fbpx
Portokal
Costel Alexe, în vizită de lucru la Combinatul Liberty Galați în timpul mandatului de ministru al Mediului Costel Alexe, în vizită de lucru la Combinatul Liberty Galați în timpul mandatului de ministru al Mediului

Ipoteza în dosarul „Alexe”: managerul Bogdan Grecu de la Combinatul Liberty Galați este denunțătorul


În comunicatul DNA nu se menționează niciun nume, dar există indicii care pot fi coroborate cu evenimente relatate de presă în ultimul an. Purtătorul de cuvânt al combinatului nu a negat ipoteza, spunând doar: „Nu comentez”. Liberty (fostul Sidex și Arcelor Mittal) are mari probleme cu emisiile de gaze cu efect de seră, pentru care suportă penalizări, DNA precizând că ministrul Alexe le-a dat, cu titlu gratuit, Certificate verzi. Tabla a ajuns la Iași în două tranșe, tonul comunicatului DNA indicând faptul că managerul combinatului a încheiat un acord cu procurorii.

Indiciile cuprinse în comunicatul DNA privind declanșarea urmării penale împotriva lui Costel Alexe conduc spre o pistă din care rezultă că tabla în valoare de 103.000 de lei ar proveni de la Combinatul Liberty Galați (fost Arcelor Mittal, fost Sidex).

Managerul acestui combinat este Bogdan Grecu, un inginer de 43 de ani care a lucrat toată cariera sa doar la Sidex. În comunicatul DNA se afirmă că Alexe ar fi pretins cele 22 tone de tablă direct managerului, al cărui nume este anonimizat. O altă deducție este că tranzacția nu a fost denunțată imediat organelor de anchetă, deoarece se menționează în textul DNA că livrările de tablă s-au efectuat pe 23 aprilie și pe 7 iulie 2020. Deci ori anchetatorii fie au urmărit traseul, fie au intrat în posesia informațiilor după consumarea faptelor.

„Nu confirm, nu infirm”

Bogdan Grecu, managerul de la Liberty Galați, pare să fie neatins de anchetă, DNA neaducându-i nicio acuzație, iar acest lucru sugerează că acesta a încheiat un acord cu procurorii și că s-a transformat în denunțător. Surse apropiate anchetei au confirmat aseară, neoficial, pentru REPORTER DE IAȘI, că tabla ar proveni de la Galați și că managerul combinatului a încheiat un acord cu DNA.
REPORTER l-a contactat pe purtătorul de cuvânt al Liberty Galați, Dorian Dumitrescu, întrebându-l dacă acesta este combinatul siderurgic menționat în comunicatul DNA. „Nu pot nici să confirm, nici să infirm această informație”, a spus Dorian Dumitrescu. REPORTER l-a întrebat direct dacă managerul Bogdan Grecu este denunțător în acest dosar, dar purtătorul de cuvânt a spus doar atât: „Nu comentez”.
L-am întrebat și mai concret: „Dacă noi scriem că DNA i-a interzis lui Bogdan Grecu să dea declarații presei, greșim?”. Răspunsul lui Dorian Dumitrescu a fost: „Nu comentez înseamnă că nu comentez, nu înseamnă că spun asta și apoi mai adaug ceva”.

Halda de zgură de la Sidex are un volum de peste 50 milioane de tone și a deteriorat grav mediul (Foto: ISPE)

Vizită de lucru în termeni extrem de elogioși

Raportul DNA spune că fostul ministru al Mediului a obținut foloasele necuvenite (cele 22 tone de tablă) în schimbul „alocării

cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme”. Sunt date două indicii privind acordarea de dispense de către fostul ministru al Mediului unui mare poluator industrial.
REPORTER DE IAȘI a găsit o relatare a vizitei lui Costel Alexe la Combinatul Liberty pe 31 ianuarie 2020. Fostul ministru al Mediului a lăudat în termeni entuziaști eforturile celor de la Galați de a reduce poluarea prin instalarea unui filtru de microparticule foarte scump. Conform DNA, prima tranșă de tablă a ajuns la familia Alexe, la Iași, în luna aprilie.

O altă problemă: avizul de mediu pentru halda de zgură
O altă problemă a combinatului de la Galați este halda de zgură, a cărei închideri definitive a fost revizuită în mai multe rânduri de către Ministerul Mediului. În 2020, în timpul mandatului lui Costel Alexe, Liberty Galați a primit o nouă revizuire, prin care „se prevede ca programul de procesare a zgurii existente pe amplasament este eşalonat până inclusiv anul 2022, în anul 2023 urmând a se executa lucrările de închidere şi ecologizare a Haldei de zgură”.
Informația apare într-un studiu realizat de Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE) SA.
Costurile de reducere a poluării sunt enorme pentru un mare producător industrial. Favorurile menționate de DNA ca fiind acordate de către Costel Alexe ar fi putut valora milioane de euro.  

Imperiul familiei lui Costel Alexe: proprietăți și afaceri de milioane de euro pe numele fraților și finului bugetar   

Exact în urmă cu opt ani, Costel Alexe era un simplu consilier juridic la Oficiul de Cadastru din Iași. Pe măsură ce cariera sa a avansat – director la Cadastrul ieșean, două mandate de deputat, șef al Organizației Județene Iași a PNL, ministru, președinte de Consiliu Județean – averea sa, dar mai ales a rudelor apropiate a tot crescut. REPORTER DE IAȘI a publicat în ultimul an mai multe articole care ridicau suspiciuni legate de modul de dobândire al unor proprietăți de către frații și finii săi, precum și de firmele acestora. Astăzi, DNA a anunțat că va cere Președintelui României încuviințarea efectuării urmăririi penale a lui Alexe care ar fi primit 22 de tone de tablă drept mită, acesta ajungând la firma unei rude.

Averea din acte

Cea mai recentă declarație de avere a lui Alexe, semnată în luna august 2020 în calitate de candidat la șefia Consiliului Județean Iași, conținea trei terenuri extravilane proprietate în mediul rural (toate pe numele soției) și încă unul, concesionat chiar de el, de la Primăria altei comune din județ.

Soții Alexe mai aveau trei apartamente în municipiul Iași, unul fiind achiziționat în 2014, în rate pe 10 ani. Mai erau declarați 170.000 de lei la purtător și 84.000 de euro și 126.000 de lei datorii la bănci. De-a lungul timpului, ieșeanul a fost asociat la câteva firme fără rezultate deosebite, care au fost lichidate.

Pe de altă parte, în paralel cu avansarea pe linie politică a lui Alexe, doi frați, sora și finul său au acumulat averi impresionante, fiind implicați în tot soiul de afaceri, cele mai importante fiind cele imobiliare.

La ranch-ul de la Sculeni erau depozitate astă vară materiale de construcții de zeci de mii de euro. Ferma, conacul și toate anexele au fost modernizate în 2020, costurile fiind evaluate la 700.000 de euro

Domeniul de la Sculeni

În 2015, Corporex SRL, cu unic asociat soția lui Alexe, a cumpărat un  complex de terenuri și clădiri din comuna Sculeni de la Construcții Hidrotehnice SA în schimbul a doar 42.000 de euro. În vara anului trecut, REPORTER DE IAȘI scria că: „Acum, întreaga proprietate e în plin proces de modernizare, investiția fiind de câteva sute de mii de euro. (…) În doi ani, a făcut (familia Alexe n.r.) toate amenajările la un parc tematic întins pe 4 ha, fără să spună care a fost sursa banilor. Ministrul are cai, struți, ponei, păuni, 1.400 mp de construcții la cheie, o piscină în lucru, cort de evenimente, sute de metri pătrați de pavele, grajduri, stive de lemne și hrană pentru animale, totul cifrându-se la cel puțin 700.000 de euro, adăugați valorilor inițiale ale terenului și clădirilor.”

Article image
În 2018, Costel Alexe spunea că nu poate face investiții la complexul de recreere de la Sculeni pentru că i-a fost respinsă finanțarea la o licitație de proiecte europene. În doi ani, a făcut toate amenajările la un parc tematic întins pe 4 ha, fără să spună care a fost sursa banilor. Ministrul are cai, struți, ponei, păuni, 1.400 mp de construcții la cheie, o piscină în lucru, cort de evenimente, sute de metri pătrați de p...
Autor Cezar Moraru Slideshow HOMEPAGE 27 Iulie 2020

Jurnaliștii noștri au evaluat valoarea întregii proprietăți la 1 milion de euro.

Cu obiect de activitate „consultanță pentru afaceri și management”, Corporex nu apare cu bilanț pe site-ul Ministerului de Finanțe pe anii 2018 și 2019, iar în 2017 a avut cifră de afaceri de 96.000 de lei. Alexe nu a răspuns întrebărilor publicației despre modul în care au fost făcute amenajările.

Multiple contracte cu edili PNL

În calitate de persoane fizice, unul dintre frații și cumnatul lui Alexe au deținut apartamente în București, pe care le-au vândut, al doilea având mai multe imobile în Iași și comuna Miroslava. În plus, toți (inclusiv Costel Alexe) au luat în concesiune terenuri într-o zonă pitorească de lângă Iași, o parte începând să-și construiască vile. 

Article image
* Toți cei patru frați au prins concesiuni de la Primăria Aroneanu, pe malul lacului, la 5 minute de Iași * Prețul: 500 euro/an parcela, adică 40 de euro/lună, cât o bere în oraș cu prietenii * Concesiunile de la Primăria liberală s-au dat în circuit închis * Doi frați au deja vilele ridicate, urmează sora. Gazul se trage în toamnă, apoi se asfaltează * Terenurile în zonă trec de 70 de euro, pe malul lacului * Alt para...
Autor Cezar Moraru Slideshow HOMEPAGE 22 Iulie 2020

Ca asociați în societăți comerciale, rudele fostului ministru au dus-o și mai bine. Fratele Florin are o firmă de cadastru, Moldavia Topo Cad SRL, care încheie pe bandă rulantă contracte cu primării de la țară, îndeosebi conduse de primari PNL. Și Corporex, societatea soției lui Alexe, a semnat astfel de contracte în trecut într-o comună cu edil liberal care ulterior a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru mișmașuri funciare. Timp de câțiva ani, Corporex și Moldavia Topo Cad au funcționat într-un sediu imens și ultracentral din municipiul Iași.

Alt frate, Mihai, a concesionat recent zeci de hectare de pășune într-o comună cu primar PNL și este unic asociat la două firme - Smart Ideas 2013 și Public Ourdoor SRL - care activează în domeniul publicității outdoor, concesionând, mai ales de la primării liberale, suprafețe de teren pentru amplasarea de panouri.

Article image
Moșier sau președinte? Fratele lui Costel a luat în concesiune 38 ha de la Primăria Victoria. Nimeni nu vrea să spună ce animale deține. Chiria e printre cele mai mici din țară. Subvenția e de 10 ori mai mare. Familia Alexe pune și panouri outdoor în Zona Metropolitană, tot la primarii din PNL. Dacă vreți să-l concurați în zonă, s-ar putea să întâmpinați probleme. Firma de publicitate are profituri mari: peste 260.000 de le...
Autor Cezar Moraru Slideshow HOMEPAGE 30 Septembrie 2020

Cele două firme de publicitate, potrivit celor mai recente bilanțuri existente pe site-ul Ministerului de Finanțe, au raportat 72.000 lei profit în 2018 în cazul Smart Ideas și 261.000 lei, aferent anului 2017, pentru Public Outdoor.

Sora, proprietarul ziarului liberal de la Iași

Sora Adina și cumnatul Ionuț au vândut vile de 2 milioane de euro în Miroslava, printr-o firmă în care dețineau 44%, a scris REPORTER DE IAȘI în 2019. Ulterior, Dura a intrat într-o altă firmă și, imediat, a demarat un nou proiect imobiliar: 118 apartamente în aceeași localitate.

În ceea ce îl privește pe finul lui Alexe, bugetar la Cadastru, acesta ridică o pensiune din fonduri europene pe un teren al soției lui Alexe. ”Panainte e simplu registrator la Cadastru, dar își face în paralel casă de 120 mp la Bucium și o pensiune de 750.000 de lei, două treimi din sumă fiind bani europeni. (…) Costel Alexe neagă că pensiunea ar fi a lui, deși e pe terenul său și cererea inițială de finanțare a fost făcută de soția lui”, au explicat jurnaliștii din Iași.    

Cercul apropiat de fostul ministru este utilizat și în scopuri politice. În 2019, frații Florin și Mihai au împrumutat un donator al PNL cu 150.000 de lei, iar sora lui Alexe a preluat firma care adminstrează pulsuliesean.ro, oficiosul PNL Iași. Această firmă are sediul într-unul dintre imobilele din domeniul de la Sculeni aflat pe numele soției lui Alexe. Ziarul de Iași a dezvăluit că soții Alexe ar fi divorțat cu puțin timp înainte de anunțul făcut de DNA referitor la anchetă. 

Article image
Direcţia Naţională Anticorupţie cere Parchetului General sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor Costel Alexe pentru luare de mită şi instigare la delapidare.
Autor cristi tanasa Slideshow HOMEPAGE 04 Ianuarie 2021


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top