fbpx
 
Liviu Stafie spune că lucra 8 ore ca funcționar, apoi mergea alte 8 ore la programul de rezident Liviu Stafie spune că lucra 8 ore ca funcționar, apoi mergea alte 8 ore la programul de rezident

REGIM VIP. Directorul DSP și-a făcut al doilea Rezidențiat pe repede-înainte, muncind după program, până la miezul nopții


Liviu Stafie susține că a tras pe brânci pentru a doua Specializare, timp de 5 ani, la Spitalul de Recuperare: „Mă duceam numai după program”. Consiliera superioară de la CJASS Daniela Apostol a făcut, la rândul ei, al doilea Rezidențiat tot la maturitate, alegându-și Oncologia. Cinci ani susține că a fost prezentă în spital, în afara programului, învățând și dând examene. Problema este că tot ea făcea parte din Comisia CJASS care aproba decontările la Clinica de Oncologie.

Câțiva funcționari publici din Casa de Sănătate Iași au reușit performanța ca, după cele 8 ore de program, să lucreze ani întregi ca medici rezidenți și să obțină a doua specializare. Dincolo de factorul „timp”, apare problema unei incompatibilități măcar morale, dacă nu și legale: medicii respectivi lucrau noaptea în spitale pe care trebuiau să le controleze ziua.

Șeful DSP a fost prudent, a cerut lista „eligibilă”

Actualul director al Direcției de Sănătate Publică, Liviu Stafie, este medic cu două specializări. Este specialist în Sănătate publică și management din 1998, iar din 2012 este și medic specialist în Medicina muncii. La momentul respectiv, Liviu Stafie era funcționar în Casa de Asigurări de Sănătate Iași, fără funcție de conducere.

„Am făcut a doua specialitate pentru că așa am crezut că e mai bine pentru mine. Funcția ți-o poți pierde, dar meseria nu”, explică Liviu Stafie.

Șeful DSP exclude posibilitatea oricărui conflict de interese în perioada celui de-al doilea rezidențiat. „Am întrebat la ANI și mi s-a spus că singura specialitate care nu e în conflict de interese este Medicina muncii, deoarece Casa de asigurări nu finanțează această ramură. Dacă făceam pe ortopedie sau pe oncologie, era o problemă”, explică Liviu Stafie.

Cum ar fi să vă treziți cu directorul DSP printre tinerii medici rezidenți: i-ați cere să scrie două ore fișele de observație la pacienți?

Singura „urmă” e la Colegiul Medicilor

Cu toate acestea, spitalul în care a funcționat ca rezident șeful DSP se află sub contract cu CJASS, deși specialitatea în cauză nu este finanțată. „Am făcut al doilea rezidențiat la Clinica de Recuperare, în afara orelor de program. Nu am trecut nimic în declarația de avere pentru că eu am dat bani, nu am luat. Am făcut rezidențiatul cu taxă”, spune Stafie.

Trecerea medicului care era angajatul CJASS prin Clinica de Recuperare nu apare nici în declarația acestuia de interese, iar singura dovadă publică a faptului că Liviu Stafie are două specialități apare doar în Registrul Medicilor din România. Acest Registru este întocmit de Colegiul Medicilor și indică atât dreptul de practică, cât și angajatorul unui medic.

Medic de familie, oncolog și incompatibil

Un alt angajat al CJASS care a obținut discret a doua specializare este medicul Daniela Apostol. Ea este medic specialist Medicină de familie și, în urmă cu 3 ani, a devenit și specialist în Oncologie.

Cazul Danielei Apostol este unul chiar mai complicat decât cel al lui Liviu Stafie, pentru că angajata CJASS apare și în relații cu diverse firme. Astfel, în Registrul medicilor, document al Colegiului Medicilor ce atestă dreptul de practică, Daniela Apostol figurează atât ca angajat al CJASS, cât și ca angajat al SC Victoria Hospital Ambulatory SRL.

„E o greșeală, nu lucrez acolo”, spune ea. În 2018, aceeași Daniela Apostol nota în declarația de interese că deține 50% din firma AS Medical SRL și că aceasta nu are activitate.

Legea interzice „activitățile la furnizorii de servicii”, deci și rezidențiatul

Atât Liviu Stafie, cât și Daniela Apostol sunt funcționari publici iar relațiile lor cu societățile comerciale sunt strict reglementate. Mai mult, Legea de organizare a caselor de asigurări de sănătate, 95/2006, interzice orice activitate la firmele care prestează activități medicale. „Personalul CNAS și al caselor de asigurări este constituit din funcționari publici și personal contractual, în condițiile legii, și nu pot desfășura activități la furnizorii de servicii medicale”, scrie la Art. 295 al Legii. 

Cei doi medici ieșeni nu consideră însă că rezidențiatul efectuat în spitale aflate sub contract cu CJASS constituie „activități la furnizorii de servicii medicale” pentru că nu au primit salariu de la spitalele respective.

Apostol susține că nu a semnat niciun act cu IRO

Potrivit Curriculum-ului de pregătire în specialitatea Oncologie medicală, emis de Ministerul Sănătății și de Centrul Național de Perfecționare în Domeniul Sanitar, rezidențiatul are o durată de 5 ani. Așadar, timp de 5 ani, după terminarea programului de 8 ore pe zi de la CJASS, se presupune că Daniela Apostol a mers la cursuri, la seminarii și la examene. „Am vrut să învăț, ce e rău să înveți? Vedeam cazuri, participam la vizite, aveam activitate de medic, nu una administrativă”, spune Apostol.

Mai mult, ea susține că, în calitate de rezident, nu a semnat niciun fel de contract sau vreaun alt document cu Institutul de Oncologie. „Nu există așa ceva, nu există niciun contract, nimic. Eu am fost repartizată la Oncologie și am mers la spital”, spune ea.

Pe site-ul Colegiului Medicilor, în Registrul Medicilor, Daniela Apostol apărea, simultan, ca funcționară la CJASS și angajată la un spital privat. Ea neagă, spunând că e o greșeală

Controlezi ziua spitalul în care lucrezi noaptea

Potrivit surselor REPORTER din CJASS Iași, Daniela Apostol „răspundea de comisiile de aprobare a medicamentelor oncologice în perioada celei de-a doua specialități. Aceste comisii s-au desființat în 2017”. Așadar, anterior anului 2015, când a devenit medic specialist oncologie, Daniela Apostol controla în mod direct Institutul de Oncologie, institut în care figura și ca medic rezident.

Diploma ca un gablonț

În ambele cazuri menționate, cea de-a doua specialitate a medicilor este concretizată doar printr-o hârtie care le atestă calitatea. Ei nu profesează în domeniul lor de ani de zile, fiind funcționari publici. Liviu Stafie, de exemplu, a obținut specialitatea în Medicina muncii în anul 2012 și nu a profesat nici măcar o zi. A fost funcționar în CJASS, acum e director al DSP Iași.

În cazul în care decide să renunțe la statutul de funcționar public, Stafie va deveni medic cu drept de practică într-o specialitate obținută acum 7 ani și în care nu a activat niciun moment.

La rândul său, Apostol a intrat în cel de-al IV-lea an în care e specialist în oncologie, fără să aibă o legătură concretă cu activitatea de medic curant.

Article image
Legislația îi permite maxim trei în același timp. ANI poate începe oricând ancheta împotriva directorului Aeroportului. Prefectul județului: „Dacă a fost și pentru o secundă membru în toate, plătește”. Cătălin Bulgariu a mai fost descoperit o dată incompatibil de ANI, tot pentru calitatea de membru CA la Radio Iași, având interdicția de-a fi numit pe funcții publice. Directorul RA Aeroportul Internațional Iași, Cătălin Bul...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 16 August 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: