fbpx
 
Roger Federer se retrage din tenis

Roger Federer se retrage din tenis


Roger Federer a anunțat într-o postare pe Instagram că se retrage din tenis.

Roger Federer va rămâne întruchiparea tenisului pentru tot restul vieții sale, dar nu mai este un jucător de tenis, cel puțin la nivel profesionist. În vârstă de 41 de ani, jucătorul originar din Basel și-a anunțat joi, 15 septembrie, retragerea din activitate, scrie Le Temps.

Federer, care a împlinit 41 de ani pe 8 august, nu mai jucase un meci oficial de când a fost eliminat de polonezul Hubert Hurkacz în sferturile de finală de la Wimbledon, pe 7 iulie 2021. Din iulie 2022, el nu a mai avut niciun punct ATP și a dispărut din clasamentul oficial.

Roger Federer se retrage astfel cu unul dintre cele mai impresionante palmaresuri din istoria tenisului: 103 titluri de simplu la profesioniști, dintre care 20 de titluri de Grand Slam (opt Wimbledon, șase Open-uri australiene, cinci Open-uri americane, un Open al Franței), șase victorii la Masters, două medalii olimpice (aur în 2008 la dublu cu Stan Wawrinka, argint în 2012 la simplu), o victorie în Cupa Davis cu Elveția în 2014 și 310 săptămâni în fruntea clasamentului mondial.

Căsătorit și cu patru copii, el se poate dedica acum carierei sale post-tenis, pe care o pregătește de mult timp: afaceri și filantropie. Grație câștigurilor sale din publicitate, jucătorul originar din Basel a rămas cel mai bine plătit jucător de tenis în 2022, fără să joace vreun meci.

Ambiția sa este de a genera resurse financiare pentru a alimenta fundația sa, Fundația Roger Federer, care se ocupă de sprijinirea educației copiilor din Africa, continentul de origine al mamei sale, Lynette.

Mesajul de retragere al lui Roger Federer

„Din tot ce mi-a oferit tenisul, de-a lungul anilor, cel mai de preț premiu este reprezentat de oameni, fără îndoială. Oamenii pe care i-am întâlnit pe parcurs: prietenii mei, competitorii, și fanii care dau viață sportului. Azi aș dori să împărtășesc cu voi o veste.

Așa cum bine știți mulți dintre voi, ultimii trei ani au însemnat pentru mine provocări care au venit sub forma accidentărilor sau operațiilor. Am muncit foarte mult să mă întorc la forma mea competițională, dar știu și capacitatea corpului meu și îi cunosc limitele, iar mesajul lui pentru mine, în ultima perioadă, a fost clar. Am 41 de ani, am jucat peste 1500 de meciuri de-a lungul a 24 de ani. Tenisul m-a tratat cu generozitate, mai mult decât aș fi visat. Acum, trebuie să recunosc când vine timpul să-mi închei cariera competițională.

Laver Cup, competiția care are loc săptămâna viitoare, va fi ultimul meu meci din ATP. Voi mai juca tenis în viitor, dar nu în Grand Slemuri și nu în turnee.

Este o decizie amară pentru că o să-mi lipsească turneele. Dar în același timp, sunt atât de multe de celebrat. Mă consider unul dintre cei mai norocoși oameni de pe Pământ. Mi s-a oferit acest talent special de a juca tenis și am făcut-o la un nivel la care nu mi-am imaginat, pentru mai mult timp decât credeam că este posibil.

Aș vrea să mulțumesc, în special, soției mele Mirka, care a trăit și a trecut prin fiecare clipă cu mine. M-a încurajat înainte de finale și a îndurat și părțile mele proaste de-a lungul a peste 20 de ani. Aș vrea să le mulțumesc și copiilor mei pentru susținere”, a scris Roger Federer în anunțul său de retragere.

 

Sursa: Europa FM


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: