fbpx
 
Editorial Gabriel GACHI: Iaşul pierde investiţii pe mâna fostului pesedist Mihai Chirica

Editorial Gabriel GACHI: Iaşul pierde investiţii pe mâna fostului pesedist Mihai Chirica


Din tot zbuciumul penalo-administrativ, cel mai dezamăgitor este că Iaşul rămâne fără proiecte mari. E o neputinţă colosală şi anulează orice gâlceavă. Această mâhnire te amuţeşte. În Sala Mare a Primăriei ar trebui să se lase liniştea. Să tacă toţi, să nu mai clipească şi să le fie ruşine.

Mihai Chirica abia se-apucă de un studiu la linia metropolitană pe care el cerea bani prin PNRR. Două mandate sunt absolut pierdute. A făcut avere, a pus gazon şi în urma lui se năruie timpul irosit, risipă de cuvinte.

Aflăm azi cu stupefacţie că s-a terminat cu pasajul din Podu Roș, pentru care oricum nu erau bani, se face un nou studiu pentru tunelurile rutiere. A vorbit patru ani despre o utopie. Pasajele din Podu Roș şi Tudor Vladimirescu aveau sens dacă erau proiectate simultan. Oraşul se extinde masiv spre Podul Sf. Ioan şi nimeni nu sesizează nenorocirea care stă să se reverse peste locuitori. Axele Iaşului sunt obturate. Nu se face nimic pentru oameni, nici măcar nu s-au apucat de vreun proiect în 6 ani.

Chirica înşeală îngrozitor de multă lume. Iaşul a obţinut 16 tramvaie de 30 m prin program al Guvernului, iar celelalte 16 tramvaie le-a luat ca pol de dezvoltare, pe sumă dedicată, fără nicio concurenţă. E o uriaşă contraperformanţă. Nu înseamnă nimic în 6 ani şi acuşi se vor face 8 ani. Când Primăria a avut de concurat pentru autobuze electrice, a capotat penibil, nu au terminat documentaţia şi a câştigat Brașovul o sumă dublă.

Această pierdere de investiţii e o dramă pe care partidele o ascund sub preş. Liniile de tramvai înseamnă extrem de puţin. Am vizitat azi toate şantierele. Se lucrează foarte lent pentru că termenele de predare sunt extrem de îndepărtate. Nici la celebrul Palat Braunstein, cu care ne vom lăuda zile şi luni la rândul, nu se mai lucrează.

Ritmul în care se mişcă Iaşul este inacceptabil. Bugetul pe 2021 nu mai are nicio importanţă, suntem deja la jumătatea anului şi nu se realizează nimic. Mihai Chirica ne vorbeşte doar despre facturi la apă, canal şi despre salarii. 2021 nu mai există. Partidele ar trebui să stabilească foarte serios ce fac în 2022-2024, dar nu pe nişte fonduri europene care vin ca la milogi, fără să faci nimic.

Nu există voinţă politică de a pune 50 milioane de euro/an din bugetul propriu pentru marile investiţii. Nu se vrea pur şi simplu. După cele 50 de milioane te gândeşti la celelalte subvenţii şi cheltuieli şi începi să eficientizezi, să reduci această risipă socialistă, falimentară. Dacă Iaşul nu pune minim 50 de milioane de euro din resurse proprii pentru dezvoltare (dar pe care să le cheltuie până la ultimul cent în fiecare an), la care se se adauge fondurile europene pe proiecte durabile, ne irosim timpul.

Dincolo de sistemul corupt pe care l-a patronat, Mihai Chirica a fost dintotdeauna, din prima lui zi în Primărie, un etatist în cea mai tristă tradiţie comunistă, care confiscă resursele publice şi nu e capabil să modernizeze nimic. Căţelandrii liberali care i s-au gudurat la picioare se iubesc doar pe ei înşişi şi nu văd mai departe de interesele lor mărunte. Aceşti oameni nu iubesc Iaşul şi nu iubesc ieşenii, chiar dacă stau toată ziua în gură cu aceste cuvinte înălţătoare. Aceşti oameni nu dau Iaşului investiţiile de care are nevoie ca aerul. Nu dau Iaşului un PUG care să salveze de la coşmar mii de oameni care vor să construiască ceva şi sunt trimişi ani de zile în batalioane disciplinare. Nu poţi iubi Iaşul doar plătind subvenţii şi furând din bugetul public.

Acestea fiind zise, nu mai are sens să le dăm atenţie şi să mai avem aşteptări. Închideţi uşa după 2021. Cu 30 de tramvaie nu meriţi un mandat de 4 ani. Nu meritaţi privilegii şi banii pe care îi câştigaţi. Sunteţi nişte paraziţi.


Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: