fbpx
 
Sediul Camerei Notarilor a nenorocit patru familii: „Nu mai vedem soarele”

Sediul Camerei Notarilor a nenorocit patru familii: „Nu mai vedem soarele”


Un mamut cu 5 nivele, ridicat la doar 3 metri de casele vecinilor. Practic, li s-au urcat în cap. Clădirea, un P+4 cu demisol, domină deja casele din jur, deși structura a ajuns abia la etajul 2. Se află la mai puțin de trei metri de gardurile alăturate, formând un culoar îngust. Oamenii care locuiesc acolo se plâng că nu mai au soare de când a crescut lângă ei minunea de beton.

Camera Notarilor din Iași s-a cățărat în capul vecinilor. La propriu. Noul sediu aflat în construcție în Nicolina, ajuns abia la etajul al doilea din cele 4 pe care le va avea în final, a luat tot soarele pe care îl aveau cele patru case din spate. „Noi încă ne gândim cum a fost aprobat așa ceva”, spun oamenii care au văzut cum dispare cerul, bucată cu bucată, după ce muncitorii s-au apucat de treabă.

Între case și sediul Camerei Notarilor este lăsat doar un culoar îngust de 3 m, iar oamenii se uită acum, din curte, la un perete din beton. Și urmează ridicarea a încă două etaje, iar clădirea de 1.800 mp va fi gata anul viitor.

Președintele Camerei Notarilor spune că institutuția nu a fost implicată în autorizări. „Am preluat un proiect cu tot cu teren și respectăm autorizația”, spune Andi Claudiu Cheptine, șeful notarilor din Iași.

Urbanism ca la Ieși

Inițial, proiectul clădirii l-a deținut SC Aviarom SA. Firma a obținut documentația pentru o clădire de patru etaje situată la câțiva metri de o stație de carburant și de casele din spate. Imobilul este amplasat pe Șoseaua Nicolina nr. 7, aproape de intersecția Belvedere. Clădirea este aproape lipită de o stație de carburant și este la nici trei metri de gardurile caselor din spate. Formează, împreună cu acestea, un culoar îngust.

Construcția este acum compusă din demisol, parter și două etaje, dar va fi înălțată în continuare. „Proiectul are patru etaje, parter și demisol. Sunt aproximativ 300 mp pe fiecare nivel. Noi am luat un teren cu toată documentația aprobată, nu am avut nici un demers făcut în vederea autorizării, doar am actualizat actele. Dacă s-au aprobat acele cote, probabil că respectă legislația”, spune șeful Camerei Notarilor Iași, Andi Claudiu Cheptine.

Între gardurile vecinilor și clădirea notarilor au rămas trei metri

Afacere cu birouri de închiriat

Nu știe încă ce destinație va da clădirii, pentru că nu va fi ocupată toată de instituția pe care o conduce. Spațiile de birouri vor fi închiriate. „Abia pe la finalul anului viitor, când va fi gata, vom ști ce facem efectiv cu ea”, mai spune notarul Cheptine.

Șeful Camerei Notarilor spune că nu cunoaște exact toate datele legate de clădire. Culmea este că acestea nu apar pe tăblița de informare de la șantier și nici în anunțul de pe site-ul Primăriei în care este menționată autorizația de construire.

 

Clădirea e abia la jumătate din cât va fi în final, dar deja sufocă cele patru case din imediata apropiere

Vecinii nu mai văd soarele

Locuitorii micii străzi din spatele clădirii notarilor și a stației de benzină au asistat uimiți la ritmul alert în care a fost ridicată clădirea. Credeau că va fi mai mică, iar atunci când a depășit cu mult nivelul caselor era prea târziu să mai facă ceva. „Am grijă de o bătrână care stă într-una dintre case. Din câte știu, nu a fost întrebată dacă este de acord cu așa clădire în fața casei. Vă spun că a dispărut soarele de pe strada asta. Mai vedem doar o mică porțiune de cer”, ne-a explicat Maria, o femeie care are grijă de Camelia Goajă, bătrâna proprietară a unei case de lângă clădirea Camerei Notarilor.

Un alt vecin spune că nu s-a așteptat să fie un imobil atât de mare fix lângă casa pe care o are. Plăcuța de la șantier nu spune nimic despre regimul de înălțime al clădirii. Când află de la reporter câte etaje vor fi de fapt, răbufnește: „Nu credeam că-i așa de mare. Problema este că, dacă nu am știut din prima, au autorizație și nu mai pot să-i opresc”.

Claudiu Cheptine, șeful Camerei Notarilor Iași, spune că a cumpărat proiectul gata făcut, cu tot cu teren

 Caz celebru: bloc bun de demolat

Un ieșean a obținut în instanță demolarea unui bloc, după doi ani de proces. Florin Popa, care are o casă pe strada Valter Mărăcineanu nr. 7, s-a luptat cu Radu Băcăoanu în instanță, din cauza unui bloc construit chiar lângă locuința sa. Și a obținut demolarea construcției ilegale.  Ieșeanul a menționat în instanță că zona în care și-a făcut casa este de ani de zile destinată imobilelor mici și a câștigat.

Un alt caz ajuns în instanță este cel al clădirilor aproape lipite din Târgu Cucu. Turnul aparține omului de afaceri Mihai Radu, iar Hotel Indiana lui Marian Crețu. Clădirile au fost începute în urmă cu 14 ani, fără a se respecta nicio normă urbanistică. Între cei doi dezvoltatori au existat numeroase altercații şi acţiuni în instanţă, cauza fiind distanța dintre clădiri de doar 1,7 metri. Geamurile de la Hotel Indiana se deschid direct în geamurile de la turnul lui Mihai Radu.

Și în alte zone din oraș au fost scandaluri legate de distanța prea mică dintre blocuri și case. În zona Smârdan, proprietarii caselor s-au revoltat după ce investitorii imobiliari au început să ridice acolo blocuri. Pe Copou, au apărut blocuri între case, în Tătărași la fel.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30