fbpx
 
Polițistul Ciochină a mascat un teren de 27.000 de euro drept „Donație”. Alte trofee penale: furt și Dosarul „Mamma Mia”

Polițistul Ciochină a mascat un teren de 27.000 de euro drept „Donație”. Alte trofee penale: furt și Dosarul „Mamma Mia”


* Judecătorul doar l-a mângâiat pe cap cu un „avertisment” pentru falsul din declarația de avere, caz în care Parchetul l-a trimis în judecată
* Bogdan Ciochină menționase în 2017 că a primit gratuit terenul din spatele Spitalului de Recuperare
* În realitate, el a fost cumpărător, plătind 27.000 de euro, mama sa fiind trecută inițial cu un avans de 13.500 de euro într-un antecontract
* Chiar și-așa, terenul este puternic subevaluat, fiind declarată oficial o valoare de 75 euro/mp
* Bogdan Ciochină, agentul de Circulație ajuns samsar imobiliar, mai este trimis în judecată în Dosarul de șpăgi de la Pizzeria Mamma Mia
* I-a fost redeschis și dosarul de furt, în care fostul său socru îl acuză că i-a sustras 190.000 de euro din torpedoul mașinii
* Ciochină este un apropiat al fostului viceprimar, actual city-manager, Gabriel Harabagiu

Bogdan Gabriel Ciochină, agent la Poliția Rutieră Iași, a primit doar „avertisment” din partea unui magistrat care l-a judecat pentru fals în declarația de avere.

La scurt timp, Ciochină a fost trimis din nou în judecată: a primit șpagă de la un restaurant pentru a se face că nu vede abaterile șoferilor care livrau mâncare la locuințe din municipiul Iași.

El mai este urmărit penal pentru furt calificat într-un al treilea dosar, după plângerea fostului socru.

Donația era cumpărare

Printr-un rechizitoriu din 9 noiembrie 2020, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Bogdan Gabriel Ciochină (40 de ani) pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de articolul 326 Cod penal.

Agent de poliție din anul 2006 în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Iași - Biroul Rutier, el a fost acuzat că a completat în fals declarația de avere din 2017, în sensul menționării achiziționării unui teren în suprafață de 360 mp din Galata, cu titlu de donație, deși imobilul a fost cumpărat pentru suma de 27.000 de euro. De asemenea, el a omis să menționeze că îi fusese donată de mama sa suma de 13.500 de euro.

Practic, mama polițitstului apare drept cumpărătoare în antecontractul de vânzare-cumpărare, plătind 13.500 de euro. Bogdan Ciochină a motivat în instanță că el nu avea banii necesari, salariul său, la nivelul anului 2017, fiind de 1.000 de lei/lună.

Dar Ciochină este cel care încheie contractul final, în valoare de 27.000 de euro, fiind menționat, negru pe alb, drept cumpărător.

În fața judecătorului, inculpatul nu a recunoscut săvârșirea faptei, susținând că a fost o eroare, dar a cerut, în cazul în care va fi găsit vinovat, să presteze muncă neremunerată în folosul comunității.

Cu 1.000 de lei salariu în 2017, Bogdan Ciochină a cumpărat un teren în Iași și a spus că l-a primit ca donație. Prețul declarat oficial, de 27.000 de euro, este puternic subevaluat

S-a așteptat la mai rău

Nu a fost cazul, deoarece judecătorul a fost mai blând decât s-a așteptat.

Deși a stabilit că „săvârșirea faptei cu vinovăție de către inculpat rezultă, mai presus de orice dubiu rezonabil, din coroborarea integrală a materialului probator administrat în cursul urmăririi penale” și că ”nu pot fi reținute susținerile inculpatului, potrivit cărora banii nu proveneau de la acesta, ci de la părinți, motiv pentru care modul de dobândire era donația”, judecătorul a decis să îl pedepsească doar cu un „avertisment”.

Motivul: „Fapta, deși există, constituie infracțiune și a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege, aceasta nu prezintă o periculozitate sporită tocmai prin modalitatea de săvârșire, respectiv că nu a fost ascuns faptul că acesta deținea un imobil, fiind declarat în fals numai faptul că proprietatea a fost transferată prin vânzare, iar banii au fost primiți cu titlu de donație, fiind trecut că bunul a fost dobândit prin donație, motiv pentru care falsurile declarate aduc o atingere minimă valorii sociale protejate, scopul declarațiilor de avere este de a garanta integritatea în exercitarea funcțiilor publice.”

Pe terenul din cartierul Galata, Bogdan Chiochină a construit un ghetou cu blocuri tip-ciupercă, îngrămădite

Ciochină a depus apel chiar și împotriva acestui „avertisment”

De asemenea a contat că agentul „nu este cunoscut cu antecedente penale, se află la primul conflict cu legea penală, este o persoană tânără, integrată în societate, cu un loc de muncă stabil în cadrul Poliției Municipiului Iași – Biroul Rutier, având familie și un copil minor în întreținere, aspect care reiese din precizările sale, elemente de natură a atenua gravitatea împrejurării comiterii faptei”, precum și faptul că a avut o atitudine cooperantă, atât în cursul urmăririi penale, cât și în faza de judecată.

Maximul special prevăzut de lege pentru infracțiunea comisă de Ciochină este de 2 ani închisoare. Ciochină a depus apel împotriva aceste sentințe, procesul urmând a fi reluat pe 7 iunie.

REPORTERIS a dezvăluit, în trecut, că pe suprafața de teren de la care a pornit acest dosar, Ciochină a ridicat „trei monstruozități tip ghetou”.

Vezi articolul AICI.

Article image
* Bogdan Ciochină e printre samsarii imobiliari cei mai dubioși care gravitează prin jurul viceprimarului Gabriel Harabagiu * Vecinii s-au împotrivit categoric, dar șefii Primăriei i-au ignorat * Singurul deziderat: Ciochină să facă bani * Va construi 6 apartamente și spații comerciale * Primăria i-a cedat până și teren pe care să construiască, numai să facă profit câteva sute de mii de euro * Parcela este complet izol...
Autor Cezar Moraru Anchete 25 Februarie 2020

Mită de la Mamma Mia

Tot în această perioadă, Ciochină mai are pe rol la instanțele din Iași un al doilea dosar penal. La jumătatea lunii aprilie, el a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită. Alături de mai mulți colegi de la Poliția Rutieră, a fost acuzat că a primit drept mită porții de mâncare de la firma care administrează restaurantul Mamma Mia, în schimb trecând cu vederea abaterile săvârșite în trafic de angajații de la acest stabiliment în timp ce circulau spre locuințele unde livrau mâncare. Proces este în faza de cameră preliminară.

Ciochină este în pericol să fie trimis în judecată într-un al treilea dosar, unde este acuzat de furt calificat de fostul său socru, omul de afaceri Cornel Brânză. Clasat inițial, dosarul a fost redeschis în decembrie 2020, la solicitarea prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Brânză susține că fostul său ginere i-a furat 190.000 de euro din torpedoul mașinii.

Article image
În urmă cu o oră, polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție Iași au descins la birourile Poliției Rutiere de la Municipiu. Informațiile obținute până la aceast oră arată că șase lucrători ai Poliției Rutiere au fost escortați pentru audieri. Infracțiunile anchetate de DGA sunt luare de mită și trafic de influență. Dosarul este instrumentat de către DNA, sugerând că faptele de corupție sunt grave, iar persoanele implic...
Autor cristi tanasa Slideshow HOMEPAGE 26 August 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: