fbpx
Portokal
Opera lui Avătăji în Arcu: ZERO spații verzi, apartamente ilegale în pod și la subsol. Bloc vândut, prinde orbul, scoate-i ochii!

Opera lui Avătăji în Arcu: ZERO spații verzi, apartamente ilegale în pod și la subsol. Bloc vândut, prinde orbul, scoate-i ochii!


Încă de la fundație a ieșit scandal în cartierul înverzit din Arcu: blocul e o plombă care sufocă ceilalți locuitori din zonă. Pentru că distanțele sunt prea mici, dezvoltatorul Paul Avătăji a făcut blocul fără balcoane. Ca să mai iasă niște bani, din subsol a făcut două apartamente, iar podul l-a transformat tot în locuințe. Propriii lui locatari l-au reclamat la Primărie.

Pe strada Florilor 11, la proiectul imobiliar Roua Florilor făcut de Paul Avătăji, s-a ajuns în instanță. Primăria cere desființare lucrări după ce dezvoltatorul a modificat un pod pentru a-l transforma în apartamente.

Subsolul, care trebuia să fie spațiu tehnic, este tot spațiu locuit acum.
Scandalul a pornit de la locatarii care au acceptat să nu aibă balcoane pentru că Avătăji le-a spus că vor putea folosi podul ca spațiu comun pentru uscatul rufelor. Lipsa balcoanelor a fost impusă de locatarii din blocurile vecine, nemulțumiți că pe un spațiu atât de restrâns apare un nou bloc.

Nu i-au mai acceptat intrarea în legalitate

Primăria Iași a deschis un proces la Judecătoria Iași împotriva lui Paul Avătăji, dezvoltatorul proiectului imobiliar de pe strada Florilor 11. Conform cererii depuse la instanță, dezvoltatorul a amenajat un pod cu ferestre și uși, urmând a fi transformat în apartamente de vânzare.
În autorizația din 2016, clădirea avea demisol (cu spațiu tehnic și garaje), parter, trei etaje și pod neamenajat. Inclusiv spațiul tehnic de la subsol a fost transformat în două apartamente. Unul a fost vândut, altul este în proprietatea lui Avătăji, care îl închiriază.
Controlul a fost făcut în iulie 2020, a fost dată o amendă și s-a dispus intrarea în legalitate până la sfîrșitul lunii ianuarie 2021. Paul Avătăji nu a obținut autorizație pentru noul spațiu amenajat. Primăria susține că transformarea s-a produs după ce a fost emis certificatul de atestare a edificării, în 2018.
Regulile s-au schimbat după scandalurile din ultimii ani.

Blocul din Florilor le-a înghesuit pe celelalte din jur. Rețeta: teren central, suprafață mică, preț mare a locuințelor (1.500 euro/mp), profit uriaș făcut din plățile în avans ale cumpărătorilor. În urmă rămâne o zonă distrusă

Treabă de mântuială, proiect modificat după intabulare

Verificările Controlului Urbanism de la Poliția Locală au început după ce proprietara unui apartament din blocul de pe Florilor 11 a făcut o sesizare la Primărie în care a spus că dezvoltatorul modifică proiectul inițial. Lăcrămioara Todiraș a cumpărat un apartament pentru a fi aproape de fiul care locuiește în zonă.
„Am căutat apartament aproape de fiu, pe strada Arcu, și așa am făcut cunoștință cu Paul Avătăji, care a spus că are un teren aproape, pe care construiește bloc cu 3 etaje, 5 garaje, pod de depozitare. Motivul pentru existența acestui pod a fost că apartamentele nu au balcon. Trecând peste amenajarea cu materiale ieftine, de mântuială, Avătăji Paul, Avătăji Narcisa și Gavrilă Constantin au adus modificări proiectului inițial. Blocul nu are două ieșiri, cum a fost aprobat, pentru că a doua ieșire din proiect a devenit garaj. În plus, spațiul tehnic de la subsol a fost transformat în două apartamente, unul vândut și unul închiriat. În ciuda promisiunii inițiale, nu avem loc să ne uscăm rufele, pentru că nu sunt balcoane și nu avem acces la pod, unde dezvoltatorul face apartamente să le vândă. Cu acceptul Primăriei, spațiul verde din proiect inițial a fost făcut parcare privată”, a menționat Lăcrămioara Todiraș în plângerea sa.

Spațiul demisol a fost transformat în apartamente: unul a fost vândut, unul este scos la închiriat de Paul Avătăji

Spațiile verzi au dispărut complet

REPORTER DE IAȘI a făcut un tur al blocului de pe Florilor 11, unde se observă apartamente la demisol, unde era de fapt spațiu tehnic, conform autorizației din 2016. Controlul Urbanism a reacționat doar la faptul că Avătăji a modificat podul în apartamente. Inspectorii nu au notat în constatările lor faptul că subsolul este tranformat, de asemenea, în locuințe.
Spațiul verde al blocului este inexistent. Singurele spații verzi sunt cele ale blocurilor de tip vilă din jur. S-a încercat o discuție cu Paul Avătăji, dar acesta nu a răspuns la telefon și la mesaje timp de 48 de ore.

Podul, din uscător, a fost transformat tot în apartamente

Proiect început cu scandal

Blocul din Florilor 11 a ajuns fără balcoane pentru că locatarii blocurilor tip vilă din jur au protestat atunci când Pauil Avătăji a cerut autorizație de la Primăria Iași. Din cauza protestelor, a renunțat la balcoane, precizând cumpărătorilor apartamentelor că vor avea la dispoziție podul imobilului.
Dar, după vânzarea apartamentelor, podul blocului nu a fost dezmembrat și cedat locatarilor ca spațiu comun. A fost păstrat în proprietate de către Avătăji, conform actelor de intabulare.
Imobilul realizat de acesta are în prezent 16 apartamente față de 14 autorizate, plus cele care ar fi rezultat în pod. Sunt în total 1.100 metri pătrați construiți. Când a vândut apartamentele, prețul a fost de aproape 1.500 de euro/mp.

Google Maps ne arată un bloc apărut în singura oază rămasă liberă între blocuri

Avătăji, relații privilegiate la Primărie

Numele lui Paul Avătăji apare într-un  alt scandal imobiliar, în Podul de Piatră. Acesta a obținut autorizație pentru un bloc de 11 etaje care a fost ulterior considerată ilegală de către ISC.
Instituția a fost sesizată de ieșenii care locuiesc la blocul de 4 etaje de pe Șoseaua Națională nr 180-182, care au fost șocați de dimensiunea imobilului care ar fi fost construit în dreptul lor, aproape de bloc.
Proiectul a fost vândut imediat după obținerea actelor, către Bauer Solutions, societate condusă de către Denis Țugulschi, cu 500.000 de euro. Noul proprietar a împrejmuit locul pe care va ridica imobilul și a ras spațiul verde existent, ceea ce a stârnit revolta.

Article image
* Este al doilea caz anul acesta. Aberația din Cantemir miroase de la o poștă: legea nu permite construirea la o distanță mai scurtă decât înălțimea blocului, dar lasă o portiță * La Primărie, unii intră pe această portiță, cu niște proiecte scandaloase, iar altora li se resping autorizațiile în exact același situații * Construirea unui turn la 10 m de blocul oamenilor este o crimă urbanistică: ieșenii nu mai văd soarele ...
Autor cristi tanasa Anchete 28 Octombrie 2020


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top