fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Prorectorul UMF Iași, condamnat la 3 ani cu suspendare

Prorectorul UMF Iași, condamnat la 3 ani cu suspendare


Doina Azoicăi, prorector în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) ”Gr. T. Popa” Iași, a fost condamnată, joi, de Tribunalul Iași la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

 

Profesorul universitar a fost achitat pentru abuz în serviciu și fals intelectual

 

Instanța a mai stabilit că Doina Azoicăi, fost decanal Facultății de Medicină, să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității  în cadrul Consiliului Local Iaşi la Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat sau la Direcţia de Asistenţă Comunitară Iași.

 

„Dispune confiscarea , în folosul statului român , a celor două colete ridicate şi indisponibilizate de organul de urmărire penală de la inc. Azoicăi Doina , respectiv o tavă confecţionată din cupru argintată , în greutate de 1359, 90 grame , cu dimensiuni 42x32cm, cu inscripţia „ROYAL ASCOT Manchester Design Silver Plated”(valoare minimă de piaţă de 800 lei ) şi un ceainic argintat , confecţionat din alamă , cupru şi zinc, cu inscripţie în limba arabă aplicată pe partea inferioară(valoare minimă de piaţă de 100 lei ) - ambalate într-o sacoşă din hârtie, de culoare vişinie cu dungi maro, depuse în prezent la camera de corpuri delicte a Tribunalului Iaşi.”, se arată în minuta sentinței Tribunalului Iași.

 

Actualul decan, achitat

În același dosar, Lăcrămioara Ionela Șerban, actualul decan al Facultății de Medicină din cadrul UMF Iași, a fost achitată pentru fals intelectual și abuz în serviciu.

Haizoun El Houssine a primit o pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mita și a fost obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Romeen Agha a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită.

Sentința nu este definitivă, ci poate fi atacată cu apel.

 

„O să facem apel. Așteptăm motivarea pentru a vedea dacă s-au luat în calcul probatoriile administrate în cursul cercetării judecătorești”, a declarat avocatul Ionel Nechita, care i-a reprezentat în acest dosar pe Doina Azoicăi, Haizoun El Houssine și Lăcrămioara Șerban, precizând totodată că sentința va fi atacată doar în cazul primilor doi.

 

Mită, un ceainic și o tavă

Doina Azoicăi,  fost decan Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi, a fost acuzată de DNA Iaşi că ar fi înscris ilegal la facultate un cetăţean marocan, primind în schimb o tavă din cupru, argintată, şi un ceainic. În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată  Ionela Lăcrămioara Şerban, pe atunci fost prodecan al Facultății de Medicină, un medic ieşean şi doi cetăţeni străini.

Potrivit rechizitoriului, pe 22 noiembrie 2014, fostul decan al Facultăţii de Medicină Iaşi, Doina Azoicăi, a primit de la cetăţeanul marocan Haizoun El Houssine, ajutat de Agha Romeen, o tavă confecţionată din cupru, argintată, în greutate de 1.359 grame (valoare de piaţă minimă 800 lei) şi un ceainic argintat, confecţionat din alamă, cupru şi zinc (valoare de piaţă minimă 100 lei), pentru a accepta înscrierea la facultate, în mod nelegal, a fiului lui Haizoun El Houssine.

În 20 noiembrie 2014, fostul decan Doina Azoicăi a aprobat înscrierea la studii a fiului lui Haizoun El Houssine, direct in anul II, deşi, pe baza documentelor depuse anterior şi conform scrisorii de acceptare emise de Ministerul Educaţiei și Cercetării Ştiinţifice, tânărul nu putea fi înscris la studii decât în anul I, mai arătau procurorii.

Totodată, medicul Ligia Nicoleta Buhuş a fost acuzat că a emis o adeverinţă din care rezultă că fiul lui Haizoun El Houssine se află în evidenţele cabinetului său medical şi că este sănătos, documentul fiind necesar pentru dosarul de înscriere la UMF Iaşi. Potrivit procurorilor, tânărul originar din Maroc nu se afla în momentul respectiv în România.

Buhuș a recunoscut fapta și a fost judecată conform procedurii simplificate. Astfel, instanța i-a aplicat medicului doar un avertisment. 

 

 

 


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: