fbpx
 
Cătălin Drăgan a fost implicat într-o sumedenie de scandaluri financiare. Dar să ia bani pe o casă și să nu o predea nu s-a mai văzut Cătălin Drăgan a fost implicat într-o sumedenie de scandaluri financiare. Dar să ia bani pe o casă și să nu o predea nu s-a mai văzut

Noaptea minții: „căpușa” Cătălin Drăgan și-a vândut casa, a luat banii și a refuzat un an să plece din ea


Afaceristul e principalul partener al primarului pe firma-paravan Eurodesign Consulting, trecută pe numele fratelui lui Mihai Chirica. Drăgan a vândut casa judecătoarei Cristișor în decembrie 2019 și a eliberat-o abia după ce aceasta l-a dat în judecată

Amicul și partenerul de chindii al primarului Mihai Chirica a vândut o casă în Valea Lupului însă le-a blocat accesul, aproape un an, noilor proprietari.

Cătălin Drăgan, soția acestuia Cristina și tatăl Teodor au vândut o vilă soților Ana Maria și Daniel Cristișor, însă nu au eliberat locuința. Scandalul s-a mutat în instanță.

Vilă de 350 mp
Pe 20 decembrie anul trecut, s-a încheiat contractul de vânzare - cumpărare între Ana Maria Cristișor (judecător la Liești, Galați) și soțul său Daniel (angajat Sami-Trans), pe de o parte și Cătălin Drăgan (om de afaceri, conexat cu primarul Mihai Chirica), Cristina Drăgan (soția, angajată a Primăriei Iași) și Teodor Drăgan (tatăl lui Cătălin), pe de altă parte.

Obiectul contractului a fost tranzacționarea unei vile D+P+M în Valea Lupului. Astfel, soții Cristișor au cumpărat casa respectivă de la familia Drăgan.

Potrivit declarației de avere pe care Cristina Drăgan, în calitate de consilier superior la Primărie, a completat-o, casa are o suprafață de 350 mp și un teren aferent de 1.000 mp.

Pentru jumătatea lor de casă, soții Drăgan au obținut 90.000 de euro, cealaltă jumătate aparținând lui Teodor Drăgan. „Din considerente umaniste am mai tolerat pentru o scurtă perioadă de timp prezența pârâților (a familiei Drăgan – n.r.) în imobilul achiziționat, astfel încât aceștia să își poată muta toate bunurile mobile din casă într-un mod onorabil”, se arată în întâmpinarea depusă de familia Cristișor, prin avocat, la Judecătoria Iași.

Judecătoarea Ana Maria Cristișor s-a chinuit un an să intre în posesia casei pe care a cumpărat-o

Haiducie: n-au mai vrut să plece
Așadar, în luna iunie a acestui an, familia Cristișor a luat decizia de a acționa în instanță după ce i se refuzase accesul pe proprietatea dobândită. Deși contractul de vânzare-cumpărare le-a conferit celor doi soți Cristișor toate atributele dreptului de proprietate – posesie, folosință, dispoziție asupra bunului, aceștia nu au putut să intre în casă. Și au cerut instanței să dispună evacuarea pârâților, adică a Drăganilor, din imobilul amplasat în Valea Lupului.

I-au deconectat de la energie electrică
La acțiunea în instanță s-a ajuns după ce, anterior, soții Cristișor au încercat și alte metode de a convinge familia Drăgan să elibereze casa. Cum din decembrie 2019 până în primăvara anului 2020 n-a mers cu vorba bună, pe 27 mai soții Cristișor i-au notificat pe Drăgani că au 5 zile la dispoziție să plece din imobil. Lucru care nu s-a întâmplat.
Tot în luna mai, în calitate de proprietar al vilei, familia Cristișor a încheiat un nou contract cu E.On Energie. „Am solicitat furnizorului de energie electrică deconectarea locației de la rețeaua de energie electrică astfel încât să nu ne fie facturate ulterior consumuri în contul nostru”, se mai precizează în acțiunea introdusă în instanță.

Familia Cristișor s-a apucat de câteva zile de reamenajări

Drăgan a rupt sigiliul și s-a reconectat
Consecința a fost că pe 28 mai 2020, E.On a întrerupt furnizarea energiei electrice la acea adresă din Valea Lupului. După doar o zi, soții Cristișor au constatat: „Contorul electric era din nou conectat, ocupanții fără drept ai imobilului racordându-se din nou la contorul electric și consumând în mod nelegal curent electric”, se mai arată în documentul citat.
Au anunțat din nou furnizorul de energie, angajații operatorului au revenit și au sistat iarăși alimentarea. „Apreciem că orice zi în care aceștia ocupă abuziv proprietatea noastră crește pericolul ca imobilul achiziționat să fie supus unor acțiuni de distrugere, degradare sau furt, pârâții arătând în numeroase rânduri că doresc a lua din imobil diverse bunuri încorporate în acesta (chiuvete, cabine de duș, rezervor de apă, părți componente ale echipamentului centralei termice)” a mai menționat familia Cristișor.

Drăgan a refuzat să dea explicații
Procesul a demarat pe 29 octombrie 2020 cu o amânare în vederea realizării procedurii de citare a lui Teodor Drăgan. „Procedura de citare este nelegal îndeplinită cu pârâtul Drăgan Teodor, motivat de faptul că a fost restituit plicul cu citația, cu mențiunea destinatar mutat”, se arată în încheierea ședinței publice din 29 octombrie.

Contactat telefonic, Cătălin Drăgan a refuzat să discute această speță: „Nu mă interesează”.
Mihaela Reznic, avocata soților Cristișor, a spus că de la sfârșitul lunii octombrie și până acum, cazul s-a stins. „A fost o rezolvare amiabilă”, a declarat avocata. Adică, soții Drăgan au eliberat locuința. Acum, noii proprietari au demarat deja lucrări de reabilitare a clădirii.

Cătălin Drăgan (în centru) a avut probleme cu Fiscul, cu partenerii de afaceri, dar e prieten de încredere al primarului Mihai Chirica, apărând printre furnizorii acestuia pentru vila de la Frasin

Soții Drăgan mai au două apartamente

Soții Drăgan sunt cunoscuți pentru legăturile cu primarul Mihai Chirica. Astfel, Cristina Drăgan lucrează din 2014 în Primăria Iași, fiind consilier superior.

Potrivit declarației de avere, din această postură, Cristina Drăgan a câștigat anul trecut 55.139 lei, adică o medie netă lunară de aproape 4.600 de lei. Soțul acesteia, Cătălin Drăgan a înregistrat venituri din mai multe surse: 31.992 lei ca director la Cadrax Two SRL și Next Studio și 80.000 lei ca dividende de la Next Studio SRL și Cardiff LGD. Asta înseamnă o medie lunară netă de 9.300 lei. Aceste sume se adaugă la cei 90.000 de euro pe care soții Drăgan i-au primit de la familia Cristișor în schimbul jumătății lor de casă din Valea Lupului.
La capitolul imobiliare, Cristina și Cătălin Drăgan mai dețin un apartament în Sibiu (de 61 mp, cumpărat în 2006, Cristina fiind originară de acolo) și un apartament în Iași dobândit în 1999, cu o suprafață de 90 mp din care Cătălin Drăgan are o cotă parte de 3/4, ca moștenire.

Un autoturism BMW (fabricat în 2007), unul Volkswagen (din 2005) și o motocicletă Honda din 2007 completează declarația de avere a acestora.

Cristina Drăgan, soția afaceristului (prima din dreapta), a fost angajată la Primărie imediat ce Mihai Chirica a devenit edil

Drăgan, prietenul lui Chirica abonat la banii Primăriei
Relația Drăgan – Chirica: prietenie și afaceri cu bani publici. Societatea Eurodesign Consulting, care în acte este deținută de Ioan Chirica, fratele primarului, a fost furnizoare pentru o firmă aflată în relații contractuale cu Primăria Iași.

Acum 12 ani, Eurodesign a făcut livrări către Smart Production și Media Art, ambele controlate de Cătălin Drăgan. În același an, Smart Production a câștigat două contracte, unul de 146.300 lei la Direcția de Servicii Publice Municipale și al doilea, în valoare de 197.000 de lei, chiar cu Primăria Iași la care Chirica era atunci director tehnic, al doilea om ca putere din instituție.

Primul contract a avut ca obiect confecționarea de urne de vot. Firma lui Drăgan a fost singura care a ofertat. În al doilea caz, obiectul contractului a fost construirea unei hale multifuncționale.
În 2009, Smart a încheiat un contract cu Primăria în valoare de 950.000 de lei, pentru furnizarea de hale metalice Bazar. Al patrulea: din 2010, în schimbul a 780.000 de lei, Primăria i-a atribuit firmei Smart un contract cu denumirea: „Echipamente pentru amenajarea stațiilor de transport public local: copertine și city light-uri”.
Deci, în total, aproape 2,1 milioane de lei în urma a patru contracte cu bani publici. Ambele societăți, Smart și Media Art, nu mai există acum, fiind închise. Relația de prietenie dintre primarul Mihai Chirica și Cătălin Drăgan este una cunoscută în lumea mondenă a Iașului, cei doi participând în ultimii ani la petreceri comune.

Article image
* După ce toată dezbaterea și avizele s-au luat pentru mansardă, proiectul de hotărâre depus la Consiliul Local s-a schimbat peste noapte: a apărut un etaj în plus * Așa-zisa locuință individuală va avea 4 nivele: demisol, parter și două etaje, la numai 10 m de locatarii un bloc din Tg. Cucu * Cătălin Drăgan construiește pe doar 330 mp înghesuite între blocuri. Anterior, viceprimarul Harabagiu respinsese un proiect simila...
Autor Cezar Moraru Anchete 11 Septembrie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: