fbpx
 
TASS TASS

Savant rus, condamnat la 14 ani de închisoare în Siberia. Anatoli Maslov ar fi transmis planurile armei hipersonice Germaniei


Un savant rus a fost condamnat pentru trădare la 14 ani de închisoare. Anatoli Maslov a fost declarat vinovat pentru livrarea secretelor armei hipersonice către Germania.

În vârstă de 77 de ani, Anatoli Maslov a fost condamnat marţi pentru "trădare prin transmiterea de informații unei puteri străine" la 14 ani de închisoare.

Tribunalul a fixat o pedeapsă de 14 ani de privare de libertate într-o colonie penitenciară cu regim sever", a anunţat sistemul judiciar din regiunea Sankt-Petersburg într-un comunicat, fără alte precizări, pe fondul acestui dosar care rămâne neclar şi care a fost clasat drept „secret” după arestarea omului de ştiinţă, în iunie 2022, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Maslov este unul dintre cei trei cercetători de la acelaşi institut siberian care sunt acuzaţi de trădare în legătură cu secrete de stat.

Potrivit agenţiei de stat TASS, Anatoli Maslov este acuzat că a transmis informaţii despre programul de arme hipersonice al Rusiei, arme pe care preşedintele rus Vladimir Putin le laudă ca fiind „invincibile".

Potrivit publicaţiei pro-Kremlin Kommersant, aceste date au fost transmise serviciilor de informaţii ale Germaniei.

Prin avocata lui, citată de TASS, cercetătorul respinge aceste acuzaţii şi se declară nevinovat. "El a spus că nu a făcut nimic rău sau ilegal. El şi-a dedicat toată viaţa familiei şi ştiinţei naţionale", a declarat Olga Dinze.

Mai mulţi oameni de ştiinţă ruşi au fost încarceraţi în Rusia, în condiţiile în care un val de represalii s-a abătut asupra acestei ţări, mai ales după declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei.

Maslov, care lucrase în Novosibirsk, în Siberia, a fost arestat în vara lui 2022, în acelaşi timp cu alţi doi oameni de ştiinţă ruşi din acelaşi oraş: Dmitri Kokler, care între timp a murit la închisoare, şi Aleksandr Şipliuk, care nu a fost încă judecat.

În primăvara lui 2023, un al patrulea om de ştiinţă din Novosibirsk a fost arestat, Valeri Zveghinţev.

Maslov, Zveghinţev şi Şipliuk lucrau la Institutul de mecanică teoretică şi aplicată în acest oraş siberian renumit pentru centrele sale de cercetare. Defunctul Kokler lucra la Institutul de fizică a laserelor.

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31