fbpx
 
De 5 ani se chinuie Primăria să termine două blocuri cu 3 etaje. Privații le făceau în 8 luni. Un succes marca Mihai Chirica

De 5 ani se chinuie Primăria să termine două blocuri cu 3 etaje. Privații le făceau în 8 luni. Un succes marca Mihai Chirica


Proiectul a început în 2017, iar autorizația a fost dată în 2018

Constructorul s-a retras în 2019, iar Primăria a realizat o nouă licitație tocmai în toamna anului 2021, cu anunțul de anulare în februarie 2022

Timp de doi ani, Primăria n-a făcut nimic pentru a găsi un nou executant

O noua licitatie a fost organizată abia în august 2022, existând emoții dacă va fi adjudecată

Blocurile sunt executate în proporție de 80%, având trei etaje și mansardă. Un dezvoltator privat le făcea în câteva luni

72 de locuințe locuințe nu sunt gata la 6 ani de la demararea proiectului. Primăria a anunțat investiția în 2017, iar în 2018 a eliberat autorizația de construcție, după o licitație câștigată de asocierea Elitconstruct-Artehnis.
Blocurile păreau o formalitate pentru o administrație performantă ca a lui Mihai Chirica. Terenul pus la dispoziție era în zona Grădinari, lângă Pod Metalurgie, iar proiectul cuprindea două blocuri a câte două scări, cu regim de înălțime de 3 etaje plus mansardă. Cele patru tronsoane totalizau 72 de apartamente, din care 36 cu o cameră, 28 cu 2 camere și 8 locuințe cu 3 camere.
Proiectul s-a împotmolit, iar după 5 ani blocurile sunt finalizate doar în proporție de 80%. Constructorul inițial a reziliat, o altă licitație a fost anulată la începutul acestui an, iar o nouă procedură este încă neterminată.
Cele două blocuri par mănăstirea Meșterului Manole. Mihai Chirica promitea în 2018, la demararea proiectului, că acesta va fi un program multianual și că vor fi construite, treptat, un total de 288 de apartamente în 16 tronsoane. Asta ar însemna prin anul 2300.

Cele două blocuri așteaptă de 5 ani să fie terminate. Încă n-au balcoane și mai sunt necesare amenajări interioare

Rezilieri, amânări, contestații

Cele două blocuri fuseseră evaluate la 8,85 milioane lei și adjudecate la 7,81 milioane lei, execuția fiind programată a dura 30 de luni. La începutul anului 2021 trebuiau predate, dar executantul Elitconstruct a abandonat contractul în 2019, „din cauza lipsei capacității tehnice și financiare”, conform lui Dan Postolea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.
Este neclar de ce șefii administrației au așteptat încă doi ani, până în iulie 2021, pentru a lansa o nouă licitație de execuție. Doi ani în care nu s-a mai întâmplat nimic.
A doua licitație a fost cu ghinion: a fost îndelung contestată, ajungându-se până la CNSC și a fost, în cele din urmă, anulată în februarie 2022. Consiliul Național al Soluționării Contestațiilor solicitase Primăriei să reanalizeze oferta unuia dintre participanții la licitație.
O nouă licitație, a treia, a fost lansată în mai 2022, înregistrându-se trei oferte. Traseul atribuirii e complicat. Ofertele s-au primit până pe 15 iunie, evaluarea tehnică s-a făcut până la 1 iulie, iar evaluarea finală a fost realizată până pe 24 august. Teoretic, în septembrie ar urma anunțarea câștigătorului. Termenul de finalizare fixat este de 6 luni.

Mihai Chirica a vizitat cam o dată pe an șantierul cu blocurile din Grădinari. După cinci ani, situația e sub control

Toate investițiile Primăriei merg greu

Programul de construire de locuințe al Primăriei se derulează extrem de greu, raportat la dinamica pieței imobiliare din Iași. Alte investiții ale Administrației Chirica se derulează la fel de lent: nu există proiecte noi finalizate în ultimii 7 ani, fiind reabilitate doar niște clădiri existente – Palatul Braunstein sau Muzeul Municipal.
În fiecare an, Mihai Chirica a prezentat o execuție bugetară cu investițiile realizate la jumătate. În 2022, Mihai Chirica are o execuție la 6 luni de 15% pe investiții, absorbția de fonduri europene fiind de doar 9% din ce se programase.
Primarul nu a putut fi contactat pentru a explica nefinalizarea celor două blocuri în 5 ani. Purtătorul de cuvânt Dan Postolea a spus că urmează atribuirea ultimei faze de execuție: „În această perioadă municipalitatea finalizează evaluarea celor trei oferte primite la licitația organizată pentru contractarea lucrărilor rămase de executat. Prevederea financiară a procedurii este de 5.813.000 lei, fără TVA”.
Primăria încearcă, daca va finaliza cele 72 de apartamente, să mai construiască prin PNRR încă 160 de locuințe, având o alocare bugetară de 12 milioane de euro. Viitoarele blocuri vor fi ridicate tot în Grădinari.

Cele două blocuri au 72 de apartamente, cea mai mare parte cu 1 și 2 camere. Parcările își așteaptă locatarii de vreo 5 ani

Nicolau (USR): „Privații știu să facă mii de apartamente”

REPORTER a solicitat reacții de la mai mulți reprezentanți ai partidelor politice față de ritmul investițiilor Primăriei.
Iulian Nicolau, consilier local USR, spune că privații sunt mult mai eficienți în gestionarea banilor decât administrația publică: „Cine este la capătul deciziei, cine are banii, nu este interesat de soarta celor mai puțin norocoși. Cel care gestionează banul propriu îl gestionează altfel decât cel care gestionează banul public. Este valabil pentru Primăria Iași, dar și pentru toată țara. De asta blocuri începute acum 5 ani nu sunt gata și privații au făcut mii de apartamente în această perioadă. Ca detaliu, nu constructorii sunt vinovați, în construcții cea mai importantă resursă este timpul, au tot interesul să finalizeze un șantier foarte repede, niciun antreprenor nu vrea să stea cu anii pe un șantier”.

Liberalii se abțin de la comentarii

Consiliera PNL Daniela Tăutu, adusă de Mihai Chirica de la PSD, s-a abținut de la comentarii: „Nu vreau să dau nicio declarație pe acest subiect. Cel care poate da declarații este primarul Mihai Chirica”. De la comentarii s-a abținut și consilierul local PNL Marius Andrieș.


Întârzierea de cinci ani a construirii celor două blocuri este pusă de senatorul USR Marius Bodea (foto) pe seama lipsei de implicare a primarului: „Dacă nu ești prieten cu Mihai Chirica sau nu ai bani, poți să dormi și pe stradă. Dincolo de această ironie amară, constatăm și prin această comparație dintre eficiența Primăriei Iași și a dezvoltarilor privați că de fapt toată activitatea cu care se laudă Chirica nu e decât o pojghiță, doar flori puse în Centru, fără a aborda cu adevărat problemele reale ale orașului.
Rolul unui primar nu e doar să apară la televizor și să recite pe de rost nume de străzi, nu e doar să inaugureze statui și să participe la parastase, ci să gândească cadrul unei dezvoltări sănătoase a orașului, să asigure o infratructură modernă și să sprijine atât mediul de afaceri, cât și pe cetățenii vulnerabili. Să fie un primar al tututor, nu doar al câtorva șmecheri”.

Bogdan Crucianu (PSD): „Toate proiectele se blochează pe parcurs”

Consilierul local Bogdan Crucianu (PSD) susține că întârzierile la proiectele Primăriei au deveni o obișnuință: „Este regretabil faptul că Primăria Iași nu a putut finaliza, în interval de cinci ani, locuințele sociale din zona Grădinari, însă, din păcate, această realitate nu mai surprinde pe nimeni. Am înțeles cu toții că niciun proiect început de municipalitate nu este dus la bun sfârșit în intervalul asumat, nicio promisiune nu este respectată!
Cred  însă că finalizarea proiectului din Grădinari ne-ar fi ajutat să mai eliberăm din locuințele situate în zona centrală, care mai au încă locatari, astfel încât acestea să poată fi reabilitate, dat fiind că unele dintre ele sunt situate în clădiri vechi, cu o arhitectură deosebită. Din nefericire însă, toate proiectele se blochează pe parcurs, suferă amânări sau rămân la stadiul de machete sub guvernarea de dreapta!”

Article image
Alexandru Mustiață merge de câteva săptămâni cu un Hilux de circa 40.000 de euro Este mașina dezvoltatorului Florin Onofrei, care vrea să construiască un complex hotelier în pădurea Ciric și așteaptă autorizația pentru un turn imens în Primăverii „I-am împrumutat-o, suntem vecini”, spune omul de afaceri „Nu comentez”, e declarația inconștientă a lui Mustiață, anchetat deja în mai multe dosare penale și adus de Mihai Chir...
Autor Cezar Moraru Anchete 30 August 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30