fbpx
 
USR: „Totul are o limită! Simion și gașca lui din AUR, acești neofasciști ai României”

USR: „Totul are o limită! Simion și gașca lui din AUR, acești neofasciști ai României”


Vicepreședintele USR Dan Barna a reacționat, revoltat, după ce George Simion și un grup de simpatizanți AUR au intrat, vineri, în sediul Primăriei Timișoara, unde au organizat o manifestație ad-hoc.   

Într-un mesaj postat pe Facebook, liderul USR îi numește pe cei de la AUR „neofasciști ai României”, care intimidează autoritățile.

De asemenea, Barna a făcut un apel la „instituțiile statului”, cărora le-a cerut să oprească astfel de acțiuni, în care democrația este „confundată cu vandalismul”.

„Totul are o limită! Simion și gașca lui din AUR, acești neofasciști ai României, nu trebuie lăsați să continue să intimideze autoritățile și cetățenii în timp ce forțele de ordine asistă, din nou, fără reacție. Condamn ferm tentativa de intimidare a AUR la adresa primarului Timișoarei, Dominic Fritz. AUR confundă dreptul democratic de a protesta cu vandalismul și dreptul la opinie cu violența.

Nu e nimic democratic în astfel de acțiuni și ele trebuie să înceteze înainte de a ne vedea confruntați cu situații ale căror consecințe nu mai pot fi reparate. Fac acest apel și către instituțiile statului care par prea puțin interesate să își facă datoria. Cetățenii români au dreptul să se simtă în siguranță oriunde s-ar afla, fie că traversează o stradă, fie că au ceva de rezolvat în sediul unei instituții publice.

Înțeleg nostalgia frăției PSDPNL după “liniștea” guvernărilor Iliescu, dar în 2022 nu mai este de acceptat impotența instituțională pe care o vedem constant în ultimele luni”, a scris Dan Barna pe Facebook

La rândul său, președintele USR Dacian Cioloș a afirmat că „huliganismul celor de la AUR” s-a produs din cauza nepăsării autorităților.

Mesajul lui Dacian Cioloș:

„Huliganismul celor de la AUR nu ar exista dacă autoritățile statului nu le-ar permite să încalce legea și să se manifeste contrar oricăror reguli. De la Diana Șoșoacă, pe care nimeni nu avea curaj să o întrebe de ce nu purta mască, în timp ce o țară întreagă trebuia să o facă, și până la asaltul asupra Parlamentului acum câteva săptămâni sau intrarea de astăzi prin forță și agresiune în clădirea primăriei din Timișoara, toate sunt permise și susținute de către autoritățile statului.

O spun fără nicio urmă de îndoială: mișcarea extremistă din România nu este una născută dintr-o ideologie pe care un val politic provenit din societate a propulsat-o pe scena politică.

Vorbim de un grup politic pe care statul român, prin instituțiile sale, îl tolerează atunci când vine vorba de finanțările cel puțin dubioase, pe care îl sprijină prin lipsa de acțiune în fața manifestărilor huliganice și toate astea, pentru că forțelor politice aflate la guvernare le e teamă de o adevărată revoluție în societate.

Când cetățenii cereau demisia guvernului în Piața Victoriei, au apărut grupuri huliganice din galeriile de fotbal din care făcea parte și George Simion. S-a acționat cu maximă forță împotriva unor familii cu copii care protestau pașnic, motivându-se o lovitură de stat, un complot inexistent cu mașini încărcate cu cocktail-uri Molotov și nimeni nu a răspuns în niciun fel pentru acele agresiuni complet nejustificate.

De câteva luni, conducerea AUR, împreună cu câteva găști de indivizi violenți printre care se regăsesc și elemente neolegionare, ia cu asalt instituții publice, iar cei abilitați să le păzească dispar, în mod ciudat, imediat ce aceștia încep să acționeze. Dacă un cetățean obișnuit ar fi încercat să intre în Parlamentul României, ar fi fost oprit imediat și săltat de dubele poliției. În schimb, cei de la AUR și George Simion beneficiază de protecția instituțiilor statului și singura concluzie este că există o complicitate evidentă între AUR și coaliția de guvernare.

Fac un apel către cetățenii României și către angajații instituțiilor care ar trebui să asigure respectarea legii să își facă datoria și să ia în serios aceste derapaje de la regulile unei societăți funcționale, care ar trebui să își apere cetățenii.

Apariția violenței în politică nu duce decât la evenimente dramatice și transformă total o societate. Este nevoie de noi toți pentru a nu permite acestor excese ale unui partid extremist, cum este AUR, girat de două partide iresponsabile ca PSD și PNL, să distrugă progresele făcute de România și să ne întoarcă în debandada anilor 90. Ceea ce fac acești oameni nu este patriotic, ci violență gratuită și extremism periculos pentru cetățenii obișnuiți”, se arată în mesajul lui Cioloș.

George Simion și un grup de simpatizanți AUR au intrat vineri în sediul Primăriei Timișoara, unde au organizat o manifestație ad-hoc. Primarul Dominic Fritz îi acuză de pătrundere ilegală în instituție, iar Jandarmeria a aplicat amenzi.

Scandalul a avut loc vineri în jurul prânzului, iar primarul Timișoarei susține că o „bandă” de membri și simpatizanți AUR au intrat în sediul primăriei, pretextând că vor să se înscrie în audiență, și o dată ajunși în interior au început să strige și să scandeze.

Primarul a anunțat că a declanșat o anchetă la Poliția Locală, pentru a stabili cum le-a fost permis accesul în clădire.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: