fbpx
 
Posibil doar în România: avocata traficanților de țigări are contract de apărător și cu Poliția de Frontieră. EXCLUSIV

Posibil doar în România: avocata traficanților de țigări are contract de apărător și cu Poliția de Frontieră. EXCLUSIV


*Prietenia româno-moldovenească pe vama Prut are un nume: Mihaela Reznic
* Este fiica basarabencei Larisa Mardari, care are două condamnări cu suspendare după procese cu Poliția de Frontieră
* Culmea, ambii copii au devenit avocați, iar fiica are de trei ani contract de consultanță cu Poliția de Frontieră (ITPF) Iași
* Și Mihaela Reznic, și fratele ei, Alexandrin, au apărat cetățeni moldoveni trimiși în judecată pentru contrabandă și trafic de țigări
* Relațiile fiicei lui Mardari în Poliția de Frontieră sunt recunoscute de comandantul Victor Mariniuc: „Dacă luăm de pe SICAP prețul cel mai mic, ne trezim cu un avocat modest, pe când așa avem garanția unor servicii de calitate”
* Mariniuc nu explică esențialul: de ce a ales-o Inspectoratul pe Mihaela Reznic din cei 700 de avocați din Iași? Exact omul traficanților

Anomalie: o avocată care apără contrabandiști de țigări a încheiat, în paralel, un contract pentru servicii de asistență juridică cu Poliția de Frontieră. Mai mult, în trecut, mama acesteia a fost judecată și condamnată pentru ultraj și pentru că a lovit cu mașina un polițist de frontieră căruia i-a rupt, astfel, un deget de la picior.

Avocata în cauză, Mihaela Reznic, a răspuns senin că nu vede niciun conflict de interese. La rândul său, Victor Mariniuc, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași (ITPF), a declarat că procedura de selecție a avocatului a respectat pașii legali. Și că, pe această speță, a oferit răspunsuri și „structurilor abilitate să facă verificări”, comisarul-șef refuzând să precizeze dacă este o anchetă internă sau a altei instituții, independentă de Poliția de Frontieră.

Marile semne de întrebare la care nu a răspuns comisarul-șef:
1) Din peste 700 de avocați cât numără Baroul Iași, de ce Mihaela Reznic?
2) Această asociere cu avocata și familia sa poate reprezenta o problemă de imagine pentru Poliția de Frontieră?

Contractul din 2019 dintre Poliția de Frontieră și avocata Mihaela Reznic a fost reînnoit în 2020, fiind și-acum în vigoare

 

Reznic trebuie să apere polițiștii de frontieră
Primul contract dintre cele două părți a fost încheiat în luna aprilie 2019. „A fost o procedură pe SEAP”, a explicat comisarul-șef Victor Mariniuc. Șeful ITPF a afirmat că, totuși, în acest contract nu s-a plătit, până acum, niciun leu.

Procedura ar fi următoarea: deși Inspectoratul are consilieri juridici, aceștia nu au drept de reprezentare în instanță. Iar acest contract cadru a fost încheiat în eventualitatea în care vreun polițist este inculpat și nu-și permite un avocat.

„Este doar pentru situația în care un polițist ajunge să fie inculpat într-un dosar și doar dacă apelează. Adică, polițistul trebuie să solicite Inspectoratului dacă are nevoie de asistență judiciară. Dacă se face o astfel de solicitare, abia atunci se facturează”, a explicat Mihaela Reznic.

În respectivul caz ipotetic, polițistul de frontieră poate apela și la un avocat de pe piață, situație în care suportă singur cheltuielile.  

Al doilea contract n-a mai fost trecut pe SICAP

Din 2019 și până acum, au spus ambele surse citate, nu a fost nicio solicitare. „Contractele sunt de un an jumate. Un al doilea se finalizează acum în iarnă. De încasat, nu s-a încasat nimic pe ele. Primul an a fost achiziție directă, la primul contract. Și al doilea an s-a făcut licitație, nu a participat nimeni și după aia a fost atribuire directă. Adică, exact în condițiile primului contract. Primul și al doilea sunt identice”, a precizat avocata Reznic.

Deși nu a luat niciun leu de la ITPF, Reznic a continuat pentru că a avut un plan cu bătaie lungă. „Pentru a avea contracte, poate la un moment dat licitez și am nevoie de feedback și experiență similară. Pot fi solicitate în cadrul altor licitații”, a spus aceasta.

