscut ca un cal breaz pentru relațiile în lumea imobiliară, fiind tot atât de relaxat cât instituțiile de forță care nu l-au deranjat prea mult. În dreapta, blocul acesta locuiește, fiind vecin cu Florin Onofrei

Florin Onofrei: „Unde vedeți dv. avantajul?”
Același Onofrei deține, la intersecția bulevardului Primăverii cu Calea Chișinăului, peste 8.400 mp și clădirea Sinta. Presa locală a notat că pe acest amplasament Onofrei ar vrea să ridice o clădire cu apartamente, spații comerciale și birouri, regimul de înălțime anunțat fiind de 2S+P+2M+23E+Eth.

Florin Onofrei nu vede niciun conflict de interese între proiectele sale imobiliare, aflate în diferite stadii de autorizare la Primărie, și faptul că i-a împrumutat arhitectului-șef Alexandru Mustiață o mașină Toyota Hilux.

„Un PUZ la care lucrez din 2017. Unde vedeți dumneavoastră avantajul? Cel de la Ciric. Cel de la Sinta nu-i treaba nimănui. A decurs normal, aveam PUZ-ul. Nu am scos autorizație de construire că nu mă interesează. Deocamdată nu am bani de investit. Iar la PUZ-ul de la Ciric lucrez la el din 2017, credeți că m-a avantajat cineva cu ceva?”, a spus Onofrei.

Mustiață își parchează bolidul, sfidător, pe locul său rezervat din spatele Primăriei

Mustiață deține o avere imensă, dar are nevoie de mașina lui Onofrei
Paradox: cu toate că deține o impresionantă avere – imobiliare, depozite bancare – Alexandru Mustiață merge cu o mașină de împrumut.
Spre exemplu, în ultimul an, Mustiață și-a cumpărat o proprietate în Galata, teren și casă, pe care a plătit 130.000 de euro.

Potrivit declarației de avere pe care a depus-o în iulie 2022, Mustiață deține:
- terenuri intravilane, agricole și forestiere, în județele Botoșani și Iași în suprafață cumulată de 6,7 hectare
- casă de locuit construită în 2005, în suprafață de 125 mp
- casă de locuit cumpărată în 2008, de 112 mp
- apartament (2008) de 104 mp
- casă de locuit (2021) de 61 mp
- în 2021 a vândut trei parcele intravilan pentru care a primit, cumulat, 519.380 lei (peste 105.000 euro)
Alexandru Mustiață este feciorul lui Paul Mustiață, fost șef al Finanțelor și al Gărzii Financiare din Botoșani.

Alexandru Mustiață tocmai și-a luat a patra casă pe Galata, unde încearcă să construiască ceva mai mare

Alungat de Chirica și readus în Primărie după mari scandaluri
Personaj controversat, Alexandru Mustiață a lucrat în ultimii ani la Primăria Iași, însă cu întreruperi, el fiind detașat ba la Inspectoratul de Stat în Construcții, ba la Primăria Miroslava.

La nivel de percepție publică, relația sa cu primarul Mihai Chirica a fost cu suișuri și coborâșuri, însă surse din Primărie au afirmat că perioadele de „conflict” sau de „răceală” dintre cei doi au fost mai degrabă regizate.

Dați-i o mașină lui Mustiață dacă vreți autorizație mai repede

Opoziția și presa i-au reproșat lui Mustiață debandada din urbanismul Iașului, dar și apropierea față de unii dintre dezvoltatori.

Caz concret: a vândut cu 100.000 de euro un teren către familia Adumitroae care construise trei blocuri fără autorizație.

În plus, Alexandru Mustiață are calitatea de inculpat în dosarul „Sărărie 202”, el fiind chiar reținut de procurorii DIICOT, pentru o noapte, în primăvara anului trecut. O eventuală trimitere în judecată echivalează cu pierderea statutului de arhitect-șef.

Article image
Anchetat dar „Greu de demis”, Alexandru Mustiață a mai cumpărat 2.400 mp de teren în Galata Pe proprietate sunt anexe și o casă la care arhitectul-șef a modificat fațada, punând termosistem, fără autorizație Mustiață are funcție publică, tatăl său a fost tot bugetar, dar are o avere uriașă: trei case și un apartament plus alte terenuri și conturi în bancă Tânărul a picat de două ori concursul de arhitect-șef, dar a fost ...
Autor Cezar Moraru Anchete 16 August 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: