fbpx
 
IAȘUL CA O ÎNCHISOARE. Analiză: tramvaie, linii extinse, separatoare. Ieșenii mor, Chirica doarme

IAȘUL CA O ÎNCHISOARE. Analiză: tramvaie, linii extinse, separatoare. Ieșenii mor, Chirica doarme


* De ce nu pricep conducătorii Iașului ce înseamnă un metrou de suprafață? Pentru că nu se gândesc decât la viața lor de huzur și la averea personală

Din niște date smulse cu mare greutate de la CTP, rezultă că aceasta transportă zilnic în jur de 100.000 de călători cu tramvaiele, 50% din capacitatea de transport, restul fiind autobuze. De fapt sunt 100.000 de călătorii, nu persoane, iar la o medie de două drumuri/zi, dus-întors, putem aproxima că sunt în jur de 50.000 de ieșeni/zi care folosesc tramvaiul.

La 400.000 de locuitori, este foarte puțin (noi de fapt suntem 510.000, cu suburbii). Unul din 8 ieșeni folosește ca mijloc de transport tramvaiul, care ar trebui să fie cel mai rapid, eficient și sustenabil factor de mobilitate.

Compar iarăși cu Strasbourgul (400.000 de locuitori, cu zona metropolitană), unde CTS (compania locală de transport, care operează exclusiv liniile de tramvai, autobuzele fiind pe o altă companie) raportează o medie lunară de 14,7 milioane de călători. Putem aproxima, la 30 de zile, 490.000 de călătorii/zi (datele sunt ușor de găsit pe Wikipedia, pagina CTS). Dacă mergem tot pe două drumuri/zi, dus-întors, reiese că în Strasbourg 240.000-250.000 de locuitori folosesc zilnic tramvaiul. De cinci ori mai mulți decât în Iași.

Deci în Iași 1 din 8 locuitori folosește tramvaiul, iar în Strasbourg unul din doi. Orașul alsacian operează cu o flotă de 94 de tramvaie lungi de 50 m. Iașul declară o flotă comparabilă, la 100 de mijloace, din care doar câteva, deocamdată, sunt moderne, la 30 m lungime.

Un altfel de tramvai și un altfel de Cuza Vodă. AEG în Strasbourg

Deci 94 de tramvaie în Strasbourg transportă de 5 ori mai mulți călători/zi decât cele 100 de tramvaie de la Iași. Timpii de așteptare sunt de 5-6 minute, cât ai fuma o țigară sau ai parcurge rapid câteva postări pe FB. Tramvaiele franțuzești sunt AEG și au costat, ultimul lot, 3,3 milioane de euro bucata, la 50 m lungime. La noi, un tramvai PESA a costat 2 milioane de euro, la 30 m lungime, deci prețurile raportate la capacitate sunt asemănătoare.

Rezultatul: traficul din Strasbourg este mult mai puțin aglomerat decât în Iași. Nu ai mai mult de 5-6 mașini la semafor, în orice punct te-ai afla. Toată lumea circulă cu tramvaiul, de aceea cred că la ei media de călătorii pe zi a unei persoane e mai mare decât la Iași.

Una peste alta coșmarul pe care îl trăim zilnic în trafic are o explicație clară: incompetența crasă a întregii administrații ieșene, cu primar, consilieri locali și manageri. Traficul de pe bulevarde a ajuns la un prag inuman, nemaifiind întâlnită într-un oraș modern din Europa. Statul în mașină la 40 de minute/km este specific marilor aglomerări urbane din lumea a treia.

Mihai Chirica ne sugerează că ar trebui să mai treacă 10 ani ca să mai avansăm un pic. Unei asemenea  gândiri indolente și neputincioase noi, ieșenii, ar trebui să-i punem punct acum. Chirica mai dă 360.000 de euro unui studiu de transport care ar trebui să fie gata în 2023. Și nu ne va folosi la nimic. Un plan de afaceri pe mobilitate urbană îl faci în jumătate de oră. Știi exact ce costuri ai, ce trebuie făcut și ce venituri îți revin din dezvoltarea activității, pentru amortizare. În 30 de minute termini calculul.

Să explic. Mihai Chirica spune că am mai putea lua 30 de tramvaie pe următorul ciclu financiar al Uniunii Europene. Dar acestea, pe baza experienței anterioare, ar trebui să vină în 2027. Adică peste 6 ani! Și atunci vei avea 60 de tramvaie la 30 m lungime și tot n-ar fi suficiente.

Concomitent, nu există termene stabilite pentru extinderea liniilor în suburbii: ERA, Trei Sarmale, Lunca Cetățuii, Tomesti. Deci nu se face niciun plan, nu se angajează costuri, mai trec 10-20 de ani.

Un video de pe o altă planetă, acolo unde Mihai Chirica nu mai este primar și nu mai poate minți pe nimeni

Ieșenii nu renunță la mașini din motive clare, obiective:

- nu există predictibilitate. Timpii de așteptare sunt mari, iar tramvaiele sunt subdimensionate și trebuie să-l aștepți pe următorul. Aglomerația te sufocă și te face să renunți. Preferi să stai la căldură în mașînă. În Strasbourg, călătorii urcă și coboară simultan pe 10 uși, în 15 secunde, nimeni nu rămâne pe dinafară, pentru că tramvaiele au 50 m lungime.

- căile de rulare pentru tramvaie nu sunt separate de traficul auto. Viteza de deplasare este foarte mică, e o chinuială să rămâi în picioare la 5 km/h, stând efectiv pe loc în toate intersecțiile, care se succed la fiecare 100 m.

În Strasbourg, toate căile de rulare sunt dedicate exclusiv, cu separator din borduri înalte de 5 cm. Finuț și eficient. Un tramvai merge cu 60 la oră între stații și staționează 15-20 de secunde. Transferul de călători e instantaneu.

Lui Mihai Chirică i-au trebuit 3 ani să facă linia dedicată Podu Ros-CUG. Trei ani o singură linie! N-a făcut-o mult timp din prostie, apoi din nepăsare și, la sfârșit, din lașitate. Stăm blocați în trafic nu pentru că suntem comozi, ci pentru că această administrație ne mănâncă viața din prostie, nepăsare și lașitate.

Căile de rulare din tot Iașul ar trebui separate de carosabilul auto în maxim 6 luni. Acum, imediat! Nu plătim 360.000 de euro ca să ne spună cineva asta abia în 2023.

- extinderea liniilor în Dacia-Păcurari-ERA, Tomești, Lunca Cetățuii, Trei Sarmale. Preluați zeci de mii de ieșeni care locuiesc în capete de oraș și sunt obligați să meargă cu mașina, pentru că nu au alternative. Chirica n-a făcut nimic în 6 ani, n-are niciun cost, niciun plan, căștigă din balet electoral cu majorități de conjuctură.
Costel Alexe a comandat un studiu pentru lățirea șoselei din Lunca Cetățuii doar ca să dea bani pe proiectare, dar în sinea mea l-am lăudat pentru această intenție. Însă nu are un termen clar, nu se angajează la nimic. Așteaptă 2027 (adică încă 6 ani blestemați) ca să ia 100 de autobuze din bani europeni pentru Zona Metropolitană. 6 ani la ce cruntă e situația e ca și cum am face pușcărie toată această perioadă. Acești oameni nu au nicio apăsare, trec mandatele doar ca să se îmbogățească.

- diferența dintre Strasbourg și Iași este că acolo 94 de tramvaie au regim de metrou de suprafață, rapid și ieftin, iar la Iași în 2021 avem 100 de tramvaie în regim de trăsuri trase cu cai. Această diferență nu costă miliarde de euro, ci 150 milioane de euro, cât un stadion și o sală polivalentă.

Coșmarul pe care îl trăim e nedemn de un oraș european. Suntem un oraș de lumea a treia. Câteva clanuri se îmbogățesc din industria distracției, din contracte publice (achiziții mărunte) și din imobiliare. În rest nu se întâmplă nimic.

Orice administrație responsabilă ar trebuie să angajeze acum 150 milioane de euro pentru mobilitate și să deconteze ulterior din fonduri europene și guvernamentale. Bostanii din Consiliul Local stau doar la ciuguleală și la pupat dosuri. Această administrație trebuie măturată. Noi suntem condamnații dintr-o închisoare. CTP trebuie să transporte de cinci ori mai mulți călători pe zi, ca să fie rentabilă, și totul stă la mâna unor putori care nu fac nimic. Ne închid în celule și se distrează furând milioane de euro.

 

Article image
* Primăria Oradea are, la 9 luni, 293 milioane de lei cheltuite pe investiții * Primăria Iași are doar 103 milioane de lei cheltuieli de investiții * Oradea e de două ori mai mică decât Iașul. Investițiile pe cap de locuitor sunt de 5 ori mai mari în Ardeal decât în Capitala Moldovei * Fiecărui orădean îi revin 1.457 de lei investiți în oraș, în timp ce fiecărui ieșean îi revin doar 275 de lei * Clujul și Oradea surclasează...
Autor Cezar Moraru Reportaje 04 Noiembrie 2021


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30