Mihaela Reznic recunoaște că apără contrabandiști basarabeni trimiși în judecată de DIICOT. Mama ei, Larisa Mardari, are conexiuni în Poliția de Frontieră

 

Mama avocatei către o polițistă: „Îți dau m... când vreau eu”
Alegerea avocatei Mihaela Reznic ca partener al ITPF este cel puțin stranie. De-a lungul anilor, mama acesteia, Larisa Mardari (cu dublă cetățenie română și moldoveană) a fost implicată în mai multe conflicte, în instanță, cu angajați ai Poliției de Frontieră.

În cel puțin două rânduri, Mardari a fost condamnată, o dată pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă și a doua oară pentru ultraj. Prin contopire, a primit o pedeapsă de 10 luni de închisoare cu suspendare.

„La data de 28.05.2007, în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, de față cu mai multe persoane, a avut loc un conflict verbal între inculpata Mardari Larisa și agentul de poliție D.M.D. care se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu (...). În cursul acestui incident, inculpata a adresat mai multe cuvinte insultătoare la adresa părții vătămate, făcând afirmații jignitoare ce vizau igiena («împuțito», «răpănoaso», «nu vezi că pute de la tine?»), conduita morală («curvo», «îți dau m..e când vreau eu») și profesională («cine te f..e și te-a adus în vamă») ale părții vătămate D.M.D.”, a reținut instanța.
În plus, judecătorii au notat: „Inculpata a amenințat-o pe partea vătămată că la următoarea întâlnire «o va aranja» și «va da cu mașina peste ea»”.

Larisa Mardari a dat cu mașina, intenționat, peste un polițist din Vama Sculeni

 

Larisa Mardari – infracțiuni legate de traficul prin Sculeni
În cadrul acestui proces au fost invocate și alte dosare și conflicte în care Larisa Mardari a fost implicată în punctele de trecere a frontierei. „Instanța reține că inculpata (...) a mai fost cercetată în mai multe dosare penale, respectiv nr. 6767/P/2006, 3992/P/2005 și 841 l/P/2007, pentru infracțiuni legate de traficul prin PTF Sculeni. Inculpata este o persoană cu un temperament agresiv fiind în momentul de față trimisă în judecată pentru infracțiunea de sfidare a organelor judiciare (...), pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă (...) și pentru o altă infracțiune de vătămare corporală din culpă (...). De asemenea, prin sentința penală (...) a Judecătoriei Iași, definitivă prin decizia penală (...) a Tribunalului Iași, inculpata a fost condamnată definitiv la pedeapsa de 5 luni închisoare pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă (...) după ce inițial a fost cercetată pentru infracțiunea de tentativă de omor constând în aceea că, în urma unor discuții contradictorii cu un controlor vamal din PTF Sculeni, l-a lovit pe acesta cu autoturismul pe care îl conducea”, au detaliat judecătorii în motivare. Practic, i-a rupt polițistului un deget de la picior.

Condamnată la închisoare cu suspendare
Astfel, pe 11 aprilie 2011, Larisa Mardari a primit o pedeapsă unică rezultantă pentru cele două fapte (vătămare corporală din culpă și ultraj) de 10 luni de închisoare cu suspendare.

Avocata Mihaela Reznic nu vede nicio problemă între trecutul tumultuos al mamei sale în raport cu Poliția de Frontieră și contractul său cu ITPF Iași.

Victor Mariniuc, comandantul ITPF Iași, spune că relațiile cu Reznic au fost verificate și de „organele superioare ale statului”

 

Reznic: „Conflict cu polițista, nu cu Inspectoratul”

REPORTER DE IAȘI: - Mama dvs. a avut mai multe procese cu Inspectoratul.
Mihaela Reznic
: - Da. Dar nu era condiție la licitație. Dar nu cu Inspectoratul direct.
- Mama dvs., Larisa Mardari e condamnată în raport cu o angajată a Inspectoratului.
- Da, o polițistă.
- Ultraj.
- Da. Dar e cu persoana fizică polițista, nu cu Inspectoratul în sine
- O angajată în exercițiul funcțiunii, totuși.
-
Da. Dar procesul a fost cu ea persoană fizică pentru ultraj. Inspectoratul nu a avut nicio calitate.
- Din punctul dv. de vedere nu e niciun conflict de interese?
- Nu. Acel proces de care spuneți nu este în contradictoriu cu Inspectoratul.
- Sunt spețe în care numele dumneaei apare și în acțiuni de contrabandă din Republica Moldova. Nici asta n-ar fi o problemă?
- N-are niciun dosar penal pentru contrabandă. N-are absolut nimic. Pe judiciar nu are nicio problemă.

Victor Reznic (în stânga), tatăl avocatei, a fost șeful regional al Fiscului din Ungheni (R. Moldova), cu atribuții tot în Direcția Vămilor de peste Prut. Familiei Reznic îi place domeniul vamal


„O, apăr mulți acuzați în dosare cu DIICOT...”

Aceeași Mihaela Reznic apare, de-a lungul timpului, ca apărător în cazul persoanelor depistate ca făcând contrabandă cu țigări pe relația Republica Moldova – România.
REPORTER DE IAȘI: - Sunteți apărător într-un dosar de trafic la o femeie din Basarabia.
Mihaela Reznic:
- Nu, am recuperat o taxă auto acolo.
- Eu am găsit pe portal că cerea ridicarea sechestrului pe mașină. Era o mașină imobilizată.
- E vechi, la ea e vechi. Oricum dosare de trafic sunt multe, că reprezint mulți clienți la DIICOT.
- Știți cum e: dvs. reprezentați contrabandiști, pe de o parte și pe de altă parte aveți contractul acesta cu Poliția de Frontieră.
- V-am zis, nu era condiție de licitație să nu reprezint în dosare cu DIICOT. Dosare cu DIICOT am din 2010-2011.
- Înțelegeți care e nedumerirea. Sunteți avocatul Inspectoratului și în același timp apărător la contrabandiști de țigări, una dintre infracțiunile cercetate de DIICOT cu ajutorul Frontierei.
- Nu era condiție. Vă spun care erau condițiile: să fim avocați definitiv în Barou, ori 3, ori 5 ani vechime ca avocat definitiv, nu mai știu exact, asigurarea de malpraxis și suma pentru care în cazul că s-ar face o solicitare, ce sumă am încasa noi dacă un polițist ar apela. Atât.
- Mai știți suma?
- 1.000 de lei era pe fază procesuală. De exemplu, la Parchet e o fază procesuală, la instanță altă fază procesuală, apel altă fază.
- Mai aveați un dosar cu contrabandiști și la Neamț?
O, sunt și la Bacău și la Piatra Neamț și în Iași. Sunt multe.

Reznic, legături cu vămile pe ambele maluri ale Prutului

La rândul său cu dublă cetățenie, română și moldoveană, Mihaela Reznic (34 de ani) este avocat definitiv în Baroul Iași din 2012. Are un frate, Alexandrin, tot avocat. Tatăl acestora, Victor Reznic, a fost o vreme șeful Inspectoratului Fiscal de Stat din raionul Ungheni, Republica Moldova.

A fost implicat într-un scandal de incompatibilitate pentru că ar fi ocupat, concomitent, funcțiile de șef inspectorat fiscal și consilier raional Ungheni.

Alexandrin Reznic, fratele Mihaelei, este tot avocat și apare tot ca apărător al unor basarabeni trimiși în judecată de DIICOT

 

Întrebările la care Mariniuc a spus că va răspunde în scris. N-a făcut-o
Săptămâna trecută, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au avut o întâlnire, față în față, cu Victor Mariniuc, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași. Comisarul-șef a precizat că va răspunde în scris la întrebări. Acestea i-au fost adresate pe email marți, 16 noiembrie. Până la ora editării acestui material, comisarul-șef nu a trimis niciun răspuns.
1) În câte incidente de pe raza actualului Inspectorat Teritorial al Poliției de Frontieră Iași a fost implicată Larisa Mardari (dublă cetățenie, română și moldoveană) cu angajați ai ITPF? Vă rugăm să le enumerați, să le localizați în timp și spațiu, precum și o scurtă descriere a fiecărui eveniment în parte
2) Există în acest moment pe rolul instanțelor de judecată procese între ITPF și Larisa Mardari? Dacă da, care sunt acestea?
3) Este cunoscută Larisa Mardari ca aparținând de rețelele de contrabandă cu țigări pe relația R. Moldova – România? Lucrătorii ITPF au depistat-o pe ea personal sau pe interpuși de-ai ei în acțiuni de contrabandă?
4) Ce contracte a avut avocatul Mihaela Reznic cu ITPF de-a lungul timpului:
- când au fost încheiate și pentru ce perioade?
- care a fost metoda de atribuire?
- care au fost valorile financiare și care au fost serviciile prestate (cazuistică, număr de dosare)?
5) În ultimii 5 ani, cu cine a încheiat ITPF contracte de asistență juridică?

 

Article image
La slujbele de pomenire organizate de către directorul Ateneului, Andrei Apreotesei, la Cimitirul Eterrnitatea, participă întotdeauna primarul Mihai Chirica. La unul dintre evenimentele recente, acesta s-a fotografiat la braț cu soția unuia dintre interlopii periculoși ai orașului. Alina Filip este soția lui Petronel Corduneanu și, acum câteva luni, era ridicată de polițiști pentru că a încercat să influențeze martori care ...
Autor cristi tanasa Anchete 12 Noiembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: