fbpx
 
Mihalache a „topit” 800.000 de lei printr-o firmă-fantomă

Mihalache a „topit” 800.000 de lei printr-o firmă-fantomă


De manual: proprietarul unei firme care apare într-un raport al Curții de Conturi că a distrus o școală la Schitu Duca revine în comună prin interpuși. Primarul sfidează opinia publică. Modernizarea școlii din Schitu Duca a fost înlocuită cu o cosmetizare și acoperită cu decontări nejustificate. Curtea de Conturi, concluzie-șoc: s-au furat 800.000 de lei dintr-un total de 1 milion. Firma e favorita primarului Mihalache: trei lucrări, prețuri subevaluate la jumătate, costuri umflate prin adiționale. Toată cifra de afaceri a firmei este exclusiv din comenzile de la Schitu Duca. După scandal, patronul a schimbat firma și a băgat-o pe soție la înaintare. Primarul Mihalache nu dă explicații: „Așa vreau eu”. Exemplu despre cum li se fură copiilor o școală în România.

 

Auditorii Curții de Conturi spun pe scurt despre Primăria Schitu Duca, într-un raport realizat în urma unui control din anul 2013, că în colaborare cu firma unui ieșean a furat pur și simplu o școală.

 

Abuzuri în cascadă

Primăria Schitu Duca a angajat, în perioada 2009-2011, firma Alcoterm Sistem SRL a ieșeanului Beneamin Boancă să renoveze complet două școli și un pod din comună. În cazul școlilor, au constatat auditorii, lucrările au fost realizate fictiv și sumele licitate inițial, mult subevaluate, au fost umflate cu acte adiționale. Raportul a fost contestat în instanță și, în primă fază, procesul a fost pierdut de către Curtea de Conturi pe un detaliu juridic. Urmează recursul.

În acest timp, firma care a dat tunurile în 2009-2011 revine la Schitu Duca în forță, dar prin interpus: fosta soție a patronului. Toată cifra de afaceri a firmei este realizată din contractele de la Schitu Duca. A demolat vechea Primărie, a mai luat o școală la care nici acum nu se lucrează.

Iar primarul Mihalache, nederanjat vreodată de opoziția de formă din localitate, spune pur și simplu că nu are chef să discute despre aceste contracte. La fel ca proprietarul real al noii firme Ark Plane, care spune că aceste contracte nu există.

 

„Nu vă dau niciun răspuns”. Primarul din Schitu Duca aflase că îl căutăm

 

Hoție la drumul mare

În raportul întocmit de auditorii Camerei de Conturi Iași, cea mai mare parte a prejudiciului total imputat Primăriei Schitu Duca de peste 1 milion de lei a fost produs de contractele dintre administrația locală și SC Alcoterm Sistem SRL a lui Beneamin Boancă.

Inspectorii au descoperit, verificând documentele din Primărie și situația din teren, că s-a descoperit faptul că au fost „decontate categorii de lucrări care nu au fost realizate în conformitate cu proiectul de execuție. Au fost decontate lucrări facturate de constructor și care în fapt nu au fost executate. Au fost acceptate situații de lucrări emise/facturate de antreprenorii de construcții peste nivelul prețurilor contractate inițial”, după cum se arată în raportul întocmit.

 

Concluzie-șoc: 80% bani furați

Cum traduce Curtea de Conturi a României aceste formulări? „A fost stabilit un prejudiciu de 800.000 de lei în cazul acestor lucrări realizate de firma ieșeană. Multe dintre lucrări nu au respectat planurile inițiale. Acolo unde trebuiau materiale noi, le-au vopsit pe cele vechi, dar au facturat materiale noi”, ne-au explicat surse din cadrul Curții de Conturi a României.

SC Alcoterm Sistem a câștigat cele trei lucrări pe care le-a executat între 2009-2011 la Schitu Duca cu prețuri mult subevaluate. În cazul Școlilor Dumitreștii Gălății și Schitu Duca, prețurile estimate de către Primăria Schitu Duca au fost de 1,6 milioane, respectiv 1,7 milioane de lei. La licitație, lucrările au fost adjudecate de firmă cu 661.399 de lei, respectiv 756.000 de lei. Până și o a treia lucrare, un pod din comună, evaluat la 215.000 de lei, a fost făcută mult mai ieftin: 127.500 de lei.

 

Patronul unei firme-fantomă, Beneamin Boancă: „Nu am contracte, nu vorbesc”

 

Raport contestat pe detalii

După ce Curtea de Conturi a impus recuperarea prejudiciului de la Primăria Schitu Duca, administrația a deschis proces pentru anularea actului administrativ. Un verdict în primă instanță a fost dat abia în februarie 2017: instanța dă dreptate Primăriei Schitu Duca, considerând că școlile aparțin, de fapt, ISJ, și că auditorul financiar al Camerei de Conturi Iași nu este expert tehnic pentru a ști dacă au fost sau nu realizate unele lucrări.

„Pe scurt, în primă fază, Primăria Schitu Duca a angajat un expert tehnic care a venit cu un alt raport din care rezultă că acele lucrări ar fi fost realizate”, ne-au explicat surse din cadrul Curții de Conturi a României.

 

A renăscut cu sediul în Dallas

După contractele din perioada 2009-2011, Beneamin Boancă a dispărut din Schitu Duca. Firma Alcoterm Sistem a intrat în insolvență în anul 2014, an în care a început procesul dintre Primăria Schitu Duca și Curtea de Conturi, din cauza raportului din 2013.

În anul 2016, însă, reapare, în aceeași comună, dar cu o altă firmă: Ark Plane SRL, cu sediul pe strada Ioan D. Pastia 23 A. Strada este în cartierul Dallas, într-o zonă sărăcăcioasă și rău famată.

 

Neamurile nu știu de divorț

Proprietarul firmei Ark Plane SRL este Anișoara Canură, care este nimeni alta decât fosta soție a lui Beneamin Boancă, proprietarul fostei Alcoterm Sistem. Orice încercare de a discuta cu Anișoara Canură este sortită din start eșecului. Vecinii din Dallas spun că vine rar pe-acolo și că ar locui, de fapt, pe Bucium 10, fostul sediu al Alcoterm. Una din vecine e chiar o cumnată.

Culmea este că vecinii habar nu au că Boancă și Canură ar fi divorțat, acum doi ani. Știu doar că a mai construit o clădire în zonă, la stradă, lăsată în paragină.

 

Școala a fost vopsită, nu modernizată, 80% fraudă – concluzia Curții de Conturi

 

Beneamin fuge de presă

Un apel pe numărul declarat al firmei inițiază o convorbire telefonică cu Beneamin Boancă, cel care recunoaște fără probleme că Anișoara Canură nu se ocupă de firmă. Iar o vizită la Bucium 10 este, de asemenea, sortită eșecului. La ușă răspunde Beneamin Boancă, dar acesta susține că nu mai are nicio legătură cu soția, că poate fi găsită în Dallas. Când vine vorba despre contractele de la Schitu Duca, susține că acestea nu există. „Mai căutați-o, nu locuiește aici. Contracte la Schitu Duca nu am”, spune cel care s-a recomandat inițial Beneamin Boancă.

 

Toată cifra de afaceri la Schitu Duca

Sc Ark Plane a luat deja contracte la Schitu Duca, încă după înființarea din ianuarie 2016. A împușcat un contract de 446.000 de lei pentru dărâmarea vechiului sediu al Primăriei Schitu Duca. Aproape toată cifra de afaceri de pe 2016, de 463.576 de lei, a reprezentat-o acest contract, al cărui profit a fost de aproape 242.000 de lei.

În iulie 2017, Ark Plane apare încă o dată la Schitu Duca: lucrări de renovare la Școala Poieni, în valoare de 603.000 de lei fără TVA, într-o selecție restrânsă cu o singură ofertă. Un detaliu este că prin caietul de sarcini era necesar ca cifra de afaceri pe ultimii ani să fi fost de 600.000 de lei, iar Ark Plane avea lucrări de doar 463.576 de lei. „Sunt asociat acolo cu o altă firmă”, s-a mulțumit să spună, la telefon, Beneamin Boancă.

 

Noua lovitură, Mihalache-Boancă, pe altă firmă-fantomă: Școala din Poieni, unde nu se lucrează deloc

 

Atitudinea unui primar

Primarul Mihai Mihalache l-a întâmpinat pe reprezentantul REPORTER DE IAȘI în ușa Primăriei, tăindu-și unghiile cu o unghieră. La întrebarea legată despre o eventuală discuție legată de contracte ale Primăriei Schitu Duca, a spus că nu vrea să răspundă: „Nu putem discuta despre ele”. La întrebarea „De ce?”, a răspuns pur și simplu „Așa”.

A avut pretenția să primească o hârtie oficială la care va răspunde în viitor Primăria. Reporterul a încercat să-i explice că sunt bani publici și trebuie să răspundă întrebărilor, dar a replicat că a încheiat subiectul. După care a avut pretenția să nu mai fie filmat, deși era în pragul unei instituții publice, fiind o persoană publică.

 

Nu lucrează la contractul luat în iulie

În comuna Schitu Duca au mai fost adjudecate două lucrări în aceeași lună iulie în care SC Ark Plane a primit renovarea școlii de la Poieni. În celelalte clădiri – o școală din Poiana (Iasicon) și o grădiniță din Poieni (Tech Confort SRL) se lucrează deja. Singura clădire părăsită, unde nu se mișcă nimic, este școala din Poieni adjudecată de Ark Plane pentru 603.000 de lei fără TVA.

 

Ce spun oamenii despre lucrările de la școală

La Dumitreștii Gălății, unde școala a fost vopsită, conform Curții de Conturi, de SC Alcoterm Sistem, oamenii spun că se vede încropeala. „Au lucrat foarte prost, se și vede când te apropii de clădire că este crăpată. Nu-mi mai aduc aminte ce au făcut muncitorii și cât au stat, dar am văzut rezultatul”, ne-a explicat o femeie care are casa lângă școală.

Clădirea este închisă, fiind vacanță.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30