fbpx
 
Golănie marcă înregistrată: Găburici (PMP) cumpără teren de la Primărie în Centru la preț de trei ori mai mic

Golănie marcă înregistrată: Găburici (PMP) cumpără teren de la Primărie în Centru la preț de trei ori mai mic


Culmea ipocriziei: consiliera locală Violeta Găburici respinsese în 2018 propunerea de vânzare a terenului din str. Uzinei de către Primăria Iași. Apoi l-a luat chiar ea

Poziția ei a fost surprinzătoare, pentru că PMP era în alianță cu PSD, partidul primarului Mihai Chirica

În 2022, o interpusă a Violetei Găburici a cumpărat exact acel teren din str. Uzinei. Andreea Hâldan fusese mandatara familiei Găburici într-o altă tranzacție imobiliară

Prețul terenului din centrul Iașului a fost evaluat la 223 euro/mp deși, în piață, agențiile vând pe aceeași stradă cu tarife între 600 și 1.000 de euro/mp

În stânga e casa bătrânească, iar în dreapta este terenul cumpărat de la Primărie

Consiliul Local Iași a aprobat, în luna august, la propunerea Primăriei, vânzarea unui teren de 165 mp de pe stradela Uzinei nr. 14 cu preț mult subevaluat față de piața liberă: 223 de euro/mp, față de minim 600-650 euro/mp.
Beneficiarul vânzării este interpusa fostei consiliere locale Violeta Găburici de la PMP. Tot în aprilie, aceasta mai cumpărase, lipit de terenul de la Primărie, o altă proprietate – casă și magazie pe teren de 160 mp, întregind astfel o bucată de teren de 325 mp în cea mai vânată zonă a Iașului. Municipalitatea a mai încercat o dată să vândă unui alt solicitant terenul de 165 mp ajuns acum la Găburici prin interpus, dar fosta consilieră s-a bătut ca o leoaică să fie respinsă hotărârea. Era atât de nerăbdătoare încât a luat cuvântul imediat ce a terminat președintele de ședință de enunțat titlul proiectului și a spus că grupul consilierilor PMP se va abține de la vot. Proiectul, care avea toate avizele, a picat.

380 mp pe Sf. Andrei se vând cu 250.000 de euro (652 euro/mp). Interpusa lui Găburici a plătit Primăriei doar 223 euro/mp

Teren subevaluat: de la 650 s-a ajuns la 223 euro/mp

În august 2022, Primăria Iași a promovat în CL o hotărâre de vânzare a terenului de 165 mp situat pe Stradela Uzinei 14. Terenul este liber de construcții, iar prețul stabilit de evaluator a fost de 223 euro/mp – total 36.795 de euro (fără TVA).
Surprinde prețul menționat în Hotărâre, rezultat în urma evaluării. În august 2022, noul complex dezvoltat de Iulian Dascălu, situat la câteva sute de metri, era deja ridicat, valoarea terenurilor libere, foarte puține la număr, fiind uriașă. Prețurile în zonă sunt de peste 600 de euro/mp: un teren de 383 de mp, cu anunțul actualizat în această săptămână, se vinde cu 250.000 de euro – 653 de euro/mp. În anunț este prezentată și o casă bătrânească, dar din formulare se vede că nu aceasta este ținta, pentru că autorul spune că poate fi demolată.

2018: opoziția surprinzătoare a Violetei Găburici a dus la respingerea proiectului de vânzare a terenului de 165 mp. Peste patru ani l-a cumpărat chiar ea

„Prețul pentru acea zonă, cu o evaluare din acest an, este subevaluat. Sunt foarte puține terenuri rămase în zona Sfântul Andrei – Petru Movilă, sunt interese mari. Personal nu am mai auzit de tranzacții în ultima vreme. Dar prețurile sunt și mai mari de 650 de euro. Merg și către 900 sau 1.000 de euro. Nu-mi explic prețul din evaluare, doar dacă ar fi insuficient pentru un bloc sau o clădire de birouri și atunci se poate duce mai jos”, a precizat un agent imobiliar care a preferat anonimatul.

Stenograma ședinței CL din 2018: Violeta Găburici anunță abrupt că se opune vânzării terenului din str. Uzinei, fără să explice de ce. Poate pentru că pusese ea ochii pe el

Toate probele materiale duc la Găburici

În luna aprilie, concomitent cu cererea de cumpărare a terenului din Uzinei 14, Blumatt Bridge SRL, firmă deținută în acte și administrată de către Andreea Hâldan, a cumpărat proprietatea de la adresa Stradela Uzinei 14B: o casă veche, o anexă și un teren de 160 mp. Vecinii au declarat că n-au auzit în viața lor de firma Blumatt Bridge și că, de fapt, terenul a fost cumpărat de „doamna consilier”. „Nu știm ce vrea să facă acolo, știm doar că mai are un bloc prin zonă”, indicând-o pe fosta consilieră locală PMP.

În ciuda pledoariei asiduue a primarului de a se vinde terenul din Uzinei, Violeta Găburici (PMP) a fost neînduplecată: se vor abține și majoritatea rămânea fără suficiente voturi

Terenul de la Primărie a fost cumpărat de către Blumatt Bridge SRL în august. Firma s-a numit anterior RVL Fashion, brandul RVL fiind al Violetei Găburici.
Și adresa era comună cu Concept MSG Trade SRL, o altă firmă la care este acționar Violeta Găburici pe care a făcut investiții imobiliare: stradela Uzinei 2A, în zona terenurilor vândute în acest an.
În plus, numărul de telefon al Andreei Hâldan este afișat pentru societatea Ravioli Design SRL, firmă funcțională cu magazin online de haine, trecută oficial pe numele Minodorei Scutaru dar, din declarațiile Andreei Hâldan, aparținând de fap Violetei Găburici. „Au fost mai multe firme în grup, au rămas acum doar Concept MSG Trade și Ravioli Design”, ne-a spus interpusa.

Chiar și la această oră, în octombrie 2022, al doilea număr de contact al firmei deținute de Violeta Găburici este telefonul personal al Andreei Hâldan

Andreea Hâldan, conectată la firmele Violetei Găburici

Un prim detaliu important este faptul că, în discuția cu REPORTER DE IAȘI, Andreea Hâldan a precizat că mai multe firme ale grupului au fost închise, printre acestea menționând RVL Fashion SRL. De fapt, Hâldan, care este administrator și asociat unic la Blumatt Bridge SRL, ar fi trebuit să știe că, în 2019, a semnat un document prin care denumirea firmei RVL Fashion a fost modificată în Blumatt Bridge SRL. Întrebată despre acest detaliu, a insistat cu aceeași informație: RVL Fashion a fost închisă.
Un al doilea element important este că, atunci când s-a prezentat la telefon, a precizat, fără să știe cu cine vorbește, că îi poate fi transmisă orice informație Violetei Găburici, pentru că firma sa este din același grup de firme cu ale acesteia.

Violeta Găburici s-a remarcat în mandatul de consilier prin preocuparea ostentativă pentru interesele sale de afaceri. În urma unor scandaluri răsunătoare, n-a mai prins loc pe lista în 2020

Stenogramele o demască

La ședința de Consiliu Local de pe 30 mai 2018, a intrat pe ordinea de zi o propunere de vânzare a suprafeței de 165 mp situată în Stradela Uzinei nr. 14, în zona în care Violeta Găburici are deja investiții imobiliare.
La votul consilierilor, după ce președintele de ședință Florin Boca a enunțat titlul proiectului, Violeta Găburici a sărit imediat: „Consilierii Partidului Mișcarea Populară, se vor abține de la votul acestui proiect și, de asemenea, de la toate proiectele privind aprobarea vânzării prin licitație publică a terenurilor din proprietatea privată a Municipiului Iași. Mulțumesc”.

Terenul e un dreptunghi suficient de larg pentru a permite construirea unui mic bloc în centrul Iașului

Și consilierii liberali s-au abținut, Răzvan Timofciuc și ceilalți aleși ai PNL de la acea vreme fiind în opoziție cu intențiile Primăriei de a vinde terenuri din oraș. Surprinzător, primarul Mihai Chirica a încercat să militeze pentru vânzarea terenurilor de pe ordinea de zi din 30 mai, încercând să impună consilierilor să nu se abțină de la vot pe tot pachetul, ci să analizeze fiecare proiect în parte.


După declarația primarului, Violeta Găburici a fost mai precisă în afirmații, întărind faptul că nu are nimic cu vânzările de terenuri ale Primăriei în general, ci exact cu cele de pe ordinea de zi din 30 mai: „Deci, dacă-mi permiteți, nu am spus că nu vom vota niciodată aceste proiecte. Este vorba de proiectele de pe ordinea de zi de astăzi. Mulțumesc”.
De fapt, interesul său direct era terenul de la punctul 32 – stradela Uzinei 14, care a fost cumpărat prin interpus în acest an, cu preț aflat sub prețul pieței.

Uimitor: în 2022, Primăria își însușește prețul evaluat la doar 223 euro/mp pentru un teren din centrul orașului, la doi pași de Palas 2. Prețurile reale din piață: peste 600 euro/mp

„Nu cunosc activitatea politică a doamnei Găburici”

Andreea Hâldan a menționat că este cumpărătorul real al ambelor terenuri de la adresa Uzinei 14 și 14 B, iar refuzul Violetei Găburici de a vota hotărârea de vânzare din 2018 nu și-l explică. „Nu cunosc activitatea politică a doamnei Găburici. Eu am lucrat la firma ei, nu am altă legătură”, a precizat Andreea Hâldan.
În 2012, numele ei apare ca împuternicită pentru o tranzacție notarială prin care soții Găburici, amenințați de faliment, și-au trecut bunurile pe numele fiului Ștefan Matei. „Nu mai țin minte, sunt 10 ani de atunci. Dar parcă am fost împuternicită în cazul unui apartament de pe Anastasie Panu”, a mai spus Hâldan.
Ea spune că nu s-a decis ce va face pe Stradela Uzinei, unde este clar că nu are loc de bloc. „Am un proiect, dar nu spun acum ce voi face. Este un loc bun pentru o casă”, a mai spus Andreea Hâldan.
A refuzat să menționeze dacă prețul achiziționării terenului a fost același cu cel evaluat de Primărie sau a crescut la licitație.
REPORTER DE IAȘI a adresat întrebări atât Violetei Găburici cât și Primăriei Iași. Au rămas fără răspuns.

Lângă blocul din Uzinei, Violeta Găburici a încercat să construiască un hotel, folosind indicatorii urbanistici ai aceluiași teren ca și cum ar fi fost unul nou

Scandalurile Găburici: Prefectura a obținut anularea unui PUZ după o anchetă REPORTER DE IAȘI

În aprilie 2020, Consiliul Local Iași a aprobat PUZ pentru un teren de 1.570 mp situat în spatele Mitropoliei, pe strada Uzinei. Pe această suprafață, se intenționa construirea unui centru hotelier cu servicii complementare, beneficiar Concept MSG Trade SRL.
Prefectura Iași a descoperit mai multe ilegalități în traseul avizelor pentru proiect și a depus la Tribunal o acțiune în care a solicitat magistraților să îl anuleze. În primă fază, Prefetura a pierdut, dar Curtea de Apel a pronunțat definitiv o soluție prin care a arătat că PUZ-ul era ilegal.
Judecătorii au evidențial trei ilegalități flagrante: lipsa avizului unic al Consiliului Județean (PUZ-urile din zone protejate trebuie să-l aibă obligatoriu), lipsa avizului Ministerului Culturii (obligatoriu în zonă protejată), procedură de informare și consultare a publicului suspectă – a afișat două tipuri de PUZ diferite (pentru zonă construită protejată și simplu), la diferență de câteva zile.
Familia Găburici nu este străină de tentative de a merge pe sub lege. Fiul Ștefan Matei Găburici a obținut o autorizație controversată de bloc pe Lascăr Catargi. Vecinii au cerut în instanță sistarea lucrărilor, dar la judecată Găburici Junior a anunțat că, de pe 1 august, a cesionat autorizația de construire unei firme. Instanța a respins demersul vecinilor, considerând că este lipsa calității procesuale, autorizația fiind cesionată. Dar firma căreia i-a fost cesionată autorizația a fost înființată în iulie 2022 și îl are ca unic acționar pe același Ștefan Matei Găburici.

Article image
Sentință definitivă: cele trei motive pentru care judecătorii au desființat PUZ-ul Violetei Găburici, consilier local PMP, parte a mașinii de vot pro-Chirica între 2016 și 2020
Autor cristi tanasa Anchete 17 Februarie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30