fbpx
 
Urbica a ajuns la 50% din valoarea Termoservice pe spatele dezvoltatorilor imobiliari

Urbica a ajuns la 50% din valoarea Termoservice pe spatele dezvoltatorilor imobiliari


Compania Primăriei administrează 22.600 de apartamente, iar Urbica peste 11.000. Creșterea masivă la Urbica a avut loc după ce-au apărut noile proiecte rezidențiale: majoritatea constructorilor au preferat firma privată pentru administrarea blocurilor. Alex Costea, patronul CPU, a ieșit din acționariatul Urbica, pentru că asociații grupului de firme și-au separat complet afacerile.  

Aproape 30 de milioane de lei, echivalentul a 6 milioane de euro anual. Acesta este potul de pe piața administrării asociațiilor de proprietari. Cei patru mari jucători sunt Termo-Service (a Primăriei) cu 22.600 de apartamente administrate, Urbica cu 11.500 locuințe, INAAP și Adminis, fiecare cu câteva mii de locuințe. Restul de până la 120.000 de apartamente, adică mai bine de 60% din piață este fărămițată, cu administratori persoane fizice sau PFA.

Speculațiile despre creșterea Urbica

În ultimii 10 ani, s-a speculat în repetate rânduri că Termo-Service, firma Primăriei, a pierdut intenționat clienți în favoarea Urbica, ai cărei asociați ar fi fost în relații apropiate cu personaje aflate la conducerea orașului.

„Am luat o asociație mai mare, foarte demult 2011-2012, în cartierul Mircea cel Bătrân care are vreo sută și ceva de apartamente și în rest sunt asociații micuțe care au venit de la Termo-Service. Vreo 500 de apartamene toată perioada 2009- 2021. Eu vă zic că nu ne-a ajutat nimeni să luăm asociații de la Termo-Service, speculații legate de înfrățirea noastră cu domnul primar actual le-am auzit și eu. Dar n-au nicio realitate”, a declarat Andrei Casian Spiridon, administrator și manager Urbica.

Andrei Sabin este fiul scriitorului Cassian Maria Spiridon. El a fost cooptat în Urbica pentru că avea experiență ca director la INAAP

Spiridon, singurul cu experiență în administrație de clădiri
Inițial, Urbica a pornit la drum în 2009, cu patru asociați: Petru Butnicu, Alex Costea, Emil Nicușor Maxim și Andrei Casian Spiridon.

„Ceilalți trei acționari erau împreună de foarte mult timp, cred că de la sfârșitul liceului. Ni s-au intersectat drumurile când eu eram manager la INAAP și mi-au propus să facem acest business împreună. Portofoliul lor împreună era destul de vast. S-a ajuns la un moment dat la ideea să ne ocupăm fiecare de câte ceva ca să fie bine. Tu de o afacere, acționarul ăsta de altă afacere... Nicu și cu mine am gestionat mai îndeaproape Urbica. Și-au împărțit între ei portofoliul pe care-l aveau, un fel de barter”, a spus Casian Spiridon.

Șeful Cafenelei Piața Unirii s-a retras în 2018
Astfel, în 2018, Alex Costea s-a retras din afacere, Urbica rămânând cu doi asociați, Casian Spiridon și Maxim. În aceeași zi, 7 noiembrie 2018 când Costea s-a retras din Urbica, la Micul verde SRL (Cafeneaua Piața Unirii) Maxim i-a dat acestuia cele 33,3% părți sociale ale sale, ceea ce confirmă spusele lui Casian Spiridon.

„La Urbica, am fost patru asociați inițial. Treptat au ieșit doi, iar al treilea dintre asociați a murit la începutul anului. Au moștenit părinții lui. Acum, suntem trei acționari, eu și ambii părinți”, a precizat managerul Urbica.

10 societăți cu același nume: Urbica
De fapt, în evidențele Ministerului de Finanțe figurează mai multe societăți „Urbica”, cu diferite extensii: AHH, AVV, AYY, AJJ, AQQ, AZA etc.

„Este încă în vigoare o hotărâre de Consiliu Local în ceea ce privește autorizarea firmelor care administrează. Poți fi autorizat ca persoană fizică sau ca persoană juridică. La atestarea ca persoană juridică sunt niște condiții printre care cea ca la fiecare 1.000 de apartamente să ai un administrator autorizat, angajat. Și pornind de aici, noi ne-am structurat activitatea pe cartiere și în funcție de colegi. O divizare a activității pentru autorizarea mai ușoară a firmelor. Pentru mine a fost mai simplu așa. Sunt și firme care au 2.000 de apartamente și atunci am doi administratori”, a explicat Andrei Sabin Casian Spiridon de ce există mai multe firme Urbica.

Termoservice se laudă cu o platformă online foarte bună

Ascensiunea Urbica a coincis cu schimbările la Primărie
Pentru activitățile prestate, Urbica percepe două tipuri de comision: pachetul de bază e 18 lei de apartament, iar cel care include și mentenanța părților comune și îngrijirea spațiilor verzi este de 23 de lei/locuință.

La un portofoliu de 11.500 de apartamente și la un comision mediu lunar de 20 de lei, Urbica înseamnă o afacere anuală de peste jumătate de milion de euro. „Creșterea până la 4.000 de apartamente a fost una greoaie, s-a petrecut între 2009 și 2016. Când aveam noi pe la 4.000 de apartamente am analizat afacerea, nu eram foarte mulțumiți de modul în care evoluează și am făcut promovare intensă, am schimbat niște lucruri și-n interiorul firmei și am crescut de la 4.000 la 7.000 într-un an. Cred că în 2017. Apoi am replicat modelul și-n anul următor și am crescut de la 7.000 la 10.000 și apoi lucrurile au mers natural”, a spus managerul Urbica.

Acesta a susținut că preluările de asociații, fie de la Termo-Service, fie de la privați, s-au întâmplat în urma promovării Urbica prin răspândirea de pliante în care-și anunțau serviciile.

Urbica, favorita noilor dezvoltatori imobiliari
Complexurile noi de locuințe au fost marea lovitură a Urbica din ultimii ani. Conest Grand Residence, Green Park, Newton, Concept Residence, Lazăr Residence, Brown Luxury, Ever Green Towers, Exclusive Residence Copou, Spring Residence, Dream Village, Penta Rezidențial.

„Avem acele instrumente online, platforma noastră care ajută mai ales pe cei activi și tineri care au acces la un calculator. De acasă pot să văd totul, să plătesc. Nu trebuie să mă întâlnesc cu administratorul decât dacă am cu adevărat o problemă. N-am făcut o statistică, dar e posibil să fie jumătate-jumătate blocuri noi – imobile vechi. Pentru Urbica oricum nu contează, tot clienții noștri sunt”, a adăugat Casian Spiridon.

Puține transferuri de la Termoservice
Administratorul Urbica a spus că asociațiile care optează pentru serviciile firmei sale trebuie să ia această decizie în Adunarea Generală cu votul a 50% + 1. „În total, cred că am luat de la Termo-Service în jur de 10 asociații. Nu-i ținta noastră, n-am vrut să fim într-un război cu Termo-Service. De foarte multe ori, a fost dorința proprietarilor, adică ne-au căutat asociațiile respective să vadă dacă am putea colabora”, a afirmat Casian Spiridon.

Urbica se laudă pe site-ul propriu cu administrarea a 11.500 de apartamente

Liderul pieței e firma Primăriei
De cealaltă parte, Termo-Service se prezintă ca „principalul furnizor de servicii de administrare imobile din România”. Acum, societatea are în portofoliu 22.600 de apartamente.

Prin reorganizare, Regia Autonomă „Termoficare” a Primăriei s-a spart, în 2001, în patru societăți distincte, Termo-Service, pentru administrarea imobilelor, fiind una dintre acestea. Inițial, a avut în portofoliul doar imobilele Primăriei, ulterior intrând pe piața concurențială. „Este o afacere dificilă, care cere o disciplină financiară de fier”, a declarat Alin Aivănoaei, directorul general al Termo-Service.

În perioada 2015-2018, Termoservice a pierdut circa 1.100 de apartamente din portofoliu, dar în ultimii doi ani a reușit să recupereze 550 de locuințe.

Termoservice face sute de mii de euro profit

Anul trecut, societatea a înregistrat un profit de 1,2 milioane de lei cu 181 salariați. În 2019, profitul a fost de 300.000 lei, iar în 2018 de aproape 600.000 de lei. Potrivit legii, 50% ia acționarul ca dividende, adică Primăria, 10% salariații și 40% sunt reinvestiți. În mașini și digitalizare.

„Avem o platformă online pe care o îmbunătățim constant”, a spus directorul Alin Aivănoaei. Gestionarea costurilor locuinței se pot face online: plată, transmiterea citirilor de apometre, alerta informativă, fișa individuală de plăți, consumurile.

Pentru zilele viitoare, directorul Termo-Service a anunțat o mică lovitură și de imagine, dar și de portofoliu prin atragerea de noi clienți. Societatea va prelua aproximativ 700 de apartamente în Cantemir.

 

„Nici pomeneală de vreo cedare către Urbica, așa cum am auzit în ultima vreme.”
Gabriel Harabagiu, fost viceprimar

Article image
* În contestația la decizia de excludere din USR, tânărul viceprimar spune că ar fi fost amendat cu 5.000 de lei dacă nu vota bugetul local, deși o asemenea prevedere nu există în Codul Administrativ * Mai spune că refuzul repetat al USR-PLUS de a aproba bugetul reprezintă infracțiune, iar membrii acestui partid sunt „Grup Organizat” * Cezar Baciu și-a vândut votul la PNL și acum este viceprimar, la 26 de ani, cu 13.000 de ...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 24 Iunie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30