fbpx
 
Blocul lui Niculiță din Oancea: 52 de apartamente în autorizație, 88 în realitate

Blocul lui Niculiță din Oancea: 52 de apartamente în autorizație, 88 în realitate


Proiectul deja contestat al lui Niculiță din Oancea începe în forță cu un mare scandal. În autorizația de construcție și în cea de mediu scrie că imobilul va avea 52 de apartamente. Pe site-ul proiectului scrie 88. Niculiță spune, nervos, că Primăria a greșit. Oare cum va proceda proaspătul liberal Mihai Chirica, care l-a avut invitat pe Niculiță la botezul bebelușului său milionar?

Două instituții scriu clar: 52

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru blocul dezvoltatorului Daniel Cristinel Niculiță a fost aprobat în 2017. Se discuta de două clădiri, una cu 8 etaje, cealaltă cu 6, dar autorizația i-a permis să ridice un bloc cu S+P+7E+Eth (etaj tehnic), cu un POT (procent de ocupare a terenului) de 40% din cei 1.786 mp ai terenului. Drept urmare, Niculiță a început o clădire în formă de L, cu două tronsoane lipite, cu un număr de 8 niveluri.

Aria desfășurată construită este de 5.375 mp, cu un coeficient de utilizare a terenului de 3 și o suprafață utilă de 4.274 mp. Suprafața construită este de 658 mp, cu tot cu proiecția balcoanelor fiind de 720 mp.

În autorizația de pe site-ul Primăriei Iași este menționat numărul total de apartamente care ar fi trebuit să apară, 52, fiind inventariate astfel: 10 apartamente cu o cameră, 35 cu două camere, 7 cu trei camere. Adunate, cifrele dau 52.

Autorizația de mediu, eliberată anterior, menționează aceeași cifră: 52.

Numărul de locuri de parcare inclus este de 80. Sunt 72 calculate pentru suprafața totală construită, conform legii, și 8 în plus, pentru a compensa lipsa lor de la blocul vecin.

Ce este în realitate: 88

Pe site-ul proiectului este notat un alt număr de apartamente decât cel din autorizație: 88.

Conform schițelor imobilului, la care REPORTER DE IAȘI a avut acces, sunt 11 apartamente pe fiecare nivel cu apartamente, deci la P+7 (8 etaje) sunt 88 de spații locative.

„Nu vă suport, vă dau în judecată. Este a treia oară când mă suni, mă terorizezi. Ce este scris în autorizația de la Primărie este în proiectul pe care-l fac. Am respectat autorizația. Dacă este altă cifră acolo, este greșită cifra de pe site, desigur. De ce nu scrieți că este o autorizație care a durat doi ani până s-o iau? Nu mă mai sunați”, a declarat dezvoltatorul Daniel Niculiță.

Cum se explică, totuși, diferența? Am întrebat la Primăria Iași, instituția care a eliberat autorizația, dar nu am primit răspuns până la ora editării acestui material.

Surse apropiate dezvoltatorului ne-au spus că așa a fost proiectul de la bun început și că este o greșeală pe site-ul Primăriei, că ar fi trebuit anunțate acolo 88 din start.

Problema este că locatarilor din zonă, care au protestat atât față de edificarea acestui imobil, cât și a altuia, din vecinătate, li s-a lăsat impresia că, față de proiectul inițial, dezvoltatorul a făcut un compromis, renunțând la un bloc și, implicit, la o parte din apartamente. În realitate, sunt două tronsoane și 88 de apartamente: nu s-a renunțat la nimic. Și este greu de crezut că două instituții publice au greșit.    

Suprafețe minime încălcate

A doua problemă sesizată în cazul blocului ridicat de Niculiță este legată de suprafețele minime ale locuințelor, semn că s-a umblat la numărul apartamentelor.

Astfel, într-o suprafață construită totală de 658 mp sunt 11 apartamente, iar adunarea suprafețelor construite de la toate, plus casa scării, a dat exact această cifră.

Dar, apartamentele sunt mai mici decât permite minim Legea locuinței. Documentul arată că, la un apartament de 1 cameră, suprafața utilă minimă trebuie să fie de cel puțin 37 mp. Pe site-ul dezvoltatorului, din 4 modele de apartament cu 1 cameră, unul singur este peste valoarea minimă de 37 mp suprafață utilă.

La două camere, din 10 tipuri de apartament, șapte sunt sub pragul minim de 52 mp utili.

La trei camere este un singur model de apartament și se încadrează în cerința minimă pe 66 mp pentru 3 persoane. Există și o altă cerință, pentru 3 camere, 4 persoane, unde oferta lui Niculiță este din nou sub standardul minim.

Manipulare dezmințită

Subiectul suprafețelor este atins și în Ordinul Ministerului Sănătății 119/4 februarie 2014, unde suprafața minimă a unei camere de locuit este fixată la 12 mp, iar a bucătoriei la 5 mp. Apartamentele din blocul din Oancea par să respecte aceste cerințe, din schița proiectului.

Surse apropiate lui Daniel Niculiță au precizat că legea locuinței care stabilește suprafețele minime ale apartamentelor oricum nu este respectată de dezvoltatorii imobiliari pentru că ea s-ar referi, de fapt, numai la apartamentele realizate de stat, prin ANL.

Specialiștii consultați de REPORTER DE IAȘI dezmint această afirmație. “Este o lege care trebuie respectată de toți cei care dezvoltă proiecte imobiliare, de stat sau privați. Nu am legea în față, spun pe de rost, dar sunt 95% sigur că așa este”, a precizat Radu Lupășteanu, inspector-șef la Inspectoratul de Stat în Construcții Iași.

Ilegalist în serie

Niculiță are un șir de încălcări ale reglementărilor urbanistice. A ridicat etaje ilegal într-un bloc pe A. Șesan. Primăria l-a dat în judecată pentru demolare, a câștigat în primă instanță, dar a pierdut definitiv procesul nu pentru că nu ar fi avut dreptate, ci pentru lipsa calității procesuale – acțiunea fusese întocmită de cine nu trebuia, care nu acea calitate.

În acest moment, Niculiță are pe rol un alt proces prin care Primăria cere judecătorilor să îl oblige la demolarea unor construcții. Imobilul se află chiar lângă cel de mai sus și acolo dezvoltatorul a transformat parcarea în spații de locuit. 

Faima și-a căpătat-o, însă, la proiectul din CUG, de lângă Selgros, unde lucrările au dus la prăbușirea trotuarului și blocarea primei benzi de circulație timp de șase luni, timp în care o patrulă a Poliției Locale a stat tot timpul acolo, pe banii ieșenilor, pentru a dirija circulația. Niculiță a fost amendat, dar a negat tot timpul că a comis vreo ilegalitate. Referitor la incident, primarul Chirica, cel care l-a avut ca invitat la botez pe Niculiță, a declarat sfidător: „L-o fi pus preotul pe toacă”, invocând faptul că în vecinătatea șantierului se afla o biserică al cărei paroh s-a arătat îngrijorat de efectele lucrărilor.    

Article image
Comuniștii au sistat blocurile în Oancea de frica alunecărilor, Chirica îl lasă pe Niculiță să construiască. În anii ’80, statul a vrut să mai facă două blocuri dar s-a oprit. Studiul ICPROM amintea de înclinarea unui bloc și necesitatea stabilizării versantului prin clădiri joase, cu „talpă mare” – un cinematograf. În PUG-ul redactat în 2015, sunt invocate chesoanele lipsă și riscul real de alunecări. Han Tătar e menționat...
Autor Cezar Moraru Anchete 04 Noiembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: