fbpx
 
Caracatița deșeurilor: Harabagiu, milioane de lei din afaceri cu statul

Caracatița deșeurilor: Harabagiu, milioane de lei din afaceri cu statul


Încrengătură suspectă între interesele unei firme private, cu acţionari politicieni, şi resursele unei societăţi subordonate Consiliului Local Botoşani. 4 milioane de lei a obţinut o firmă a familiei viceprimarului Harabagiu dintr-o afacere dubioasă. Ecoambalaje Company a primit în 2012 acces exclusiv, liber şi gratuit de la firma de salubritate a Botoşaniului pentru a colecta deşeurile reciclabile de la gropile de gunoi din judeţ. Harabagiu avea un „insider”: Costin Gheorghiu, şef la firma publică de salubritate şi acţionar, alături de el, în firma Ecoambalaje. „Cine se putea bate cu Gheorghiu?!“, a spus, cu năduf, un concurent de pe piaţa locală de deşeuri reciclabile. Agenţia Naţională de Integritate, prin secretarul general, a solicitat documentele din spatele acestei afaceri.

 

Reţea transjudeţeană şi transpartinică, mustind de conflicte de interese, prin care viceprimarul municipiului Iaşi, pesedistul Gabriel Harabagiu, a făcut milioane de lei la Botoşani între 2012 şi 2016.

 

„Cooperativa” reciclării

Soţia viceprimarului Gabriel Harabagiu, Mădălina, este acţionar şi administrator, din 2011, la firma Eco Ambalaje Recycle SA din Iaşi, societate care se ocupă de colectarea şi vânzarea deşeurilor reciclabile. Până la alegerea în funcţia de la Primărie, actualul viceprimar a fost şi el pe statul de plată al firmei, ca director, veniturile încasate în această calitate fiind trecute în declaraţiile de avere.

Tot în 2011, Eco Ambalaje Recycle Iaşi a devenit asociat, cu 60%, într-o firmă cu obiect de activitate similar, Ecoambalaje Company SRL din Botoşani, restul acţiunilor, precum şi funcţia de administrator, revenindu-i lui Costin Mihail Gheorghiu, şef la Salubrisul local, numit Urban Serv SA. „Eu, împreună cu soţia, am fost colegi de facultate cu Răzvan şi Daniela Gheorghiu (fiul, respectiv nora lui Costin Mihail Gheorghiu - n.r.). Aşa a apărut ideea acestei firme. Soţiile s-au asociat şi se ocupă şi acum de firmă. Ne ştim şi suntem prieteni de atunci“, explică Gabriel Harabagiu.

Gheorghiu a fost, la un moment dat, şeful cel mare de la Urban Serv, în rest ocupând alte funcţii de conducere: director executiv, şef serviciu, şef birou sau şef coloană. La Urban Serv lucrează şi soţia lui Gheorghiu care este şi jurisconsult la Ecoambalaje Company.

Într-o mişcare gen „reciprocitate”, în 2014 nora lui Gheorghiu a devenit asociat la firma de ambalaje din Iaşi a lui Harabagiu. 

 

Acesta era punctul de lucru al firmei lui Harabagiu din Botoşani. Situat pe strada Gheorghe Hasnas nr. 4, i-a adus milioane de lei în conturile societăţii  (Foto: Monitorul de Botoşani)

 

Protocol „servit”?

La circa un an de la înfiinţare, Ecoambalaje Company a intrat într-o

afacere care ridică mari semne de întrebare din punctul de vedere al integrităţii celor implicaţi. Pe 7 septembrie 2012, societatea condusă, în calitate de administrator, de Costin Mihail Gheorghiu, dar deţinută, în calitate de acţionar majoritar, de firma din Iaşi, a semnat un protocol cu Urban Serv-ul unde era şef același Costin Mihail Gheorghiu, obiectul fiind „reducerea volumului de deşeuri depozitate în spaţiul de stocare temporară, prin sortarea şi valorificarea materialelor reciclabile (plastic, PET, metal, carton)”.

Gheorghiu senior explică: „Conform contractului, cei de la Urban Serv îmi permiteau să colectez cu oamenii mei gunoiul reciclabil de la groapă. Eu raportam acele cantităţi de gunoi reciclabil în contul Urban Serv. Pentru asta nu achitam niciun ban. Unitatea Administrativ Teritorială Botoşani delegase obligaţia legală de a colecta gunoi reciclabil în procent de 15% din deşeurile pe care le ducea la groapă către Urban Serv. Cum pentru cei de la Urban Serv asta presupunea nişte costuri mult prea mari, au apelat la noi. Ei îşi îndeplineau astfel norma de 15% de gunoi reciclat din totalul strâns, iar eu îl valorificam la reciclatorul final. Din banii obţinuţi îmi acopeream costurile cu salariile oamenilor, cu utilajele folosite şi, în final, obţineam şi eu un mic profit“.

 

Profitul net a fost de 100.000 de lei 

Cifra de afaceri a firmei Ecoambalaje Company SRL a crescut exponenţial. De la 0 în 2011, anul înfiinţării, la 610.000 lei în 2012, 1 milion lei în 2013, 950.000 lei în 2014 şi 750.000 lei în 2015. Foarte probabil, anul 2016 a adus cifra totală de afaceri pentru cei şase ani de la înfiinţare la circa 4 milioane de lei. Profitul net înregistrat în cei patru ani pentru care există date disponibile a fost de aproape 100.000 de lei.

Potrivit preţurilor practicate pe piaţă în perioada 2012-2016, firma lui Gheorghiu primea pentru tona de hârtie şi carton între 120 şi 160 de lei, pentru tona de plastic tot între 120 şi 160 de lei, pentru tona de PET-uri între 100 şi 130 de lei, pentru tona de fier între 60 şi 90 de lei, pentru tona de aluminiu între 3 şi 5 lei, iar pentru tona de cupru între 16 şi 20 de lei.

 

 

 

Harabagiu: „Noi nu prea am avut treabă cu aceasta”

Referitor la obţinerea contractului cu Urban Serv, Harabagiu susţine că nu  ştie nimic: „Domnul Gheorghiu s-a ocupat de firma de la Botoşani. Noi nu prea am avut treabă cu aceasta. Mai cumpăram deşeuri de la ei. Dar, la fel cumpăram de la Sibiu sau de la Bistriţa-Năsăud“.

Costin Gheorghiu spune că nu-l ştie pe Harabagiu. „N-am avut nicio treabă cu Harabagiu! Eu când am făcut firma de la Botoşani am vorbit cu Ioan Dumitriu (acţionar în firma din Iaşi a lui Harabagiu -n.r.). Eu ştiu că el era acţionar la firma Eco Ambalaje de la Iaşi. Ce treabă să am eu cu Harabagiu?! El e din PSD, eu sunt liberal“, spune, vizibil deranjat, Costin Mihail Gheorghiu.

Un detaliu din istoria partidelor politice româneşti: la momentul semnării protocolului din 2012, PSD şi PNL erau aliate în USL, neexistând implicita „duşmănie” pe care încearcă să o acrediteze acum Gheorghiu. 

 

„Cine se putea bate cu Gheorghiu?!“

Constantin Apetroaiei, directorul general al firmei Goldana SRL, un alt operator autorizat pentru colectarea şi valorificarea deşeurilor din Botoşani, consideră că celelalte firme din oraş nu ar fi putut concura cu Gheorghiu.

„Sincer, pe mine nu m-a interesat să reciclez gunoiul celor de la Urban Serv. Normal ar fi fost să se facă o licitaţie, dar dacă le-a dat direct, e treaba lor. Dacă a fost făcut un contract cu încălcarea legii, să răspundă. Pe mine şi cred că şi pe celelalte firme din Botoşani nu ne-ar fi interesat să colectăm acel gunoi“, spune Apetroaiei.

Şeful unei alte firme botoşănene din domeniu susţine că ar fi fost dificil să câştige în faţa celor de la Ecoambalaje: „Cine se putea bate cu Gheorghiu?! El a lucrat atâţia ani la Urban Serv, se ştie cu toţi de acolo. A fost şi consilier local. Am înţeles că ar avea şi nişte legături politice prin PNL şi PSD. Cum puteam eu concura cu Ecoambalaje?“

 

Gheorghiu recunoaşte că afacerea privată depindea de Urban Serv (Foto: Monitorul de Botoşani)

 

Vrea să închidă firma

Deschiderea unei depozit ecologic de deşeuri, la Stăuceni, pe 1 septembrie 2016, rezultat al unui proiect din fonduri europene asemănător celui de la Iaşi, a dus la oprirea afacerii lui Gheorghiu. Spaţiile temporare de stocare a gunoiului de la Botoşani şi Darabani au fost închise, astfel că Ecoambalaje nu a mai avut acces la gropi. „După ce s-a deschis Centrul de la Stăuceni, neavând acces la groapa de gunoi, am decis să opresc total activitatea. Am renunţat la toţi angajaţii şi am anunţat ANAF, Garda de Mediu şi ITM că nu mai am activitate. Urmează să scot de la Registrul Comerţului şi punctul de lucru situat pe strada Gheorghe Hasnaş. Sincer, nu am făcut asta până acum pentru că nu am avut banii necesari“, susţine Gheorghiu. Surse din cadrul Urban Serv SA susţin că Gheorghiu nu a închis firma deoarece speră să-şi poată continua activitatea în cazul în care Urban Serv va reuşi să obţină redeschiderea, chiar şi temporară, a uneia dintre gropile din Botoşani sau Darabani, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut.

 

Fiul lui Gheorghiu, la Salubris Iaşi şi ADIS

Răzvan, Fiul lui Costin Mihail Gheorghiu, a fost angajat la Salubris în 2003 şi a ajuns în 2014 şef control intern. În acelaşi an, a devenit director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) Iaşi. Omul de afaceri botoşănean a negat orice implicare în cariera fiului său. „Răzvan a ajuns la Salubris pe forţele lui. A fost un concurs la care a participat. Nici nu-l ştiam pe domnul Zeciu (n.r. – fostul director Salubris Iaşi), care era atunci director. A fost promovat pentru că este un bun meseriaş“, afirmă tatăl.

ADIS este o asociaţie din care fac parte majoritatea localităţilor din judeţ şi are ca scop organizarea, reglementarea, exploatarea şi gestionarea în comun a serviciului de salubrizare.

În acest moment, soția șefului ADIS este asociată cu soția viceprimarului Gabriel Harabagiu la o firmă de colectare deșeuri.

 

ANI: „Este o speţă interesantă”

REPORTER DE IAŞI l-a întrebat pe Silviu Ioan Popa, secretar general în cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), dacă Gheorghiu Senior are dreptul de a administra firme private, în paralel cu activitatea de la Urban Serv, şi dacă protocolul din 2012 a fost semnat în condiţii legale. „Este o speţă interesantă. Trimiteţi-mi toate informaţiile şi vă vom trimite răspunsurile argumentate legal“, a răspuns Popa.

La rândul său, expertul anticorupţie Laura Ştefan a declarat că „Faptul că are (Gheorghiu n.r.) o firmă de salubritate şi lucrează şi la societatea de salubritate a oraşului ar putea fi o incompatibilitate. Referitor la acordarea dreptului gratuit de a exploata groapa de gunoi, ar putea exista un conflict de interese dacă persoana respectivă a luat parte sau a influenţat luarea deciziei de a fi încredinţată gratuit respectiva groapă de gunoi.“


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: