fbpx
 
Marea evadare: aproape 2.000 de deținuți, eliberați după ce zidurile unei închisori din Nigeria au fost aruncate în aer

Marea evadare: aproape 2.000 de deținuți, eliberați după ce zidurile unei închisori din Nigeria au fost aruncate în aer


Aproape 2.000 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare aflată în sud-estul Nigeriei, după ce zidurile penitenciarului au fost aruncate în aer cu ajutorul unor explozibili, relatează The Guardian, citat de Libertatea.

Închisoarea, aflată în orașul Owerri, din statul Imo, a fost atacată de oameni înarmați, un ofițer de poliție fiind împușcat și rănit în timpul asaltului. Atacul nu a fost revendicat, însă autoritățile cred că în spatele lui se află Rețeaua de Securitate a Estului – aripa militară a grupului secesionist IPOB, din sud-estul Nigeriei.

Aflat la Londra pentru un consult medical, președintele Muhammadu Buhari a condamnat atacul ca un „act de terorism”. El a cerut căutarea și reîncarcerarea imediată a deținuților despre care se știe că sunt criminali.

Două orașe din statul vecin, Abia, sunt în stare de alertă din cauza atacurilor. Cel puțin șase ofițeri de poliție au fost uciși în ultima lună de oameni înarmați, în atacuri puse pe seama IPOB.

Regiunea separatistă din sud-estul Nigeriei și-a declarat independența în timpul războiului din 1967-1970, sub denumirea de Republica Biafra. Milioane de oameni au murit în timpul conflictului, mulți din cauza foametei după o blocadă guvernamentală asupra regiunii, într-unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria modernă nigeriană.

În 2015, la conducerea Nigeriei a venit actualul președinte, Muhammadu Buhari, care a fost general în armata federală în timpul războiului. El a mai condus țara între 1983 și 1985, în urma unei lovituri de stat militare.

După revenirea la putere a acestuia, mișcarea secesionistă din sud-estul Nigeriei s-a amplificat, cu boicoturi și proteste de masă. Forțele de securitate au derulat acțiuni represive controversate, ucigând sute de persoane în 2015. În 2016, au avut loc 60 de execuții în doar două zile, potrivit Amnesty Internațional. Armata nigeriană neagă însă implicarea în aceste execuții.

Ca răspuns, numărul atacurilor asupra forțelor de securitate a rescut. În 2017, guvernul nigerian a interzis IPOB (Indigenous People of Biafra – Populația Indigenă din Biafra), pe care o consideră organizație teroristă. Grupul a recunoscut că deține arme, însă a negat că ar fi în spatele atacurilor.

Moștenirea amară a războiului din Biafra este încă adâncă în Nigeria, la mai bine de 50 de ani de la încheierea sa. Inegalitatea economică și lipsurile au alimentat resentimentele secesioniste în sud-estul țării, mai arată sursa citată.

 

Sursa: Libertatea


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: