fbpx
 
Faraonul Asimionesei pe Lăpușneanu: clădire de birouri în spate la Republica

Faraonul Asimionesei pe Lăpușneanu: clădire de birouri în spate la Republica


Chirica și Harabagiu i-au dat imediat aprobarea: nu se pun cu patronul de presă condamnat pentru șantaj. Ghiocel Asimionesei are la degetul mic Primăria Municipiului Iași. I s-a aprobat concesionarea terasei de pe un punct termic din centru, dar a revenit și a cerut să primească chiar punctul termic. În locul acestuia intenționează să ridice o clădire de birouri pentru care ar încasa chirii de zeci de mii de euro lunar. Luna trecută, patronului Bună Ziua Iași i s-au permis „ajustări” la proiectul ridicat în Sărărie, pe terenul orașului: supraetajare, mai puțin spațiu verde, mai multe drumuri de acces.

Ghiocel Asimionesei a mai pus ochii pe un bun al orașului: punctul termic din spatele fostului Cinema Republica, unde visează să edifice o clădire de birouri. Este una dintre cele mai scumpe zone din oraș, ar reprezenta o lovitură pe piața imobiliară.

Un etaj: 300.000 de euro profit în plus

Pe 20 noiembrie, Urbanismul Primăriei Iași a aprobat creșterea parametrilor blocului pe care SC Global Impex Distribution, firma controlată de Ghiocel Asimionesei, îl face pe terenul municipiului Iași de pe Sărărie 202. Concret, a solicitat și a primit un etaj în plus, cu modificarea celorlalți parametri ai clădirii: înălțime, CUT.

S-a umblat până și la suprafața de spații verzi, care a scăzut de la 379 mp la 294 mp, concomitent cu creșterea suprafețelor pentru circulație și aleilor pietonale – de la 680 mp la 765 mp.

Astfel, după ce aprimit aprobare pentru modificarea cu un etaj a imobilului, ajunge la P+5E+Eth (etaj tehnic), cu creșterea înălțimii de la 18 la 22 m și creșterea coeficientului de utilizare a terenului de la 1,08 la 1,3 – crește aria desfășurată construită de la 1.456 mp la 1.747 mp. Clădirea va avea în plus, astfel, 291 mp.

La un profit pe zona respectivă de aproximativ 1.000 euro/mp, etajul în plus acordat firmei lui Asimionesei îi crește profitul cu aproape 300.000 de euro.

Locul unde vrea să dea lovitura Asimionesei: în zare se vede fostul Cinematograf Republica 

Dacă a văzut că-i merge, a plusat

Anterior, în 2016, patronul Bună Ziua Iași a cerut și i s-a aprobat concesionarea terasei de pe Punctul Termic nr. 2, din Spatele Cinematografului Republica, actual Trianon.

După șapte luni, în iulie 2017, Asimionesei a revenit cu o nouă solicitare la Primărie. Cererea, adresată primarului Mihai Chirica, este depusă de către SC Enviro Consulting Group. Numai că se referă la punctul termic, în ansamblul său, și nu la terasa de deasupra.

„Dorim să ne aprobați concesiunea centralei termice (centrală termică dezafectată) aparținând societății SC Termo Service în suprafață de aproximativ 416 mp de pe strada Pasajul Maxim Gorki (denumire veche, actualizat este Pasajul Mitocul Maicilor)”, se arată în adresă. Firma explică și ce dorește să facă pe locul centralei: „(...) să construim deasupra centralei termice o clădire de birou”.

Primăria Iași nu a comentat ce s-a întâmplat cu această cerere înregistrată anul trecut.

În 2015, Asimionesei a primit 3 ani cu suspendare pentru că solicita bani de la firme și instituții publice, în caz contrar acestea fiind desființate în gazeta sa

Primăria, sluj în fața lui Ghiocel

Un bloc dorit de Asimionesei lângă Băile Nicolina, pe Hatman Șendrea 46-48, are procent de ocupare a terenului (POT) record: 70%. Este un imobil cu 8 niveluri ce va fi făcut pe o suprafață mică și pentru o casă: 379 mp. Cu subsolul din pământ ar fi 9 niveluri. Comisia de Urbanism a CL Iași tocmai a aprobat aberația, deși primarul Mihai Chirica spunea, în trecut, că a cerut să nu mai fie trecute blocuri pe terenuri mai mici de 500 mp.

Înmulțind numărul de niveluri – 8, fără etajul tehnic, cu suprafața construită, coeficientul de utilizare al terenului (CUT) este imens: 5,5, în condițiile în care maximul permis la Iași, în situații excepționale, este de 4.

Citește și Asimionesei comandă, Chirica execută: bloc cu 8 etaje și terasă în Piața Unirii

 Acest proiect este parte a unui șir de facilități la patrimoniul public acordate de Primărie în mandatul lui Chirica, în contrapartidă Bună Ziua Iași lăudându-l de zor și criticându-i feroce dușmanii.

Blocul de pe Sărărie în proiect, cu patru etaje  

Istoricul unui scandal: Sărărie 202

Aprobarea dată pentru creșterea înălțimii clădirii de pe Sărărie 202 este revoltătoare din cauza scandalului din jurul investiției, care a fost un şir imens de nereguli grave. Terenul din Sărărie, în suprafaţă de 1.400 mp, a făcut obiectul unui contract de asociere în participaţiune, din 2005, între Primărie şi Delta Press Investment, o firmă a lui Ghiocel Asimionesei falimentată între timp. Cotele asocierii au fost stabilite la 10% pentru Consiliul Local (CL) şi 90% pentru Delta Press. CL urma să primească 10% din profitul asocierii, dar nu mai puţin de 4.000 de euro anual (333 de euro lunar), sumă extrem de mică pentru zona respectivă.

Conform contractului de asociere, Asimionesei trebuia să facă acolo spații de cazare și birouri. În realitate, a făcut apartamente care s-au și vândut.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30